Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opór uzwojenia pierwotnego transformatora toroidalnego 150VA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

opór uzwojenia pierwotnego transformatora toroidalnego 150VA

Siema, jak w temacie jaki powinien być? bo mam 4,6 oma ;/ wywala bezpiecznik przy załączaniu 10A o charakterystyce B trafo jest do halogenów

Czy transformator jest czymś obciążony?

Skomentuj

jesteś pewien że to jest pierwotne? weź miernik i pomierz oba uzwojenia .... pierwotne powinno mieć sporo więcej (zmierzyłem trafo od wzmaka 400V i miało jakieś 2K na pierwotnym)

Skomentuj

Jesli wszystko dobrze podlaczasz to masz uzszkodzone trafo (np jakis zwarty zwoj czego omomierzem nie zawsze to sprawdzisz bo tu indukcyjnosc sie liczy).
        Moje trafo 160W ma 11om na pierwotnym.

Skomentuj

trafo na wtórnym ma 0,2 oma więc chyba nie łatwo te uzwojenia pomylić :P właśnie tak myślałem że trafo siadło próbowałem zrobić ręczny soft start przez żarówkę 50W po załączeniu żarówka świeci nawet bez obciążenia trafa normalnie prawie pełną mocą.

Skomentuj

500VA pierwotny - 2,5ohm

Skomentuj

prawdopodobnie masz gdzies zwarte zwoje na pierwotnym. Na to nic nie poradzisz wiec trafo do smieci albo do zabawy, przewijac sie nie oplaca.

Skomentuj

zamiast bawić się w transformatory zamontowałem żarówki halogenowe na 230V i mam spokój :) a trafo na złom. dzięki za pomoc!

Skomentuj

nosmaster, z tego co zauważyłem to żarówki na 12V świecą dłużej niż te na 230V.Gdzie one są zamontowane??? długo śię świecą w przeciągu doby????

Skomentuj

świecą dłużej bo mają "miększy" start dzięki transformatorowi. świecą w łazience

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                      "miększy" start
                      Możliwe :)

Skomentuj

odgrzewam kotleta...

mianowicie kupiłem trafo, potężne, prawie 6kg, (2 x 42V oraz 10V na wtórnym, budowa "zwykla" nie toroid), ogledziny nie widac nigdzie oznak jakichs przetarc, przetopien itp spraw, potem co zrobilem to oczywiscie sprawdzilem rezystancje na pierwotnym ... i okazuje się że jest 4,05 om mysle sobie wtopa ! ...
                        na pierwotnych ma 1,1Om na skrajnych od 42V czyli tak naprawde miedzy tymi zaciskami powinno byc ok 82V a ok 0,6 Om tam gdzie ma byc ok 42V, na uzwojeniu od 10V jest 3Om
                        mysle sobie.... trudno ale sprawdze sobie ...najwyzej wywali korki ...
                        podłączam .... nic nie buczy, nie grzeje sie, cichutko jak makiem zasiał, napiecia na wtorym ......są takie jak maja byc ...a trafo pobiera 0,14A na jałowo bez obciązenia ...

i normalnie nie wiem co mam sobie teraz myslec .... czy takie rezystancje mogą byc ? (na wtornym to bajka bo drut gruby jak cholera pewnie z 1mm (to na symetrycznym uzwojeniu gdzie jest 2x 42V) wiec opor nie moze byc duzy ale na wtorym jest jakies 0,3mm srednicy wiec opor powinien byc sporo wiekszy ...)

niech mi to ktos wyjasni ... nigdy nie mialem trafa z taka mala rezystancja na pierwotnym ....

PS pomiary zrobiłem multimetrem SANWA PC520M (sprawilem sobie jakis czas temu ;p) ... wiec nie jest to jakas popierdółka chinska za 20PLN ;p ...

---------- Post dodany 18.01.2014 o 14:21 ---------- Poprzedni post 16.01.2014 o 18:53 ----------

anyone? ;p
                        Last edited by bawolek; 16.01.2014, 18:42.

Skomentuj

Taaa tez bym sie podniecal gdybym pierwszy raz w reku mial transformator :)

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                          .a trafo pobiera 0,14A na jałowo bez obciązenia ...
                          200V * 0,14A = ok 30W Marnujesz 30W mocy! Jak myslisz gdzie sie ta moc podziewa??

nie grzeje sie
                          Podlacz go i zostaw na kilka godzin a potem sprawdz :)

Skomentuj

nie podniecam sie nim po prostu dostalem go za grosze.
                            moc tez liczyłem tak wiem 30W to sporo, PS ile na jałowo powinno pobierać jakieś trafo ok 500VA ?
                            skoro rezystancja jest ok 4 Omy to przy starcie nie powinno wywalac korków ? przeciez suberowało by to ok 50A prądu na starcie .... a jak pisałem jest 0,14A ...

dlatego zadaje te pytania przez wartosci ktore zmierzyłem ... po prostu nie wiem o co chodzi ;p

PPS zostawiłem go na 6h ...cały czas taka sama temperatura czyli ma taką jaka panuje w pomieszczeniu..... musze zrobić jakieś testy pod obciążeniem ...

podsumowując musi być jakieś zwarcie miedzy uzwojeniami ?
                            Last edited by bawolek; 19.01.2014, 09:19.

Skomentuj

I = 0,14A U = 230V R =?

To uproszczenie rzecz jasna, bo mierzysz prądem stałym, a trafo zasilasz przemiennym, ale widać o co chodzi... (?)

p.s. wrrr edytor zamienia mi litery na małe :crying:
                              Last edited by infinity; 19.01.2014, 09:29.

Skomentuj

no dobra miernik i tak pokazuje mi skuteczna wartosc napiecia, jak rownież pradu ... to tak jak Irek pisał jest 30W, co prada cos (fi) brakuje ale nie widzialem zeby dla jakiegokolwiek trafa sie to podawalo)
                                trafo po ladnych paru h pracy jałowej podnosi sie temp o 2-3stopnie od pokojowej ale jak pisalem trafo jest wielkie na rdzeniu E1 waży ok 6kg, wiec to cieplo ma czym rozproszyc,

sluchajcie moje pytanie sprowadza sie ciagle do tego czy przy trafie ok 500VA, normalna rzeczą jest te 4Omy rezystancji czy jednak nie ... i tyle,

maciew domu jakies trafa rozne podobnej mocy to prosze po prostu to sprawdzcie ... moze ktos na jalowo zmierzy tez prąd

i prawda jest ze z samimi trafami mocy ok 500VA na tym zwyklym rdzeniu E1 to doswiadczenia nie mam to co budowalem do tej pory duzego to mialem trafo toroidalne,
                                a jak juz bawilem sie jakimis starymi wzmakami z takimi duzymi trafami to jakos sie nigdy nie zastanawialem jaka tam jest rezystancja, jaki jest prad na jalowo itd... po prostu działały grały i tyle ;p
                                Last edited by bawolek; 19.01.2014, 13:06.

Skomentuj

no dobra miernik i tak pokazuje mi skuteczna wartosc napiecia, jak rownież pradu ... to tak jak Irek pisał jest 30W, co prada cos (fi) brakuje ale nie widzialem zeby dla jakiegokolwiek trafa sie to podawalo)
                                  Skoro wiesz lepiej :P

sluchajcie moje pytanie sprowadza sie ciagle do tego czy przy trafie ok 500VA, normalna rzeczą jest te 4Omy rezysOtancji czy jednak nie ... i tyle,
                                  Odpowiedź wisi parę postów wyżej od kilku lat:
                                  Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                  500VA pierwotny - 2,5ohm

Skomentuj

Witam trafko 40VA na pierwotnym 92.5ohm trafo nowe. Trafko 400VA nowe EI pierwotne 2.8 ohm. Trafko 4kVA nowe do przetwornika z 230 na 110v pierwotne 0.8 ohm. Toroid 200VA pierwotne 4.8ohm. Wystarczy czy chcesz bawic sie w to dalej?

Skomentuj

rzeczą jest te 4Omy rezystancji czy jednak nie
                                      Normalne by było nawet jak by miało 0.1om . Przecież nie zasilasz go prądem stałym tylko zmiennym !

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Przemiennym :P Co nie zmienia faktu, że on (bawolek) "wie lepiej" i nie czyta co się do niego pisze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X