Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z zasilaczem do equalizera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z zasilaczem do equalizera

Witam, mam taki drobny problem z zasilaczem do equalizera. Jestem w trakcie budowy takiego oto equalizera do suba: http://sound.westhost.com/project84.htm#reference
    Chcę go wykonać jak najmniejszym kosztem (na tyle na ile to możliwe). Mam jakiś stary transformator pri 220V sec 2x8,5V i 1x19V. Wykorzystałem te 19V, ponieważ 8,5V nawet po wyprostowaniu nie da 15V, co dopiero mówić o stabilizacji. Drugi powód to to, że na powyższej stronie zasilanie zrobione jest na zwykłym transformatorze (na stronie jest schemat tego zasilacza). Wszystko ładnie sobie połączyłem "na pająka" w ramach testu no i napięcie +15V jest, natomiast z napięciem -15V mam problem. Stabilizator 7915 nie chce mi tego stabilizować, daje cały czas -17,7V. Za pierwszy razem połączyłem go źle i spaliłem jeden :mrgreen: (inne wyprowadzenia jak u 7815). Kupiłem nowy i podłączyłem już dobrze. No i napięcia takie same: +15V i -17,7V :mad:. Myślałem, że to może wina zbyt dużego napięcia z transformatora lecz w datasheecie pisze, że zakres napięć wejściowych dla 7915 wynosi 17,5-35V. Podłączyłem to do transformatora 12V no i na 7815 jest 14,5V, na 7915 - 14V. Nie wiem, czy to coś zmieni, chyba nic, ale mam podłączone tylko 2 diody, kondy filtrujące, 4 kondy 100nF i te stabilizatory. Tej końcówki na razie nie robiłem.

popierwsze jak TY z trafa raz 19V zrobiles 2*15V :?:
    po drugie jak chcesz sprawdzic stabilizatrory to wywal wszystko inne z plyt/ukladu i dbierorob pomiary .. moze diode masz rypnieta albo kondesator robi jakas zwore .. wywal wszystko i wtedy sprawdzaj

Skomentuj

Połącz szeregowo uzwojenia 8,5V. Będziesz miał wtedy jeden odczep 17V z którego da się zasilić stabilizator. Najpierw połącz dowolne dwa przewody, jeden z jednego odczepu 8,5V i drugi z drugiego odczepu 8,5V, włącz trafo do sieci i sprawdź napięcie na pozostałych dwóch przewodach od obu uzwojeń. Jeśli napięcie wyniesie 17V to rób tak jak na schemacie. Jeśli napięcie będzie wynosić +-0V to zamień przewody w jednym z uzwojeń 8,5V, wtedy powinno być już dobrze.

Skomentuj

popierwsze jak TY z trafa raz 19V zrobiles 2*15V :?:
        http://tinyurl.com/yz2zj46

Nie wiem co w tym dziwnego.

Skomentuj

czepiasz sie Panie brencik, kazdy moze zle spojrzec :P

Skomentuj

Stabilizatory ujemne bez obciazenia moga dawac niestabilne napiecie.
            Z pojedynczego uzwojenia mozna zrobic symetryczny prostownik jednopolowkowy i w tym przypadku bedzie ok +-25V czyli idealnie dla stabilizatorow 15woltowych.

Skomentuj

A czy mogę obciążyć ten zasilacz układem TL072 nie podłączonym do niczego (chodzi wejścia i wyjścia)? Tak chyba najlepiej go obciążyć, bo w equalizerze będzie zasilał właśnie te układy (bodajże 6).

Skomentuj

djbuh: A nie lepiej dać rezystor i jakiegoś LEDa ?. Możesz wykończyć wzmacniacz operacyjny jak go podłączysz na pusto.

Skomentuj

Podłączyłem obciążenie, takie jak kolega wyżej zaproponował, czyli dioda LED i rezystor. Uzwojenia jakie wykorzystałem tym razem to 2x 8,5V. Połączyłem je w jedno co dało 17V i teraz mam takie napięcia z obciążeniem: na + 15V na - 14,8/14,9V (waha się), bez obciążenia na + 15V na - 15,7V. Jest to akceptowalne? Może któraś z diód jest uszkodzona?

Skomentuj

Podłącz jakieś większe obciążenie, może być np. wentylator na 12V, kilkusekundowa (5s wystarczy na pomiar napięcia przy obciążeniu) praca przy wyższym napięciu nie powinna mu zaszkodzić.
                    Gdyby któraś dioda była uszkodzona to układ dawałby raczej niższe napięcie.
                    Możliwe, że dzieje się to co napisał irek
                    Zamieszczone przez irek
                    Osobiście miałem taki przypadek ze stabilizatorem napięcia dodatniego (jakaś podróbka, nie wiem).

[ Dodano: 2009-10-29, 02:41 ]
                    Podłącz jakieś większe obciążenie, może być np. wentylator na 12V, kilkusekundowa (5s wystarczy na pomiar napięcia przy obciążeniu) praca przy wyższym napięciu nie powinna mu zaszkodzić.
                    Gdyby któraś dioda była uszkodzona to układ dawałby raczej niższe napięcie.
                    Możliwe, że dzieje się to co napisał irek
                    Zamieszczone przez irek
                    Osobiście miałem taki przypadek ze stabilizatorem napięcia dodatniego (jakaś podróbka, nie wiem).

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
                      + 15V na - 14,8/14,9V (waha się),
                      Wacha się w przedziale 0.2V? Nie zwracaj na to uwagi. Nie musisz na siłę robić symetrycznego 15V do TL072. Możesz dla zastosowań audio i tego equalizera zrobić 12V +/-, a nawet mniej. Kiedyś miałem jakieś minitrafo, które dawało ledwo 9V, po przejściu przez mostek i stabilizatory lm7X15 miałem ledwo 7.5V a TL072, który robił za filtr dolnoprzepustowy działał bez najmniejszego problemu.

Skomentuj

Na twoim miejscu nie martwiłbym się wachaniem napięcia o 0,2V. Większym problemem okazać może się prostownik jednopołówkowy, którego do wrażliwych układów audio raczej nie powinno się stosować, no ale okaże się.

Skomentuj

Czaruję...
                        X