Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 200 poległ.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holton 200 poległ.

Witam jak w temacie spaliła mi się jedna końcówka holtona 200 w moim wzmacniaczu.
    Spaliły się 3/4 mosfety i moje pytanie brzmi czy coś jeszcze mogło się spalić?
    Np. te BC546, MJE340, MJE350 i BD139?
    Na wyjściu musiało się pokazać napięcie stałe ponieważ mój układ zabezpieczenia głośników znakomicie zadziałał i odciął kolumnę, po za tym spaliły się jeszcze obydwa 6A bezpieczniki na holtonie.
    Kondensatory i rezystory wyglądają na całe.

[ Dodano: 2009-09-27, 15:13 ]
    Mam jeszcze pytanie czy to mogło być poprzez to, że nie było prawe nic pasty termo przewodzącej na podkładkach mikowych?
    Radiator po przepaleniu jak dotknąłem to by tak na oko z 2 razy cieplejszy od tego działającego kanału a sam wzmacniacz grał tak z 10 minut i to dosyć cicho.

Zazwyczaj pala sie tylko mofety, czasami kondensatory w zasilaniu (jest to opisane w artach na stronie glownej).

Zamieszczone przez Krychol rc
    Mam jeszcze pytanie czy to mogło być poprzez to, że nie było prawe nic pasty termo przewodzącej na podkładkach mikowych?
    Radiator po przepaleniu jak dotknąłem to by tak na oko z 2 razy cieplejszy od tego działającego kanału a sam wzmacniacz grał tak z 10 minut i to dosyć cicho.
    W zasadzie wszystkie awarie tranzystorow mocy sa spowodowane zlym odprowadzaniem ciepla ale przyczyna nie musi byc tylko zle przykrecenie do radiatora. Wzmacniacz moze miec niestabilny prad spoczynkowy, zly rozplyw pradow na poszczegolne tranzystory, moze sie podwzbudzac. Akurat holton jest do tego wszystkiego zdolny.

Skomentuj

grał grał i sam z siebie pierdyknoł, czy twoja jakaś tam wina?

włóż nowe trany, szeregowo 100ohm 5W w zasilanie dla ograniczenia prądu i naprawiaj :)

Skomentuj

Ale on w poprzedniej obudowie grał aż miło, tylko to buczenie które opisywałem w innym poście.
        Kiedyś 3 godziny na full mocy grał i był ledwo ciepły.
        Według mnie to mogła być wina tego posmarowania lub prąd spoczynkowy.
        Bo nie regulowałem po zmianie obudowy a mam te potencjometry zwykłe i je wystarczy dotknąć i już się rozregulowują.
        Ale jestem zadowolony, że układ zabezpieczenia przed DC na głośniki zadziałał :)
        Jak myślicie sprawdzać te BC546 i te MJE340 i 350 czy poleciały czy nie?
        Czy jeżeli kondensatory są całe tzn., że są sprawne tak? czy mogła wystąpić jakaś wada wewnętrzna niewidoczna od zewnątrz?

PS Jak przepalą się chociaż po jednym na stronę mosfecie to dochodzi do zwarcia między + a -?
        I dlatego wywaliło obydwa bezpieczniki.

Skomentuj

Kiedyś 3 godziny na full mocy grał i był ledwo ciepły.
          Skoro tranzystory nie odprowadzaly ciepla do radaitora to faktycznie bedzie on ledwo cieply gozej ze tranzystory beda sie smazyc.

a mam te potencjometry zwykłe i je wystarczy dotknąć i już się rozregulowują.
          To najczestrza przyczyna problemow.

Jak myślicie sprawdzać te BC546 i te MJE340 i 350 czy poleciały czy nie?
          Jak Ci sie nudzi to mozesz sprawdzic.

Czy jeżeli kondensatory są całe tzn., że są sprawne tak?
          Tak.

PS Jak przepalą się chociaż po jednym na stronę mosfecie to dochodzi do zwarcia między + a -?
          I dlatego wywaliło obydwa bezpieczniki.
          najpierw pali sie jeden tranzystor i robi zwarcie miedzy jedna szyna zasilania a wyjsciem wtedy druga galaz tranzystorow probuje to wyrownac i sie pali wiec nastepuje zwarcie miedzy plusem a minusem. Bezpieczniki sa wtedy polaczone szeregowo i zazwyczaj przepala sie jeden z nich a przez drugi i zwarte tranzystory idzie napiecie stale na wyjscie oraz przerciwne napiecie na zasilanie dlatego wybuchaja kondensatory.
          U ciebie szczesliwie spalily sie oba bezpieczniki wiec nie wybuchly kondensatory i nie pojawilo sie stale na wyjsciu. Uklad zabezpieczen nie byl potrzebny.

Skomentuj

Co do tego, że grał długo i było ok to jestem w 1000% pewien, że odprowadzanie ciepła było doskonałe ponieważ zastosowałem najcieńsze podkładki i takie co najlepiej przewodzą ciepło, a pojęcie był ledwo ciepły tzn. tak w temperaturze nominalnej.
            Czy jak występuje stałe napięcie na wyjściu po przepaleniu to jest to napięcie od + do - czy np. od + do 0 lub od - do 0?
            A te tranzystory mam posprawdzać ohmomierzem?

[ Dodano: 2009-09-28, 20:24 ]
            Witam tu znalazłem atrakcyjną ofertę:

http://www.allegro.pl/item744423579_...er_mosfet.html

Czy nie będzie różnicy jeśli dam te firmy INTERNATIONAL RECTIFIER a te co mam obecnie to są z tme.pl firmy VISHAY ?

[ Dodano: 2009-09-28, 20:28 ]
            A jednak na innej aukcji zapłacę 20,9 z przesyłką za 2 pary mosfetów i to firmy VISHAY.
            Kupię je.

Skomentuj

Czy jak występuje stałe napięcie na wyjściu po przepaleniu to jest to napięcie od + do - czy np. od + do 0 lub od - do 0?
              Na wyjsciu glosnikowym masz napiecie zasilania dodatnie albo ujemne.

odprowadzanie ciepła było doskonałe ponieważ zastosowałem najcieńsze podkładki
              Tylko zapomniales ich posmarowac..

Czy nie będzie różnicy jeśli dam te firmy INTERNATIONAL RECTIFIER a te co mam obecnie to są z tme.pl firmy VISHAY ?
              Jakie by nie byly to powinny byc parowane bo miedzy mosfetami sa tak duze rozrzuty parametrow ze prad moze plynac tylko przez jeden a potem jest bum. Z tego powodu juz nikt nie stosuje mosfetow we wzmacniaczach duzej mocy.

Skomentuj

Ale chodziło mi o to jak wzmak był jeszcze w starej obudowie, czyli cieniutkie podkładki i dobrze posmarowane, zapomniałem posmarować w nowej obudowie.
                Jest to sprzedaż poprzez allegro więc wątpię abym mógł je w jakiś sposób sparować.
                Chyba, że bym napisał do sprzedawcy czy istnieje taka możliwość.

PS Pytanie z zupełnie innej beczki ponieważ nie chcę otwierać nowego wątku.
                Czy jak obliczam zwrotnicę do moich kolumn estradowych i głośnik ma 8Ohm a chcę go odciąć na 2kHz to wartość cewki obliczać do rezystancji głośnika jaką ma pry tych 2kHz czyli w tym przypadku GDN-32-400-8-SE 15Ohm ?

Skomentuj

Czy jak obliczam zwrotnicę do moich kolumn estradowych i głośnik ma 8Ohm a chcę go odciąć na 2kHz to wartość cewki obliczać do rezystancji głośnika jaką ma pry tych 2kHz czyli w tym przypadku GDN-32-400-8-SE 15Ohm ?
                  Zwrotnic sie nie oblicza tylko mierzy!

Skomentuj

OK będę wiedział na przyszłość :)
                    Ale czy z tymi 15 Ohmami mam rację?

Skomentuj

A jaki spadek na charakterystyce jest przy 2khz i jaki kat fazowy?

Skomentuj

O Boże żebym ja to wiedział.
                        Mam na kompie jeszcze tylko ten wykres.

Wykres

Niczego innego znaleźć nie mogę.
                        Kolumna jest już dawno poskładana tylko nie ma jeszcze zwrotnicy (ma chwilowo 6db na D-500 i pełen zakres na GDN) a chciał bym wprowadzić taką zwrotnicę.
                        Czy to dobrze?

Schemat

Cięcie na 2,2kHz ponieważ cewki 1mH i 0,8 łatwiej zakupić.

Czy tak może być?

Skomentuj

Czy tak może być?
                          Jesli brzmienie Ci odpowiada to tak moze byc.
                          Nie wiadomo tylko jak wyglada charakterystyka i impedancja no i czy sie nie spali wysoki bo ma dosc trudny filtr z niskim podzialem. Na takich filtrach duzo lepsze wysokotonowki siadaly.

Skomentuj

Czaruję...
                          X