Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz a Sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz a Sub

Zastanawiam się cały czas w jaki sposób można podłączyć suba do wzmacniacza tzn. aktualnie mam amplituner i suba z panelem Matronix, nie ma tu żadnego problemu bo w ampli jest wyjście na suba.

Jak to można podłączyć ze zwykłym wzmacniaczem? Taka opcja jest dla mnie lepsza bo mogę zaserwować większy power ze wzmaka niż z ampli dla monitorów.

Problemu też by nie było jakby w panelu było wejście wysokopoziomowe ale go nie ma.....

Zamieszczone przez hardzio
    Problemu też by nie było jakby w panelu było wejście wysokopoziomowe ale go nie ma....
    no to dorobić, cóż to za problem?:)

Skomentuj

no i tu juz jest problem :) bo nigdy tego wczesniej nie robilem

jakbys mogl przyblizyc jak to ma wygladac etc

Skomentuj

to jest zaledwie układ z 3 rezystorów...
        http://diyaudio.pl/files/low_out_sub...niacza_615.gif

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
          Taka opcja jest dla mnie lepsza bo mogę zaserwować większy power ze wzmaka niż z ampli dla monitorów.
          Większej mocy z panelu i tak nie uzyskasz. Jak podasz mocniejszy sygnał to wzmacniacz szybciej się przesteruje i w efekcie głośnik zacznie charczeć.

Skomentuj

Taka opcja jest dla mnie lepsza bo mogę zaserwować większy power ze wzmaka niż z ampli dla monitorów.
            Zamieszczone przez bart210
            Większej mocy z panelu i tak nie uzyskasz. Jak podasz mocniejszy sygnał to wzmacniacz szybciej się przesteruje i w efekcie głośnik zacznie charczeć.
            Bardziej jednak chodzi raczej o moc podawaną na kolumny a nie na panel subwoofera.

Skomentuj

Zamieszczone przez bazookie
              Bardziej jednak chodzi raczej o moc podawaną na kolumny a nie na panel subwoofera.
              Chyba że tak :razz:

Skomentuj

Jak to można podłączyć ze zwykłym wzmacniaczem?
                a co to za wzmacniacz?

Skomentuj

Gdy budowałem suba też miałem taki dylemat i... wybrałem panel naszego forumowego kolegi :razz: Ampli będę miał podłączone przez wejście niskopoziomowe a końcówki mocy do wysokopoziomowego. Szkoda jedynie, że na panelu Irka nie można ustawiać odcięcia osobno dla wejść wysokopoziomowych i niskopoziomowych (nie wiem zresztą, czy są takie panele :mrgreen:) po to, aby wykorzystywać subwoofer zarówno do kina jak i do muzyki. Oczywiście, jeśli ktoś ma osobne systemy...
                  Sposób podany przez cbiszka to jedyne sensowne i tanie rozwiązanie.

Skomentuj

aktualnie mam amplituner i suba z panelem Matronix,
                    wspolczuje :)

Zamieszczone przez bazookie
                    Szkoda jedynie, że na panelu Irka nie można ustawiać odcięcia osobno dla wejść wysokopoziomowych i niskopoziomowych (nie wiem zresztą, czy są takie panele :mrgreen: ) po to, aby wykorzystywać subwoofer zarówno do kina jak i do muzyki.
                    Nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem, zadkoscia jest kozystanie z obu typow wejsc bo nie zawsze sie to sprawdza (wylaczone urzadzenie moze generowac jakis szum albo brum ktory jest potem sumowany).

Mozna jeszcze podlaczyc zewnetrzny wzmacniacz do wyjsc niskopoziomowych amplitunera jesli takowe oczywiscie sa. Jesli nie to sumator tylko to jest sumator tylko do koncowek ze wspolna masa (mostkowych nie obsluguje), najlepiej mase wziasc z ktoregos czincza a nie z wyjscia glosnikowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      Jak to można podłączyć ze zwykłym wzmacniaczem?
                      a co to za wzmacniacz?
                      mysle nad zakupem pionka z seri x66/77/88

Irek czemu wspolczujesz ? akurat ten model co mam (WXP3K) nie jest zly

Skomentuj

Irek czemu wspolczujesz ? akurat ten model co mam (WXP3K) nie jest zly
                        Wlasnie dostalem ten wzmacniacz i na razie tylko go ogladalem i wyglada to kiepsko nie wiem czy sie odwaze go podlaczyc.
                        Za jakis czas bedzie opis i moja opinia.

Skomentuj

co do tego schemaciku

http://diyaudio.pl/files/low_out_sub...niacza_615.gif

czy sa jakies straty itp w porowaniu do wyjscia na suba w amplitunerze?

Skomentuj

Takie wyjscie ma wieksze szumy i znieksztalcenia, przy przesterowaniu koncowki mocy pojawi sie tez przesterowany sygnal na tym wyjsciu. Akurat w sygnale do suba nie ma to wiekszego znaczenia bo sygnal jest filtrowany dolnoprzepustowo, gdyby tak ktos chcial podlaczyc drugi wzmacniacz do kolumn to by juz uslyszal wieksze szumy i brumy.

Skomentuj

Czaruję...
                            X