Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ocena projektu - przedwzmacniacz.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ocena projektu - przedwzmacniacz.

Hej. robię własnymi siłami przedwzmacniacz.
    Pre jest oparty o 3 przekaźniki do przełączania wejść z RCA na panelu, na każdy przekaźnik idzie L i R kanał.
    Masy wszystkich wejść są połączone.
    Wyjścia za przekaźnikami też są połączone i idą do potencjometru a z niego już do końcówki.

Jest to zasilane z mostka prostowniczego i C1 - 47uF.

Dodatkowo jest przkaźnik załanczający zasilanie np. transformator. Przekaźnik ten ma osobne zasilanie z mostka i c2 - 1000uF ,bo jest wymagane przy przełączaniu wejść trzymanie styków przekaźnika (aby sie eprzęt nie wyłączył).

Sterowanie przełącznikiem obrotowym (3 wejścia po 4 wyjścia).
    W pozycji zerowej przełącznik niczym nie steruje, po przekręceniu o jeden załącza się przekaźnik transformatora oraz pierwszy przekaźnik wejścia, następny obrót przekaźnik toroida trzyma wejście/przekaźnik 1 odłączone a przekaźnik drugi włącza się trzeci obrót analogicznie do reszty.

Proszę o porady co tu mozna zmodernizować.
    Dodam że przy wysokim poziome siły głosu słychać muzykę z wszystkich wejść.
    Masę mam w jednym punkcie przy potencjometrze.
    Przy przełanczaniu wejsc nie słychać żadnych trzasków i innego wejscia jest ok.

Schemat lakoniczny w Paint malowany.

AC to ~11V.
    Wszystkie przekaźniki na 12V.

3 - wejście i wyjście toroida

Zamieszczone przez maxdila
    Hej. robię własnymi siłami przedwzmacniacz.
    chyba selektor.

Dodam że przy wysokim poziome siły głosu słychać muzykę z wszystkich wejść.
    Zeby to zminimalizowac konieczny jest druk ktory zaekranuje kazda sciezke (patrz zdjecie).
    Załączone pliki

Skomentuj

tak właściwie selektor :cool:
      schemat przeszedł małą modyfikację (dodatkowe wyjście) i zleciałem wykonanie płytki z masą w części audio rozlaną gdzie się da

mam nadzieję że to zniweluje ten nieciekawy efekt

Skomentuj

Myślę, że nie koniecznie, jeśli nadal będzesz używał nieekranowanych przewodów.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73
          Myślę, że nie koniecznie, jeśli nadal będzesz używał nieekranowanych przewodów.
          Czytałem kiedyś artykół z EdW że ekranowanie kabl;i nic nie daje. W praktyce nie stosuje kabli ekranowanych z tym że przy układach bez selektora, nie wiem.... nie sądze żeby to pomogło chociaż nie omieszkam sprawdzić.

Skomentuj

Po co robic na przekaznikach selektor skoro role selektora moze z powodzeniem pelnic sam przelacznik 3-4 sekcyjny 2 kanalowy??

Skomentuj

Czytałem kiedyś artykół z EdW że ekranowanie kabl;i nic nie daje.
              Chyba nie czytałeś ze zrozumieniem. Owszem, nic nie daje, gdy mamy do czynienia z polem magnetycznym, pochodzącym od transformatora. Ale daje bardzo dużo, gdy chcemy zlikwidować przesłuchy międzykanałowe. To przede wszystkim do takich celów wymyślono ekranowanie - do redukcji zakłócających pól elektrycznych.

Faktycznie, można zrobić selektor po prostu na przełączniku, tylko żeby skrócić drogę sygnału, a co za tym idzie, wrażliwość na zakłócenia, należałoby umieścić przełącznik blisko gniazd wejściowych (zazwyczaj z tyłu wzmacniacza) i przedłużyć oś przełącznika do frontpanelu. Tylko żeby przełącznik był odpowiedni, najlepiej gdyby zwierał do masy nieużywane sygnały, wtedy nie ma mowy o przesłuchach. Ponieważ zwieranie źródła sygnału nie jest dobrym pomysłem, potrzebne są jeszcze szeregowe rezystory przed przełącznikiem.

Selektor wydaje się prosty, ale też wymaga przemyślenia.

Skomentuj

Czaruję...
              X