Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stabilizator symetryczny altron al-05

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stabilizator symetryczny altron al-05

Witam! Mam problem ze stabilizatorem symetrycznym, po podłączeniu napięcia (trafo 2x9v 0.25A) transformator od razu się grzeje a napięcie na wejściu spada do 1.5v i 5v, na wyjściu na początku było 12.04v i 11.87v, teraz jest ok 9-10v a jak podłącze oddzielnie kanały to nic się nie grzeje i na jednym jest 11.87v a na drugim tylko ok 10v(wcześniej było 12.04), przy oddzielnym podłączeniu na wejściu jest ok 11,4v (napięcia są podane bez obciążenia). Jeżeli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał to proszę o pomoc :sad: Mam zamiar wymienić stabilizatory ale nie wiem czy to coś pomoże, może ja źle podałem napięcie i poszły stabilizatory. Na zdjęciach zaznaczyłem wejście cyframi możecie mi napisać jak powinno być poprawnie podłączone?
    1-2 - 9v
    3-4 - 9v
    a 18v - :?:

Podaje zdjęcia:

Powinieneś mieć na jednym wyjściu ok. -12VDC, a na drugim ok. +12VDC. Nie napisałeś czy to 10V jest dodatnie czy ujemne. Ale i tak sprawdź czy tam gdzie jest 10V nie poszedł stabilizator. Na wszelki wypadek możesz też sprawdzić diody prostownicze.

[ Dodano: 2009-10-25, 12:33 ]
    No i oczywiście sprawdź czy nie ma zimnych lutów.

Skomentuj

Zimnych lutów to raczej nie ma już się przyglądałem i jeżeli nie byłem pewny to poprawiałem i sprawdzałem miernikiem czy przewodzą oczywiście nie wszystkie tylko te niepewne, zaraz spr wszystkie.
      przed chwilą podłączyłem i pomierzyłem jeszcze raz dokładnie i wyszło mi tak
      podłączenie razem 2kanałów
      wejście
      1-2 ~9v (po włączeniu 1-2 ~0.3v)
      3-4 ~9v (po włączeniu 3-4 ~7.1v)
      1-4 ~18v (po włączeniu 1-4 ~1.9v)
      (9v które tu podałem w praktyce jest to 11.4v bez obciążenia)
      po takim podłączeniu transformator wydawał dziwny dźwięk i szybko się nagrzewał. Na wyjściu otrzymałem:
      -Vcc = -9.86v
      +Vcc = 10.74v

przy podłączeniu kanałów osobno
      wejście 1-2 ~9v (po włączeniu ~11.4v) na wyjściu +Vcc = 11.86v
      wejście 3-4 ~9v (po włączeniu ~11.4v) na wyjściu -Vcc = -9.86v

dodam jeszcze że wejściu stabilizatora 7812 jest 12.13v a na wyjściu już tylko 10.63v,
      to samo jest z drugim stabilizatorem 7912 na wejściu -13,82v a na wyjściu -9.87v.

Niestety nie wiem jak spr diody żeby mieć 100% pewności że są dobre lub złe. Moja przygoda z elektroniką dopiero się zaczyna więc proszę o wyrozumiałość.

Skomentuj

Sprawa jest trywialnie prosta. Transformator, który kolega zastosował ma zbyt niskie napięcia wtórne. Minimalne napięcie wejściowe DC dla stabilizatora 7812 wynosi 14,5V lub 15,5V w zależności jakiej firmy jest stabilizator. Tutaj mamy napięcie po wyprostowaniu równe 11,29V (liczone dla 9V), czyli zapas jest na minusie rzędu 4,21V dla minimalnego 15,5V lub 3,21V dla min. 14,5V. Wymienić transformator na 2x15V (chociaż 2x12V też już może być) i będzie ok. Oczywiście transformator musi mieć moc adekwatną do obciążenia, które będzie podłączone do stabilizatora.

Skomentuj

z tym transformatorem mozesz sobie stabilizować napięcie 6V a nie 12V.

Jak wyżej opisał maryush, zrób te czynności.

[ Dodano: 2009-10-25, 14:36 ]
          albo podmień stabilizatory na niższe napięcie, jeżeli nie masz kasy na trafo i jeżeli te niższe napięcie do czegoś ci się przyda.

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie czy transformator grzeje się ponieważ jest za słaby czy po prostu coś jest padnięte? Wydaje mi się że bez obciążenia nie powinien się grzać. Kupiłem takie trafo ponieważ kolega z forum poradził mi dać napięcie 2x9v, miałem tym zasilić filtr sub4 który ma max pobór 20mA więc wziąłem 0.25A, napięcie do filtra powinno być od 9-15v i nawet jak na zasilaczu spadnie do 11 to myślę że nie będzie tragedii. Mnie tylko dziwi jedno dlaczego po podłączeniu 2kanałów grzeje się trafo a oddzielnie nic się nie dzieje. Niestety nie potrafię sam tego pomierzyć i powiedzieć czy jest sprawne

Skomentuj

Jak podłączasz wyprowadzenia uzwojenia wtórnego do tego stabilizatora? Może narysuj to na schemacie i wstaw, żeby nie było niejasności.

Skomentuj

Może to nie jest normalny schemat ale myślę że się połapiecie o co chodzi, jeżeli źle coś podłączyłem to mnie poprawcie, nigdzie nie jest zaznaczone gdzie ma iść 18v

[ Dodano: 2009-10-25, 18:40 ]
                Posiadam jeszcze transformator od korektora graficznego o napięciu zmiennym ok 2x19v, niestety nie wiem jakiej jest mocy, może będzie lepszy? Po wyprostowaniu będzie 26-27v a układ podobno wytrzymuje do 35v.

Skomentuj

Połączenie jest prawidłowe. Podłącz ten drugi transformator i zobaczysz, że na wyjściu będzie +-12V.

Skomentuj

Tylko, że z tym drugim trafem układ może się mocno grzać. Może się okazać, że niezbędny będzie radiator.

Skomentuj

Te barany z altrona zrobili plytke pod dwa niezalezne uzwojenia z trafa a nie pod uzwojenie symetryczne i dlatego te problemy.
                      Jeszcze nie prawidlowo poprowadzili jedna sciezke, jak ta firma istnieje to ja nie wiem nie maja pojecia o tym co robia.

Skomentuj

przed chwilą podłączyłem drugie trafo i jest to samo. irek masz jakiś pomysł co z tym zrobić, za bardzo chyba nie będę potrafił tego przerobić :cry:

Skomentuj

No przecież... Transformator z pojedynczym uzwojeniem wtórnym z odczepem po środku powinien pracować z takim układem http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=16.

Skomentuj

Z tego co widze to zastosowane diody sa 3amperowe czyli dajace prad wyjsciowy 6A! Po co? Zwykle 1N400x daja prad mostka 2-3A co do 78xx, 79xx wystarczy.

Podlaczenie teraz trafa z odczepem wymaga sporych przerobek.

Altron nawet prostego zasilacza nie potrafi zrobic. Zalosne.

Skomentuj

To pięknie mnie załatwili :sad: Mówiłeś że jakaś ścieżka jest źle poprowadzona, możesz powiedzieć gdzie? To zostaje mi albo kupić 2 trafa albo do tego co mam zbudować zasilacz, nie wiem co lepsze. Znacie jakieś tanie kity zasilaczy na symetryczne napięcie?

Skomentuj

Tą płytkę faktycznie projektował jakiś skończony bałwan, że takie coś sprzedają.
                                Człowiek który podpowiedział Ci trafo 2x9V do zasilacza 12V też nie był lepszy.
                                Irkowi chodzi chyba o to:

Przetnij ją tam gdzie czerwona linia i połącz kabelkiem zgodnie ze strzałką.
                                Musisz jeszcze kupić takie samo trafo niestety. Po za tym trochę przepłaciłeś za to trafo bo do tego filtra wystarczyło by 1-2VA 2x12V - 2x15V za niecałą dychę.

Skomentuj

Dokladnie o ta sciezke chodzi, choc nie jest ona tak bardzo wazna, po prostu zle prowadzenie powoduje podwyzszone tetnienia w napieciu wyjsciowym i zaleznie od ukladu moze byc to problem albo nie.

Uklad da sie uratowac, trzeba wywalic diody mostka i podlaczyc inaczej, wymienic stabilizatory na 6V i trafo tez bedzie ok.

Skomentuj

Dzięki za wyjaśnienie. Jak przetnę ścieżkę to i tak mi chyba nic nie da, układ i tak nie pójdzie na trafo z podwójnym uzwojeniem, poszukam 2 transformatorów i podłącze oddzielnie tak jak powinno być. Mówicie że nie ma szans żeby trafo które posiadam 2x9v przeszło przez stabilizatory 12v i pociągnęło filtr? Ten typ z forum powiedział że trafo 2x9v będzie dobre ponieważ po wyprostowaniu napięcie wzrośnie i będę miał 12 a jak dam o wyższym napięciu (powiedziałem mu że dam 2x19v)to pójdzie mi filtr ponieważ na wyjściu zasilacza będzie więcej niż 12, jak powiedziałem że stabilizator wyrówna mi z wyższego napięcia do tych 12 tylko najwyżej się będzie mocniej grzał, oczywiście są granice które może przyjąć stabilizator, to uznał że jestem jakiś nienormalny i że to będzie jakiś cud, że "stabilizator nie obniża napięcia tylko stabilizuje" :lol:
                                    Jak dokładnie musiałbym podłączyć diody żeby działało na trafo z podwójnym uzwojeniem? Jeżeli możecie i znajdziecie chwilę czasu to napiszcie jak to pozamieniać, byłbym bardzo wdzięczny

Skomentuj

odwin kilka zwojów to zyskasz na napieci ale zarazem stracisz na mocy

Skomentuj

Nie na temat...

masakra... :bzdura:

Szymek18 podaj nick tego typa...

i pozdrów go ode mnie :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X