Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel do suba na Holton 200 - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panel do suba na Holton 200 - problem

Witam, mam problem z odpaleniem całego panela do suba. Wykonałem go całkowicie sam, począwszy od trawienia płytek na uruchamianiu tego kończąc. Niestety te całość nie gra tak jak powinna. Schematy, rys. płytek i inne wziąłem stąd:
    Holton 200 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic579463.html, zabezpieczenia http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...012276#3012276, filtr aktywny DP http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...268310#6268310 oraz soft start AVT1226.
    Soft start działa, Holton także odpalił bez problemu, prąd spoczynkowy na szynie zasilania (+) ustawiłem na 90-100mA (już nie pamiętam dokładnie). Na wyjściu około 50mA. Skoro Holton działa, zasilacz także (daje 57V +/-).
    Konkretnie mam problem z zabezpieczeniami i z filtrem DP. Mianowicie po włączeniu niby to gra, ale strasznie cicho. Jak wyłączę zasilanie to wtedy gra normalnie ale, aż do momentu kiedy wyładują się kondy w zasilaczu. Nie mam pojęcia czego to wina. Aha, kiedy się tak dzieje układ zabezpieczający mam odłączony. Bo przy podłączonym to w ogóle nie działa. Głównie zależy mi na rozwiązaniu problemu z tym zasilaniem, żeby po włączeniu grało normalnie, a nie bardzo cicho.

uklad zabezpieczen to akurat latwo sprawdzic na sucho bo on ma tylko zalaczyc przekaznik, podlaczajac +-kilka volt na wejscie glosnikowe ma zadzialac zabezpieczenie dc i wylaczyc przekaznik, przy zwarciu termistora uklad tem na sie wylaczyc.

z tym filtrem byly jakies problemy ale chodzilo o zle poprowadzona mase i buczenie. u ciebie chyba cos jest z montazem z czego zasilacz filtr?

Skomentuj

Czyli pomijając zabezpieczenia, bo z tym sobie poradzę, jeśli chodzi o filtr to jest tak. Jestem już pewien, że to jego wina, bo końcówka gra bez żadnego problemu, zero szumów itp. jak już wcześniej wspomniałem. Kolega traax poradził, abym przeciał w pewnym miejscu ścieżkę masy. Tak też zrobiłem. Potem myślałem, że to może wina tej przeciętej ścieżki lecz po połączeniu to samo, dodatkowo doszło brumienie, czyli muszę usunąć mostek. Filtr zasilany jest z tego samego transformatora co końcówka, ale z dodatkowego uzwojenia 2x15V.

W dalszym ciągu proszę o pomoc, bo nie wiem co jest z tym filtrem. Zapytam też w tamtym temacie gdzie filtr był przedstawiony. W ostateczności zrobię nowy od początku.

Skomentuj

problem z masa w tym filtrze tylko nasilal brum ale sam filtr dzialal masz blad montazowy czy pekniety element wiec go szukaj bo nikt za ciebie go nie znajdzie.
        mozesz tylko zmierzyc napiecia zasilajace. mozesz tez szukac sygnalu po kolei za kazdym stopniem wzmocnienia ale to chyba za skomplikowane dla ciebie.

Skomentuj

Naprawiłem... :razz:
          Co się okazało? Jeden z kabelków łączących potencjometr (nie pamiętam już który) "złapał" zimnego luta na płytce filtra :). Przylutowałem i chodzi z małym problemem - dość głośne buczenie ~40Hz. Dam radę to wyeliminować :wink:. Dzięki za pomoc!

Skomentuj

Gdzies pisalem jak to naprawic a problem lezy w zle poprowadzonej masie.

Skomentuj

Czytałem artykuł nt. prowadzenia masy. Połączę wszystko tak jak było napisane, tzn. od wejścia do wyjścia na zasilaczu kończąc.

Skomentuj

nie kwestia polaczenia tylko tam potrzebne bylo przeciecie sciezki bo jest petla.

Skomentuj

To wyżej napisałem, że scieżkę przeciąłem, ale dalej buczy.

Skomentuj

Pewnie nie ta przecioles :)

Skomentuj

Rozciąłem tam, gdzie niebieska kreska:

Skomentuj

Ja juz nie pamietam a nie moge znalezc postu o tej poprawce. Na pewno zmniejszalo to brum bo do likwidacji to trzeba tam sporo poprzecinac i polatac.
                        Jak pokazesz cala plytke to ci ja potne i polatam :)

Skomentuj

Jej, dzięki :grin:, w takim razie tu cała płytka:

Skomentuj

Wydrukuje sobie i popatrze co da sie zrobic, musisz troche poczekac.

Skomentuj

Spokojnie, nie spieszy mi się, mam wystarczająco dużo roboty z obudową :wink:. Poza tym wymieniłem przewody sygnałowe i potencjometrów na ekranowane i coś się uszkodziło, filtr całkiem przestał działać, tak więc zabieram sie za nowy. Dziś wieczorem powinien być juz na chodzie .

Jeszcze raz wielkie dzięki za te sprawdzenie!

Skomentuj

mozesz pokazac zdjecie calosci. Prawidlowe poprowadzenie sciezek masy w tym projekcie wymagaloby wielu ciec co nei bardzo ma sens. To przeciecie co juz masz zalatwia wiekszosc klopotow i teraz podejzewam ze reszta brumu pochodzi od kabli do potencjometrow.

Skomentuj

Czaruję...
                                X