Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz mono na LM4780

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz mono na LM4780

Witam. Jakiś czas temu dostałem scalaka LM4780 i zacząłem szukać płytki PCB pod wersje mono. Na www.elenota.pl znalazłem jedynie schemat w wersji stereo. I teraz takie pytanie czy może ktoś z was posiada schemat płytki mono albo wie gdzie takową mogę dostać. Słyszałem, że można to na pajączka łączyć, ale łączenie elementów w tak bliskiej odległości i później sprawdzanie co tam może nie stykać trochę mnie demotywuje.

PS. Chcę wykorzystać tego wzmaka do zasilenia subwoofera.

Kolego, a co to za problem zaprojektować PCB? Siadasz do komputerka włączasz eagle, kicad lub podobny program i projektujesz ze schematu. U Ciebie PCB nie będzie zbyt skomplikowane to raptem kilka elementów. I jakieś 30 minut czasu lub jak jesteś mniej zaawansowany to ok 1h. W końcu kiedyś trzeba samemu zacząć projektować pcb.

Skomentuj

nie znjadziesz na 90% tej płytki, trzeba zaprojektować :) no i w sumie nie wygląda na trudną

Skomentuj

nic nie trzeba projektowac :razz: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic254487.html , jest tam wersja z dwoma układami procujące w mostku... wytniesz zbedna czesc plytki i bedziesz miec mono :cool:

Skomentuj

Black, to tak samo jakbym wziął wersje stereo i przerobił. W sumie nie wiedziałem w czym mogę zaprojektować taką pcb. Generalnie schemat mam zrobiony już na podstawie tej wersji z elenoty, także chyba zostaje kwestia przeniesienia go do tego programu dzięki bardzo. W sumie robienie czegoś samego od początku sprawia większą frajdę niż wykorzystywanie pracy innych. A gdzie dostanę dobrej jakości płytki pod to?

Skomentuj

Zamieszczone przez wagnerosss
            to tak samo jakbym wziął wersje stereo i przerobił
            mam wrazenie ze nie przejzałes dokładnie linku...

Tu nic nie trzeba przerabiac... odcinasz "połowe" płytki i masz.

Ale skoro chcesz projektowac swoją to prosze bardzo, zycze powodzenia :wink:

Skomentuj

Black, właśnie sprawdzałem tą płytkę. Wg mnie i tak to będzie kłopot choćby z tego powodu, że muszę jeszcze podłączyć filtr dolnoprzepustowy do tej konstrukcji, a w/w płytka ma wbudowany zasilacz z tego co widzę (moim niewprawnym okiem). Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić. Zasilacz już mam, to drugiego mi nie potrzeba ;p

Edit: Schemat wzmaka już skończony w Eagle. Teraz pytanie do Was gdzie mogę ustawić, żeby ten program zrobił mi grubsze ścieżki. Wybieram opcje Auto, tylko wtedy te ścieżki wyglądają troche za chudo. Niestety nie jestem dobry w układanie ścieżek samemu, ale wiem, że wtedy mam możliwość wybrania grubości.

Skomentuj

Zamieszczone przez wagnerosss
                Wybieram opcje Auto, tylko wtedy te ścieżki wyglądają troche za chudo.
                Jest tam opcja jakie grube sciezki maja byc jak sie nie myle.
                Mozesz tez recznie kazdy odcinek pogrubiac, czy da sie wiecej naraz nie udalo mi sie dowiedziec/jak.

Skomentuj

Znaczy jest zakładka Route, ale nie ma tam pola Width, tylko jakieś inne dziwne rzeczy. W tutorialu elektrody niestety nic nie ma o możliwości konfiguracji Autoroutera. Tasior, a jak tam oddzielić warstwy od siebie? Żebym widział ścieżki na spodzie, górze oraz layout z rozmieszczeniem elementów.

Skomentuj

po lewo jak masz te rozne ikony to sa 3 kwadraty roznokolorowe (u gory samej chyba)- tam sa kolory i opisy co one oznaczaja.

Skomentuj

A dzięki, dzięki. No tak - funkcja display. A ja tego szukałem w opcjach View. Przy rozmieszczaniu elementów na płytce mogę je ustawiać symetrycznie, czy raczaj innymi zasadami powinienem się kierować?

Skomentuj

Przede wszystkim powinieneś prawdłowo poprowadzić masę. Autoroute jest na to za głupi.
                        Luknij sobie w dtasheeta tej kostki, będziesz mniej więcej widział o co chodzi. Zwłaszcza ten pajączek na bottom.

Skomentuj

http://www.audiosector.com/lm4780.shtml autor to polak napisz do niego na pewno bez problemu udostępni wzory płytki

Skomentuj

Korzystając z okazji że ktoś szuka PCB pod wersję mono dla tego układu chciałbym prosić o sprawdzenie i ocenę płytki zaprojektowanej przeze mnie :)
                            Płytka jest zrobiona pod schemat z noty katalogowej dla układu równoległego połączenia kanałów aby uzyskać moc ponad 100W przy 4ohmach, czerwone połączenie to zworka ponieważ płytka jest jednostronna

Skomentuj

C9 powinien powędrować na lewą stronę, jak najbliżej zasilania układu. Poza tym masz 2 niepodłączone układy masy,... zasilania i sygnału. Dobrze, że zrobiłeś to z głową, ale zwróć uwagę na rezystorek RG na PCB z którego jak widzę korzystałeś.
                              Poza tym wygląda o.k.

Skomentuj

Rozumiem że C9 jak i chyba C6 powinny być bliżej zasilania, przed elektrolitami?
                                W sumie nie korzystałem z innej płytki i nie mogę znaleźć tego rezystora RG, możesz wytłumaczyć o co chodzi? :)
                                Co do mas to nie widziałem połączenia między nimi na układzie w karcie katalogowej, ale jeśli układ nie będzie działał poprawnie to zrobię połączenie jakąś zworką :)

Skomentuj

Sory, żle odczytałem, chodziło o c10, czyli miejszy elektrolit.
                                  Na przykładowej płytce w nocie jest właśnie połączenie mas zasilania i analogowej rezystorem RG 2R7.

Skomentuj

Teraz już widzę ten rezystor :) Tak więc połączę masy, a co do kondensatora, to zrobi to jakąś różnicę? Bo na przykładowej płytce one są również umieszczone za dużymi elektrolitami

Skomentuj

Chodzi o to, żeby kondensator znajdował się jak najbliżej nóg zasilania scalaka. Jak zostawisz tak jak jest pewnie tragedii nie będzie, ale dobrze jest nabierać dobrych nawyków. Jak będziesz robił bardziej skomplikowane układy, gdzie zasilanie będzie biegło dłuższą ścieżką, taka filtracja przy samym układzie jest nieodzowna.

Skomentuj

W schemacie katalogowym była opcja mostka i połączenia równoległego kanałów, Czym to się różni?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X