Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz symetryczny - pytanie o pewien element

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz symetryczny - pytanie o pewien element

Sorki za glupie pytanie ale nigdzie nie moge znalezc na to odpowiedzi a jestem takim czlowiekiem ktory lubi wiedziec... nie raz spotkalem sie z zasilaczem symetrycznym (zwykly najzwyklejszy zasilacz symetryczny) plus masa i minus i teraz moje pytanie bo oprocz zwyklych kondow np 10000uf i 100nf pojawia sie 1uf ale nie jest on wspawiony miedzy plus a mase i minus a masa lecz jego nuzki dotykaja plusa i minusa... powie mi po co takie cos??

przyznam,ze nie widziałem czegos takiego na schemacie typowego zasilacza symetrycznego.

Skomentuj

oscyloskop i sprawdź co to daje :)

Skomentuj

kazdy kondensator w zasilaniu ''poprawia'' zasilanie. Zasilacz symetryczny jest taki sam jak niesymetryczny tylko ze kozysta sie z dodatkowego odczepu trafa dzieki ktoremu mamy napiecie podzielona na polowe kondensatory wyjsciowe sa wtedy dwa polaczone szeregowo ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby dac dodatkowo jeden miedzy plusem a minusem. Jednak on dziala tylko wtedy gdy prad plynie od plusa do minusa a typowo prad plynie od plusa lub minusa do masy. Choc tak naprawde podlaczenie masy (odczepu z trafa) nie jest konieczne bo same kondensatory ''stworza'' mase.
        Kondensator miedzy plusem a minusem moze sie przydac przy koncowce mostkowej bo w takiej prad nie plynie do masy.

Skomentuj

Czaruję...
        X