Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RFT HMK V100 - pomoc, pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RFT HMK V100 - pomoc, pytania

Witam. Mam taki problem z tym wzmacniaczem RFT HMK V100. Spalone były tranzystory mocy. Oryginalnie były tam rosyjskie KT819B. Wsadziłem zamiast tamtych BD911. Tak wiem mają inny układ nóżek ale to problem nie był. Po wlutowaniu ich i włączeniu wzmacniacz nie odpalił tylko 2 minutach zrobiło zwarcie. Obejrzałem płytkę bo myślałem że lutowie może spadło mi i zwarcie na ścieżkach gdzieś robi ale nie więc odłączyłem transformator, kondensatory z zasilacza i od niego diody prostownicze i sprawdziłem czy wszystko w zasilaczy działa. Napięcia dobrze pokazywał. Zasilacz działa. Ale czemu zwarcia robi? Wina tranzystorów mocy czy gdzie szukać błędu? Mogę przy wylutowanych tranzystorach mocy włączyć wzmacniacz ten? Jak coś dodaje schemat. Pozdrawiam

Gdzie ten schemat?
    Wymieniłeś tylko tranzystory końcowe? Sprawdź też tranzystory sterujące nimi mogły się też wypalić, inne półprzewodniki też wartało by posprawdzać...

[ Dodano: 2009-11-03, 15:24 ]
    Ps. prąd spoczynkowy ustawiałeś na nowo?

Skomentuj

porównywałes główne parametry tych BD911 i KT819B czy nadaja się na zamienniki?
      zrób też to co kolega joy_pl napisał.

Skomentuj

Schemat - [code]http://www.speedyshare.com/686798771.html[/code]

Gdzie ten schemat?
        Wymieniłeś tylko tranzystory końcowe? Sprawdź też tranzystory sterujące nimi mogły się też wypalić, inne półprzewodniki też wartało by posprawdzać...

Ps. prąd spoczynkowy ustawiałeś na nowo?
        Tak tylko tranzystory końcowe. Ok sprawdzę. Prąd spoczynkowy bym ustawił na nowo ale nie mogę tego zrobić bo zwarcie ciągle robi. Swoją drogą nie wiem jaki powinien być ustawiony.

porównywałes główne parametry tych BD911 i KT819B czy nadaja się na zamienniki?
        Zamienniki pasują ponieważ na pewnym forum mi doradzili że one pasują prócz odwróconych nóżek ale mam dobrze je wlutowane.

Skomentuj

Czaruję...
        X