Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pioneer 705R- selektor wejść

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja z serwisantami trochę porozmawiałem, jak oni rozbierali i czyścili "toto"

mówili że wymaga to uwagi, i że zapisywać trzeba wzajemne ustawienia części tego selektora w trakcie rozbierania

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
      coś spiepszyłem jak ustawię selektor na CD to gra lewy kanał a jak na Tuner to prawy .
      Chyba go niedobrze poskładałes, i jak nie zapisałeś jak był przedtem złożony to kicha. :cry:

Skomentuj

Dziś obadam go dokładnie i miernikiem posprawdzam to może dojdę co i jak.

Skomentuj

ciekawa wypowiedź z elektrody

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...155628#7155628

Zamieszczone przez DynamikS
          Ja jeszcze nie kupiłem żadnego środka czyszczącego tylko podłączam sygnał za selektor i po problemie.Mam cały czas podpięty tylko jedno źródło więc nie mam problemu ale jak ktoś podłącza jakieś radio,magnetofon, cd,mp3 itd. to niestety musi zainwestować w preparat.Jak chcesz podłączyć za selektor to wystarczy zdjąć złączki (te druciki) i podłączyć sygnał z prawej strony.
          chodzi zapewne o złączki do equalizera, fajne.. będę w domku to sprawdzę to w praktyce

Skomentuj

No wreszcie zrobiłem popełniłem błąd gdy zakładałem sówak jedna zworka weszła nie w tę prowadnicę co powinna dlatego był taki efekt. Najwarzniejsze że już po bólu i wszystko cyka jak powinno.

Skomentuj

No wreszcie zrobiłem popełniłem błąd gdy zakładałem sówak jedna zworka weszła nie w tę prowadnicę co powinna dlatego był taki efekt. Najwarzniejsze że już po bólu i wszystko cyka jak powinno.
              to super, gratuluję!

hm, ale bardzo bym chciał kolegę pociągnąć za język, mógłbyś możliwie obszernie opisać- o ile się da- jak to robiłeś, jakie miałeś trudności, obawy?

jednak temat okazuje się- niestety- potrzebny bo to usterkowe ustrojstwo, było by ciekawie poczytać co nieco z pierwszej ręki- jak to robiłeś?

Skomentuj

Znaczy tak pierwszym spostrzeżenie jakie odczułem to że ten selektor jest lekko mówiąc badziewny i prostacki jak na Alpsa chociaż może to i dobrze bo inaczej bym tego nie zbudował. Jest to selektor na zasadzie suwaka mianowicie są dwie bardo malutkie zworki które pozówają się po dwóch pokrytych srebrem szynach lewego i prawego kanału , pod nimi są odpowiednie do wejśc selektora piny po których sworka przesówając się łączy szynkę nad pinami z pdpowiednim pinem . Ja całego selektora nie wylutowywałem tylko metalową pbudowę co trzymała się na czterech nóżkach , po jej zdięciu odiołem sówak w którym są owe zwotki i tu trzeba uwarzać bo są cztery miejsca na nie (widocznie selektor był wykorzystywany też do czegoś innego) tak że pamiętać w której szczelinie była i nie odwrócić o 180 stopni bo też jest taka opcja. Wyczyściłem dokładnie szyny i piny drobnoziarnistym papierkiem ściernym po czym dokładnie wydmuchnołem i odtłuściłem.
                Złożyłem do kupy i kituję do domu zobaczyć czy wszystko działa i tu śmieszna sytuacja proszę się nie podśmiewać kładę wzmak na półce a tu nie ma gałki od podgłaszania zapomniałem założyć z tych nerw czy się udało i znowu biegiem do piwnicy żeby ją założyć.
                Efekt końcowy znacie wszystko cyka jak powinno.

Skomentuj

dziękuję, sympatyczne opowiadanko, już się trochę mniej boję- odpukać ew działań na moim pioneerku

ten selektor w moim był naprawiany/ czyszczony w serwisie (170zł..) i nie ma kłopotów

ale sprawdziłem tą wiadomość z elektrody jak można obejść selektor wpinając CD w wyjscie korektora graficznego (adaptor), no działa z tym że w tym układzie ma się na stałe wpięty przedwzmacniacz- regulacje barwy i kontur (o ile ten kontur jest wciśnięty)

a ja jednak słucham normalnie tylko na "direct", jeśli wejście jest podpięte na ten "adaptor".. to kicha, wciśnięcie "direct" powoduje nie tylko odjęcie preampa ale i tej 4ki cinch'ów "adaptora"

podobno można też kombinować z wejściami nagrywania magnetofonowymi celem obejścia selektora, mniejsza, nie ma co się martwić na zapas- jak coś się będzie działo, to dobiorę się do selektora- bo jednak sam mój pionek- jakoś odpowiada mi to brzmienie i nie chcę się z nim rozstawać

W a502 selektor był bardzo skomplikowany i w połowie drogi rozbiurkowej stwierdziłem żeby lepiej tego nie robić i złożyłem spowrotem dobrze czyszcząc i wydmuchując sprężonym powietrzem, pomogło ale nie na długo więc go sprzedałem.
                  no właśnie.. czy są jakieś zasadnicze różnice (selektor denona vs pioneera), wiem że pytanie takie dziwne: czy po doświadczeniach z denonem odważyłbyś się naprawiać taki twój dawny selektor z a502- tak hipotetycznie :razz:

Skomentuj

Chyba nie w pionku też był Alps ale sterowany elektronicznie silniczek powoduje przesunięcia po bieżniach chociaż jak się uważnie i ostrożnie robi to powinno się zdiełać i w Pionku.

Skomentuj

na koniec, po czasie, fotka winowajcy

Skomentuj

Naprawa - czyszczenie selektora w Pioneer A-705R nie jest trudne. Mi zajęło to około godzinki. Jeśli mieliście już lutownicę w ręku i rozkręcaliście, a potem skręciliście jakikolwiek sprzęt elektroniczny i nie zostało Wam kilka śrubek - na bank dacie radę.
                        Zaczynamy od zdjęcia pokrywy - dwie śruby na górze, po dwie po bokach, sześć z tyłu.
                        Teraz aluminiowy panel przedni - 3 śruby od spodu wzmaka, 3 zatrzaski od góry jeden od dołu, po lekkim "podwadzeniu" sam odskoczy.
                        Teraz zdejmujemy gałki - 4 małe i 2 duże - wystarczy pociągnąć.
                        Pod gałkami mamy nakrętki, które należy odkręcić. Ja zrobiłem to szczypcami z powodu braku tak głębokiego klucza nasadowego. Z przodu są jeszcze 2 śruby w głębokich kanałach. Później kilka śrub od góry i plastikowa osłona przednia powinna dać się zdjać. Proponuje odwrócić wzmak na plecy przed ściągnięciem tego panelu, przewody poprowadzone są od góry więc odwracając wzmak niczego nie musimy wypinać. Pamiętamy o delikatnym wykonywaniu tych czynności, żeby niczego nie uszkodzić (ja złamałem przycisk PHONO MM/MD, na szczęście udało się skleić).
                        Teraz kilka śrubek na płycie przedniej, kilka zatrzasków w około i plastikowa obudowa da się zdjąć.
                        otrzymamy taki widok:

https://diyaudio.pl/i/27833/ad578a1a...1463419722.jpg
                        oto nasz winowajca
                        Teraz należy wylutować selektor (jak to zrobić nie będę Was uczył, można znaleźć instrukcję lutowania na YT).

https://diyaudio.pl/i/27833/47212ea1...1463419724.jpg

https://diyaudio.pl/i/27833/b948d4f0...1463419725.jpg
                        Po wylutowaniu rozbieramy selektor i czyścimy - też nie będę tego opisywał.

https://diyaudio.pl/i/27833/977d6fc6...1463419726.jpg
                        Składamy w całość i skręcamy wzmak. Proponuję uważać na blaszkę w zielonym kółku, potrafi nagle zaginąć w akcji Po odnalezieniu zwróćcie uwagę w którą stronę jest włożona w kółko.
                        Proponuję jeszcze przedmuchać to cacko - odpowiedzialne za zmianę źródła.

https://diyaudio.pl/i/27833/244b39e0...1463419727.jpg
                        Jak wspomniałem trwało to około godziny. Już nic nie trzeszczy, nic samoczynnie nie przeskakuje.
                        Jakieś pytania - piszcie bennyplug@gmail.com
                        Miłego czyszczenia :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X