Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy Toshiba SC 330 Trzaski

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przy starcie zawsze płynie duży prąd bo kondensatory muszą się naładować i to jest normalne. Dlatego też słabsze rezystory mogą tego nie wytrzymać i po prostu się spalić. Nie zdążysz nawet zmierzyć prądu.
    Tak jak napisałem wyżej - zmierz prąd pobierany przez jedną gałąź zasilania. Wtedy będzie można stwierdzić czy układ ma gdzieś zwarcie czy może co innego nawaliło.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
      Tak jak napisałem wyżej - zmierz prąd pobierany przez jedną gałąź zasilania. Wtedy będzie można stwierdzić czy układ ma gdzieś zwarcie czy może co innego nawaliło.
      po tym jaki jest pobierany prąd ocenisz co nawaliło? Ciekawe... Wzmacniacz ogólnie gra ale są zniekształcenia w jednym kanale i to wcale nie takie wielkie więc to raczej jakaś błachostka

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
        po tym jaki jest pobierany prąd ocenisz co nawaliło?
        Nie, ale można stwierdzić czy układ ma zwarcie, czy też nie.

Skomentuj

poczekam na odpowiedź raven1985'a jak na razie jego sugestie mi pomagają bo pomaga krok po kroku szukać przyczyny awarii

Skomentuj

Jeśli chodzi Ci o rezystory uruchomieniowe to powinny być co najmniej na 2W. Dobrze by było jakbyś wpiął również w jedną gałąź zasilania amperomierz i zmierzył prąd pobierany przez układ.
            Czy będą 0.6W czy 2W jak będzie zwarcie to się spalą. Żeby zobaczyć czy jest zwarcie to raczej amperomierza nie trzeba.
            Przy starcie zawsze płynie duży prąd bo kondensatory muszą się naładować i to jest normalne. Dlatego też słabsze rezystory mogą tego nie wytrzymać i po prostu się spalić. Nie zdążysz nawet zmierzyć prądu.
            Tak płynie przez ułamki sekundy standardowy węglowy 0.25W wtedy dymi i może się spalić metalizowanemu 0.6W nic się od tego nie stanie.

Spróbuj dać 5W (wzmacniacz może pobierać wystarczający prąd w spoczynku że 0.6W mogą się od niego spalić) i zobaczyć co się będzie działo bez ograniczenia prądu bym nie ryzykował bo pewnie coś się spali. Przed włączeniem trzeba koniecznie spr. tranzystory wy. i sterujące (wiesz jak spr. tranzystory testem diody ?) i elementy w ich okolicach Wylutuj też ten rezystor 1om co wymieniłeś i zmierz te napięcia co wcześniej pisałem.

Skomentuj

Czaruję...
            X