Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie sygnału wysokopoziomowego pod wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie sygnału wysokopoziomowego pod wzmacniacz

Witam i proszę o pomoc.
    Posiadam wzmacniacz Telefunken TA 350. Chciałbym sygnał z telewizora ( 10'cio letni Trilux bez wyjścia na słuchawki) podłączyć pod posiadany wzmacniacz.
    Pod wzmacniacz będzie jeszcze podpięty PCet i mini wieża, ale z tym nie ma żadnych problemów.

Pomóżcie koledzy w jaki prosty sposób "ograniczyć" sygnał wysokopoziomowy?
    Oczywiście jest opcja pociągnięcia sygnału z wejścia bloku wzmacniacza telewizora, ale to chciałbym zostawić jako ostateczność.

Z tyłu telewizora znalazłem wejście Euro, S-VHS IN (z wyglądu podobny do din'a) oraz dwa gniazda chinch (lewe i prawe) podpisane S-VHS.
    Czy to jest wyjście sygnału audio i mogę je podłączyć pod wzmacniacz?

sygnał o niskiej wartości możesz z euro wziąć.

[ Dodano: 2009-09-23, 13:11 ]
    http://www.google.pl/search?q=scart&...ient=firefox-a

[ Dodano: 2009-09-23, 13:11 ]
    http://pl.wikipedia.org/wiki/SCART

Skomentuj

dzięki serdeczne za pomoc...

[ Dodano: 2009-09-23, 13:58 ]
      Wszystko gra, ale jest pewien problem: przy przełączaniu programów słychać trzaski. Jest możliwość wyeliminowania tego?

Skomentuj

sygnał o niskiej wartości możesz z euro wziąć.
        Ja zrobiłem u siebie taki patent i niestety wzmacniacz na TDA 7250 wyłączał na chwilę stopień końcowy jak tylko dało się trochę głośniej. Nie wiem czy to nie wina licznych zabezpieczeń kostki, ale nie bez powodu się wyłączała. Aha, telewizorek Watsona 14" :mrgreen: i może w tym też tkwi problem?

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
          i może w tym też tkwi problem?
          mhm, imho za mało cali

Może za bardzo się grzał = złe odprowadzanie ciepła = radiator za mały ,albo źle umocowany i zewnętrzne zabezpieczenia się włączały ? sprawdź jak jest z innym wzmakiem.

Skomentuj

Jednak wrócę do mojej prośby
            jak "ograniczyć" sygnał wysokopoziomowy
            bo nie mam możliwości regulacji głośności pilotem od telewizora.
            Podacie jakieś proste a skuteczne sposoby?

Skomentuj

dzielnik napięcia

Skomentuj

a wracając do mojego pierwszego pomysłu wpięcia się przez wzmacniacz w telewizorze.
                Jest w nim TDA2614 http://www.datasheetcatalog.com/data.../TDA2614.shtml
                powiedzcie które to jest wejście sygnału stereo? Czy do niego dochodzi od razu sygnał zsumowany?

[ Dodano: 2009-09-24, 17:13 ]
                Ta kość to kość mono, ale powiedzcie czy dobrze rozumiem, że wejście jednego sygnału jest odwrócone w fazie? Bo co miałby oznaczać opis - " inwertig input"
                Więc musi być zastosowany odwracacz fazy. Więc gdybym jeden kanał pociągnął z wejścia owego odwracacza, a drugi z wejścia samej kości ??
                poradźcie czy dobrze myśle....

Skomentuj

Czaruję...
                X