No do tych głośników co wybrałeś to raczej nie da sie zrobić niczego by zagrały sensownie a to dlatego że ten 20cm tonsil nie będzie grał tak ja powinien. JEst za duży by poprawnie odtwarzać średnie tony. W konstrukcji 3 drożnej owszem miodzio ale do 2dróg to sie nie nadaje. JEśli jeszcze nie kupiłeś ich to lepiej weź 2* GDN 16/40/4 albo inną 15-17cm tonsila. Niestety pomysł 2 drożnej kolumny na tych głośnikach musisz chyba porzucić. Bez średniaka nie zagrają jak trzeba i tyle. Osobno (rozdzielone średniononowcem) są b. dobre ale razem to już nie.
Niestety nie mam juz opcji aby to zmienic wiec musze zrobic tak jak jest :( dobrac aby bylo jak najlepiej, przeciez tonsil podaje zakres dla GDN od 50hz-4kHz a GDWK od 4kHz-20kHz ?
to daj maxymalnie niski podział jaki zniesie 11/100 czyli około 2500Hz myśłe że może to nawet nieźłe zagrać troche charakterystyki kierunkowe będą skopane ale na osi 20/80/2 pociągnie do 2500..... pozyjemy zobaczymy :P
Zajżyj na stronkę firmy janbo (www.janbo.com.pl). Ich zwrotnice nie należą do najtańswzych, ale są dobre.
Do twojej konstrukcji bedzie dobra zwrotnica P-2-18 w wersji A. Filtr syczka ma 18dB - a przy tak niskim podziale to minimum.
Mozesz spokojnie 2700 3000 dac podzial ze zwsrotka dla wysokich 18db okt, dla niskich normalna 12. Obudowe waska i wysoka.Sprawdz konstrukcje VIB na stronie Visatona, da sie taka konfiguracje spiac.
Obudowe waska i wysoka(...) da sie taka konfiguracje spiac.
No prosze... jedni mówią, ze absolutnie takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia, a tu taki doświadczony konstruktor MarekW twierdzi, że sie da... Widać zrozumiał, że nie wszyscy konstruktorzy mają audiofilskie aspiracje :)
A jak zrobić wąską obudowę, jeśli głośnik ma 20 cm ??
jakie znaczenie ma tutaj wąska ścianka?? ja myslałem, że wąskie scianki stosuje sie bo ładnie wyglądają.. a za to szerokie sa brzydkie ale mają mniejszy baffle step.. jak to jest?
stosuje się wąskie ścianki i zaokrąglone kanty w okolicach głośników wysokotonowych ze względu na dyfrakcję. Sam nie wiem po co ale wszyscy tak robią. Może dlatego, żeby nikt nie powiedział, że ich klumny nie są "trendy"
aha... jeszcze wysokotonowce można dać na szczycie obudowy (B&W, KEF), co zupełnie likwiduje płaszczyznę dookoła głośnika.
GRZESIO, na bocznej ściance można dać niskotonowca jeśli masz konstrukcję trójdrożną bo wtedy jest niżej odcięty, a przy niskich dźwiękach nie odróżnia się kierunku z którego dochodzą. Jeśli głośnik ma odtwarzać średnicę, to umieszczenie go z boku popsuje spójność.
Nie polskiego odpowiednika nie słyszałem. Chodzi o 6 dB spadek efektywności kolumny na niskich częstotliwosciach wynikajacy z połączenia sie dzwięku z przedniej i tylniej półprzestrzeni kolumny.
Oczywiscie VIB podalem jako przyklad gdyz tak duza obudowa i podzial jak w oryginale to za duzo jesli chdozi o mozliwosci polskich glosnikow.Nie bierzcie tego tak doslownie.jesli chodzi o ksztalt scian to poprzednim razem (przed awaria) pokazywalem ryzunek ktory zalaczam i teraz.Mozna wykonac obudowe podobna i ladnie przedzielic skosna przegroda jak to wykonal w swoich kolumnach LUKASZ.Niweluje to powstawanie pasozytniczych fal wewnatrz i zmniejsza objetosc czynna oraz daje miejsce np na zwrotnice.
Skomentuj