Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Selektor wejść

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Selektor wejść

Witam. Jestem w trakcie budowy wzmacniacza stereo i mam pewien problem. Nie wiem jak zbudować prosty selektor 2 wejść, taki, który nie wymaga osobnego zasilania, chyba, że 12V bo posiadam taki transformatorek. Myślałem nad najzwyklejszym przełącznikiem, oto schemat:

Tylko nie wiem czy to się sprawdzi. Chodzi mi tez po głowie układ na TDA1029 ale nie wiem jak tam się przełącza wejścia :|
    Proszę o porady, dziękuję.

Ja budowałem selektor na CD4017 możesz podłączyć do 10 wejść z tym że to na przekaźnikach dodatkowo, jak chcesz to mogę Ci podrzucić schemat. Chyba że można by to rozegrać na dwóch isostatach połączonych ze sobą.

Skomentuj

A jak to się ma cenowo ? Chcę coś naprawdę aniego, bo konstrukcja wzmacniacza też jest budżetowa :)

Skomentuj

A nie lepiej zastosować przełącznik obrotowy? Np. któryś z wymienionych: http://www.tme.eu/pl/katalog/index.p...6bf_szukaj%3D+
        Nie jest drogi i łatwo można przystosować zarówno dla 2 wejść, jak i 6-ciu. No i nie trzeba żadnego dodatkowego zasilania.

Skomentuj

Wydaje się ciekawe, ale powiedz mi jak to podłączyć ? Pierwszy raz takie coś widzę ...

Skomentuj

http://allegro.pl/item762464599_selektor_wejsc.html elektroniczny
            lub
            http://allegro.pl/item763150467_sele...6.html#gallery mechaniczny, miałem 3pozycyjny (zwykły chiniol za 7zł) i działał niezawodnie. Tylko szukaj z obrotowym przełącznikiem.

Skomentuj

Do środkowych nóżek podłączasz sygnał (kanał prawy i lewy), który ma iść do wzmacniacza, a do nóżek na obwodzie sygnały ze źródeł. Tu masz schemat: http://zefiryn.tme.pl/dok/przelaczniki/Lorlin.pdf

Skomentuj

ja mogę zaproponować takie coś, własnego pomysłu więc nie bez błędów :]

Selektor 3 wejść i 2wyjść (opcjonalnie) z włączeniem transformatora (230V do 8A) oraz regulacją siły głosu (opcjonalnie).

Całość sterowanan przełącznikiem obrotowym (tym za 7zł) i zasilana z transformatora 12V.

Skomentuj

Irek mial tez swoj pre pokazac ale cos nie ma slychu o tym... :neutral:

Skomentuj

czekam juz 2miesiace na obudowe do uni i wtedy pokaze calosc zmontowana.
                    Osobne moduly sa juz gotowe.

Skomentuj

czekamy z niecierpliwościa :smile:

Skomentuj

wiekszosc jest juz na moim nowym www

Skomentuj

http://www.fratu.pl/irek/?remote,52 :grin:
                          Kiedy wypuszczasz na rynek diyaudio? :grin:

Skomentuj

musze najpierw przetestowac wszystkie konfiguracje a do tego celu potrzebuje obudowy zeby zrobic kompletnego wzmaka. Nie widzi mi sie grzebanie i uruchamianie w lezacych na podlodze modulach.

Pod znakiem zapytania jest modul sterujacy bo pewnie zmieni sie oprogramowanie, reszta jest juz w zasadzie skonczona bo nie ma tam nic waznego zeby zmieniac.

Skomentuj

a nie myslales Irku zeby zajac sie regulacja glosnosci na PGA2311 ?

Skomentuj

myslalem tylko ze ten scalak jest dosc drogi i wymaga wyswietlacza do prezentacji polozenia glosnosci co dodatkowo podnosi cene. W dodatku ma dosc maly zakres napiec wejsciowych jak na poziom sygnalu z CD. Jak bede robil jakiejs wysokiej klasy sprzet to na pewno pomysle jak to zrobic na razie robie rzeczy proste i tanie.

Skomentuj

Więc tak. Przyjrzałem się schematowi na twojej stronie Irku i spodobał mi się selektor wejść. Jednak prosiłbym cię, o ile masz czas i chęć, abyś zmodyfikował schemat tak, aby selektor posiadał tylko 2 wejścia, oraz nie posiadał funkcji volume, gdyż to realizuję na przedwzmacniaczu. Diody sygnalizacyjne są ok :)

Skomentuj

Wystarczy ze nie zamontujesz dwoch czinczy a zastosowany przelacznik obrotowy ma mozliwosc ograniczenia skoku np do dwoch pozycji. W miejsce potencjometru wstawiasz dwie zwory i masz to co chciales.

Skomentuj

No w sumie racja, ale bardziej chodziło mi o modyfikację PCB. Masz może spis elementów do tego ?

Skomentuj

Cala dokumenatcja jest zamieszczona, osobnego spisu nie ma bo tylko kilka elementow wiec wartosci sa jako opisy na plytce.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X