Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do suba 300-400watt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do suba 300-400watt

witam
    tak jak w temacie potrzebuje schemat i najlepiej gotowala plyte do jakiegos konkretnego wzmacniacza do suba... chodzi o to ze obecnie mialem wersje WXP3K VIP matronixa i stosunkowo bylem zadowolony, do pewnego dnia w ktorym to niechcacy zroilem zwarcie jak przewod od glosnika sie odczepil i niby gra ale bardzo szybko ulega jakby przesterowaniu i glosnik zaczyna charczec a w dodatku sprasznie szybko i bardzo sie grzeje... nie chce mi sie juz tego naprawiac wiec najlpiej bylo by gdybyscie podsuneli mi schemat koncowki z zabezpieczeniami itd bo regulacje fazy, filtr i glosnosc zostanie od matronixa tak samo jak i trafo 2x43v czyli z moca pewnie do 400watt a razcej na pewno nie dojdziemy...

glosnik do ktorego ma byc to urzyte to:
    peerless xxls 12" z membrana bierna (juz zakupione i powiem ze glosniczek na prawde bardzo dobry - w testowej budzie spisuje sie przepieknie)

Jakby coś takiego istniało, to by nikt Matronixa nie kupował :)

Poprzeglądaj w gotowych konstrukcjach czego ludzie używają, z reguły jest to:
    Holton 400 (ale 400W z tego trafa to na bank nie będzie) lub tranzystorowiec z cartonaudio.pl + np. SUB4 z cartonaudio + zabezpiecznie DC od Questera + soft start z google.

Już lepiej próbuj tego matronixa przepachać na gwaranację, a jak nie da rady, to komuś do naprawy.

No i UŻYTE :evil: :!:

Skomentuj

mowilem ze interesuje mnie tylko koncowka bo filtr do suba itd mam...

Skomentuj

holton 400, nie jest genialy ale za to tani w wykonaniu (pomijajac trafo 2x55V AC do niego +kondy)
        jako ze to sama koncowka to nie ma zadnych zabezpieczen, mozesz sobie poszukac po necie jakis, jako DC to mozesz uzyc Questera badz np to, od vallemana:

DZ1-DZ6 diody zenera 4,3V/1,3W
        C1-C2 kondy 2200uF 50V
        C3 1uF 100V MKSE
        R1-R4 rezystory 68R 5W

Mam je w swoim subie, testowalem zasilaczem i smiga.

Skomentuj

Kiedyś na stronie elektrody znalazłem schemat wzmacniacza 300W (konstrukcja Irka z dołożoną parą tranzystorów). W linku poniżej jest opis jak dołożyć dodatkową parę tranzystorów. Schemat sprawdzony. Wzmacniacz ma zabezpieczenia, ale nie jestem pewien czy ma detekcję DC na wyjściu. Na 3 stronie jest wszystko potrzebne do budowy i uruchomienia.Link

Jakby był potrzebny opis podstawowej wersji to jest tutaj.

Skomentuj

daniel69, a poradzisz sobie z tym ? Chodzi mi o coś więcej niż bezmyślne wlutowanie części na płytkę licząc że z kopa zadziała ? Bo jeśli nie to szybciej i taniej będzie kupić gotowe.

Skomentuj

Czaruję...
            X