Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz 10V ~ 1200mA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz 10V ~ 1200mA

witam. nie wiem czy trafiłem w odpowiedni dział, ale mniejsza o to. :P

mam w domu głośniki komputerowe Creative SBS380. kupiłem je kilka lat temu za 'ogromne' jak na dzisiaj pieniądze: 80zł ostatnio chciałem jak codzień posłuchać muzyki z komputera i okazało się, że zasilacz nie działa. wiem, że to zasilacz, bo sprawdzałem. jest to pewnie spowodowane częstymi upadkami, bo listwa, do której są podłączone głośniki stoi na komputerze bo inaczej nie sięga. i nie wiem co mam z tym zrobić. czy robić nowy, czy kupić nowy, czy może jakoś go naprawić? na naklejce jest napisane:
    Input: 230V ~ 50Hz 120mA
    Output: 10V ~ 1200mA

nie ma napisane jaka moc, lecz wiem że moc zestawu to 12W.
    Gwarancja na nie już dawno się skończyła.

No moc zasilacza to też 12W :P Zerknij na allegro czy są takie dostępne a jak nie to coś samemu zrób, dużo roboty nie ma...

Skomentuj

na allegro szukałem, nic nie znalazłem. może źle szukałem? nie wiem. ale chyba masz rację csbiczek.. zrobię sam;]

a mógłby ktoś dać schemat tego?<prosi>

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
        a mógłby ktoś dać schemat tego?<prosi>
        heh, czego Ty chcesz schemat?? Tam dajesz tylko trafo, mostek i konda/kondy w zasilaczu

Skomentuj

czyli trafo taki który zmienia 230v na 10v tak? a resztę to jak dobrać? :oops:

Skomentuj

czarny1906, z taką wiedzą to radzę szukać gotowca...

Skomentuj

Output: 10V ~ 1200mA
              Zamieszczone przez csbiczek
              heh, czego Ty chcesz schemat?? Tam dajesz tylko trafo, mostek i konda/kondy w zasilaczu
              żadnego mostka ! Przecież na wyjsciu też jest zmienne więc samo trafo wystarczy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                czarny1906, z taką wiedzą to radzę szukać gotowca...
                własnie dlatego proszę Was o pomoc, aby następnym razem już wiedzieć co i jak... na gotowcu niczego się nie nauczę.

Zamieszczone przez takero
                żadnego mostka ! Przecież na wyjsciu też jest zmienne więc samo trafo wystarczy
                czyli żadnych tam kondensatorów nie dawać? tylko transofrmator?

Skomentuj

czyli żadnych tam kondensatorów nie dawać? tylko transofrmator?
                  tak ;]

Skomentuj

a jak zrobić żeby było 1200mA? czy to od transformatora tylko zależy?

a jak podłączyłem ten zasilacz do prądu to się nagrzał...

Skomentuj

daj trafo ze 20w toroidalne i będzie dobre.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        żadnego mostka ! Przecież na wyjsciu też jest zmienne więc samo trafo wystarczy :P
                        mój błąd, nie przyjrzałem się :neutral:

Skomentuj

właśnie z nudów zdjąłem część obudowy z tego zasilacza i okazało się, że w uzwojeniu pierwotnym jest poprzecinanych! kilka drutów. i nie są przepalone, tylko przecięte jakimś cudem... a to, że są przecięte to nie przeszkadza temu, że się zasilacz nagrzewa?

Skomentuj

Trafo jest uszkodzone i masz kupic nowe albo caly nowy zasilacz! Czego tu nie rozumiesz?

Skomentuj

-->czarny1906, zobacz jakie scalaki siedzą w tych creativach i na jakie napięcie są elektrolity (np. w części zasilającej).

Łatwiej i taniej będzie Tobie kupić transformator około 12V*, tylko raczej takiego nie dawaj jeżeli się okaże że np. masz tam elektrolity na 16V.

*dobrze poniżej dychy idzie trafić np. toroidalne 220/11.7 60VA z odzysku (bo już do halogenów są nieprzydatne).

Skomentuj

Czaruję...
                              X