Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukuję schematu i rys. płyt korektora graficznego do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukuję schematu i rys. płyt korektora graficznego do suba

Poszukuję schematu i rysunku płytki korektora graficznego do suba: http://sound.westhost.com/project84.htm

Na powyższej stronie są dostępne tylko częściowe schematy i jakiś ledwo widoczny rysunek płytki (mała rozdzielczość), jeśli to w ogóle jest rysunek płytki, a nie zdjęcie spodu zmontowanego układu.

Witam,

Panowie, czy może ktoś z Was popełnił taki układ ?

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

Ja mam już dawno zrobione wstępnie w programie pcb, ale nie mam już czasu tego poskładać i sprawdzić oraz ewentualnie przeprojektować pcb (teraz widzę, że dziś zrobiłbym mniejszą płytkę :)) Jeśli się uda, to dziś się pobawię w programie w "optymalizację".

Skomentuj

Czołem,

kurcze fajnie, a czy mógłbyś podzielić się efektami swojej pracy? Zmontować i uruchomić dam radę ale z dobrym projektem może być u mnie ciężko...

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Ja już dawno sobie poradziłem, układu nie skończyłem, ale gdzieś mam poskładany jeden moduł tego układu (nie wiem czy sprawny, bo nigdy nie uruchomiony) i czeka na rozlutowanie, gdyż nie jest mi już potrzebny. Miałem gdzieś projekt płytki zrobiony w Eaglu, ale nie potrafię go znaleźć, prawdopodobnie usunąłem już dawno temu.

Skomentuj

Jak już napisałem dziś poprawię pcb i wieczorem/w nocy ci podeślę. Tylko, że ja zastosowałem 4 potencjometry, bo ponizej 25Hz jak i powyżej 50Hz mnie nie interesuje w subwooferze. Oczywiście można bardzo łatwo rozrzeszyć płytkę o dodatkowe 2 albo 4 potencjometry, ale wątpię, żeby i ciebie interesowała korekcja 125Hz w subwooferze :)

Skomentuj

Płytka główna jest taka sama niezależnie od ilości bandów, tak samo każdy band ma taką samą płytkę - ich częstotliwość dla jakiej można regulować wzmocnienie zależy od użytych elementów (na stronie jest podana tabela oraz link do kalkulatora jeśli chcemy obliczyć wartości elementów dla własnej częstotliwości).

Skomentuj

Zależy jak ty to robiłeś, ja mam wszystko na jednym pcb, ale mimo dzisiejszych "optymalizacji", nadal mi się ona nie podoba. Chyba spróbuję dwustronną zrobić, bo nie lubię zworek na sygnale dawać, a teraz diwe wychodzą na sygnale i kilka na zasilaniu.

Skomentuj

Najlepiej najpierw poprowadzić sygnał jak najkrótszymi ścieżkami, a zasilanie na końcu. Można też dać zwykłe goldpiny na "wyjściu" zasilacza i przy "wejściach" zasilania opampów, a połączyć to zwykłymi kabelkami (w powietrzu nad płytką), zamiast ścieżkami, zasilanie nie jest takie krytyczne jeśli chodzi o zakłócenia, ale dodatkowa filtracja zaraz przy opampach mile widziana.

Skomentuj

To jest moja stara wersja, dałoby się to jeszcze lepiej poustawiać, no ale robiłem to kilka miesięcy temu i wtedy już miałem dość tej płytki i tak zostało.

Skomentuj

Witam,

a jak bym się ładnie uśmiechnął, albo walnął stójkę na tylnych kończynach jak moje psy, to mógłbym liczyć na pliki źródłowe ?

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Ani uśmiechu, ani stójki nie zobaczę, chyba, ze zdjęcie zrobisz :razz:
                        Zrzut ekranu umieściłem celem konsultacji rozmieszczenia, ale skoro nic z tego nie wyszło...
                        Wyślę ci pliki źródłowe, ale nie obraź się jak nie będzie to działać, albo potencjometry będą na opak się kręciły (choć tu wystarczy dwie ścieżki przeciąć i połączyć krótkimi przewodami :))

Skomentuj

Czaruję...
                        X