witam, chciałem zapytać dla świętego spokoju ile te tranzystory wytrzymają mocy? 15A 100V 90W siedzą w unitrze ws301s zasilanie +-36V czy mogę bezpiecznie podłączać głośniki 4 omowe? ile mniejwięcej mocy mogę wycisnąć z tej końcówki przy 8 omach żeby nie spalić tranzystorów przy podniesionym napięciu? czy jest możliwe że te tranzystory potrzebują większego napięcia do pełnego wysterowania i stara końcówka nie daje rady ich w pełni wysterować? bo mam takie dziwne wrażenie... jak to sprawdzić mając multimetr, czy w ogóle się da?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Maksymalna bezpieczna moc końcówki na bd911/912
Collapse
X
-
to typowe napiecie zasilania starych polskich wzmakow dajace 50w/4 w jednym kanale i blisko 40w w dwoch. jesli tranzystory sa oryginalne i dobrze przykrecone to powinny wytrzymac 4omy.
to sa tranzystory o niezbyt duzym wzmocnieniu pradowym ale na pewno nie sa gorsze od tych oryginalnych wiec nie ma problemu z wysterowaniem i wzmocnienie ukladu powinno byc takie same jak przed modyfikacja.
-
mierzyłem napięcie przed przesterowaniem (na ucho) wynosiło ono o ie dobrze pamiętam 27V sygnał sinusoidalny obciążenie 8 omów a teraz mam 21V i przester.... 6V różnicy to spora różnica mocy i naprawdę wątpię żebym był aż tak głuchy żeby nie usłyszeć przesterowania które przy takim "sztywnym" trafie jakie siedzą w unitrach bardzo nagle i wyraźnie się pojawia :( można jakoś sprawdzić czy tanzystory są do końca wysterowane?
Skomentuj
-
to sie sprawdza porownujac amplitude napiecia wyjsciowego z napieciem zasilania, typowo traci sie ok 5V ale zaleznie od wykonania wzmacniacza moze to byc 2-10v.
wstawienie gorszych tranzystorow zazwyczaj pogarsza tylko parametry typu wspolczynnik tlumienia jesli spadla amplituda to jest bardzo zle a wynika to z malego wzmocnienia tranzystorow mocy ktore wzmacniacz powinien skompensowac wiec stopien sterujacy tez jest kiepski. mozesz zmierzyc wzmocnienia pradowe tranzystorow mocy i sterujacych. ale tu moze byc cos z ukladem sterujacym i trzeba sprawdzic czy polowki sinusa sa symetryczne.
Skomentuj
Skomentuj