Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Harman/Kardon PM645Vxi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Harman/Kardon PM645Vxi

Witam, przymierzam się właśnie do zakupu wzmacniacza Harman/Kardon PM645Vxi i chciałbym nim napędzić kolumny JAMO S606.Do tej pory zasilał je ampituner Yamaha RXV 350 jednak w stereo jest ... mierny :cry: .
    Stąd moje pytanie do użytkowników PM645 Vxi czy są zadowoleni z brzmienia , czy faktycznie poczuję różnicę w stereo w porównaniu do tej Yamahy?

moze zdefiniuj nam pojecie 'mierny'

Skomentuj

Dla mnie mierny to płaski bez dynamiki , przeciągły bas i o ile w kinie się Yamaha sprawdza to przy stereo jest właśnie miernie.

Skomentuj

Seria PM harmana to jedna z lepszych.

Wzmaki pochodza z lat 80, PM645Vxi osiaga 60 watow przy 4/8 Ohm.
        Waga 7kg, pobor z sieci bodajze 280W

Obecnie posiadam Harmana PM655Vxi czyli mocniejszego brata.
        Niestety nie orientuje sie jak jest z PM645Vxi, tzn. PM655* i PM665 sa zintegrowanymi monoblokami.

Np. PM655Vxi posiada 2 mostki stabilizacyjne i po 2 kondy na kazdy kanal (zasilane z jednego trafa, dwa uzwojenia)
        PM665* w ogole posiada dwa trafa i do tego wieksza moc.
        W tych modelach potencjometry sa od ALPSa. (nie mam pojecia jak w PM645Vxi)

Nie orientuje sie czy taki uklad jest rowniez w slabszych modelach czyli np. PM645Vxi.
        Co do PM655Vxi moge powiedziec ze jest on bardzo dynamiczny, niezly zapas pradu.
        Basu w ogole nie brakuje, wysokie/srednie jak dla mnie bomba.

Mozna zalozyc, ze cala seria PM jest udana.

Za ile mozesz dostac tego 645Vxi? bo nie wiem czy nie lepiej by bylo jakbys wyrwal np PM655, PM655Vxi.

[ Dodano: 2009-10-15, 12:24 ]
        na tej fotce dobrze widac:

PM655Vxi

Skomentuj

Tego PM645 Vxi mogę mieć za 290zł .

Skomentuj

aha, to musialbys troche doplpacic do wyzszego modelu...

Ten PM645Vxi napewno odda te 60 watow, najlepiej jakbys mogl to u siebie przesluchac na tych twoich Jamo.
            Byc moze potrzebowalbys mocniejszy model. (nie mam pojecia jakby to wypadlo kontra twoja Yamaha, niby mocniejsza ale to amplituner, a H/K to solidny wzmacniacz stereo)

Ogolnie, powszechnie wiadomo ze wzmacniacze stricte stereo sa lepsze do sluchania muzyki niz amplitunery.

[ Dodano: 2009-10-15, 12:32 ]
            W sumie 280W pobiera przy 120V AC, przy 230V AC ~180W.

Skomentuj

Więc jak myślisz warto kupić ten wzmak za 290zł , szczerze mówiąc rozglądałem się ostatnio za wzmacniaczem do stereo i w sumie na placu boju pozostał Harman (inne yamahy, technics'y i denony odpadły- biorąc pod wzgląd opinie w necie) oczywiście w założonym budżecie (ok 300zł)?

Skomentuj

Ja osobiscie bym go wzial (jesli faktycznie tylko 300zl)
                Wzmacniacz to wzmacniacz, tylko musisz miec to na uwadze ze sprzet ma 20 lat, nie ma pilota, przyciski/potki moga nawalac. (ja u siebie przelaczniki przesmarowalem takim preparatem w spray'u i smiga)

A co do ceny, czasem sie trafia PM645Vxi taniej na allegro, teraz jest za 225zl jeden. (fakt, troche porysowany)

Lecz, jak bys mogl dolozyc z 80zl to mozna juz kupic PM655, ktory bedzie zdecydowanie fajniejszy.

PM655 wazy juz 10KG, jest mono blokiem.
                Zasilanie wyciaga wiekszy prad.

Tak wiec sie zastanow.

Zreszta, porownaj sobie:
                http://www.retrevo.com/support/Harma.../386ag500/t/2/
                http://www.retrevo.com/support/Harma.../386ag503/t/2/

Druga strona w PDFach.
                Wydaje mnie sie ze dolozenie 80zl bedzie bardzo oplacalne.

http://allegro.pl/item777791815_harm...on_pm_655.html
                http://allegro.pl/item777278463_harm...kny_kolos.html

Skomentuj

ja bym zmienil kolumny... rewelacyjnie to one nie graja

Skomentuj

Kolumn niestety nie zmienię , niedawno je kupiłem :wink: .

Skomentuj

Mogles przed zakupem wpasc do mnie i posluchac diy... :razz:

Skomentuj

Obawiam sie ze wieksza role na to na co narzekasz maja kolumny a nie wzmacniacz :)

Skomentuj

To samo mysle, dlatego wspomnialem o ich wymianie:)

Skomentuj

Ja mam PM 640 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie jest to wysoki model, ale w tej cenie dobrze wykonany i gra dobrze.

Skomentuj

No i kupiłem PM 645Vxi mimo różnych opinii :razz: , i jestem BARDZO zadowolony i polecam każdemu komu wydaje się ,że amplituner kina domowego nawet renomowanej firmy nadaje się do stereo.
                              Jeśli chodzi o współpracę z moimi Jamo S606 to jest super - dynamika, kontrola basu i przestrzeń , której nie było w stereo gdy napędzała je Yamaha. :grin:

Dziękuję wszystkim , którzy podzielili się ze mną swoim odczuciami o tym wzmacniaczu.

Skomentuj

gratulacje, jak switch od selektora wejsc zacznie Ci szwankowac, co kup preparat w spray'u i psiknij ile sie da do srodka (bo te switche to takie old-schoolowe sa)

Skomentuj

Witam mam h/k PM645 Yxi , napędza altusy 140 i powiem wam ze jest to dobre rozwiazanie stero , altusy nie sa zle ale po czasie widzisz ich wady ( mówie o nie doswiadczonych użytkownikach tych kolumn) posluchajcie sobie altusów na jakims wzmacniaczu i przezucie sie na h/k roznica jest ogromna a wiele testowalem wzmacniaczy, bassss hmm bez włączania podbicia bassu wzmacniacz daje gleboki bass a po kliknieciu tego malego przycisku o duzej mocy robi sie... wzmacniacz ma zapas mocy dzwiek cieszy uszy polecam goraco go! z twoimi kolumnami powinien dobrze wspolpracowac ale pamietaj o wielkosci pomieszczenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X