Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

regulowany (auto) transformator 220V/20VA/2-7V AC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

regulowany (auto) transformator 220V/20VA/2-7V AC

Witam wszystkich forumowiczów.
    Czy ktoś Was mógłby mi pomóc zaprojektować zasilacz do podświetlania starego mikroskopu PZO MB-30. Oryginalny zasilacz został zgubiony (skradziony) podczas remontu pracowni szkolnej, a poszukiwania na necie, czegoś podobnego nie dały rezultatu.
    Dane techniczne :
    Zewnętrzny regulowany transformator (autotransformator) 220V/20VA/2-7V AC;
    3,4 A z amperomierzem 4A do zasilania oświetlacza.
    Oświetlacz z żarówką 6V, 15W (z przesłoną irysową do regulacji natężenia oświetlenia)
    Tak wyglądał oryginalny zasilacz -
    Ważne jest by nowy zasilacz spełniał rygorystyczne normy BHP, bo urządzenie używane jest przez uczniów.

Mozna zamowic takie trafo z kilkoma odczepami ale nie wiem czy nie lepiej zrobic regulowany stabilizator napiecia stalego, dla zarowki to nawet lepsze zasilanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      lepiej zrobic regulowany stabilizator napiecia stalego, dla zarowki to nawet lepsze zasilanie
      Rozumiem, że światło będzie pozbawione drgań z częstotliwością sieci 5o Hz. Czy możesz podać jakiś schemat takiego regulowanego stabilizatora lub jakiś link?

Skomentuj

Nie 50Hz a 100Hz!

Wystarczy zwykly LM317 plus tranzystor albo mocniejszy (drozszy) LM338. Taki stabilizator mozna wykonac na tysiac sposobow.

Skomentuj

Podoba mi się rozwiązanie na LM338, tylko nie mogę znaleźć do niego jakiejś prostej aplikacji. Trafo rozumiem ok. 20W, a jakie napięcie wtórne?
          Jeszcze znalazłem na Allegro taki stabilizator: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=806988679 co nim sądzisz?

Skomentuj

Jesli na wyjsciu ma byc stabilizowane 7V to trafo z napieciem min 7V.
            Poniewaz na stabilizatorze wytraci sie sporo mocy wiec bedzie potrzebowal radiatora a samo tarfo powinno byc wiekszej mocy. Mysle ze 30W starczy.

LM338 czy ten ktory podales sa zamienne ze standardowym LM317 wiec mozna kupic gotowy kit pod LM317 a zmienic tylko mostek prostowniczy na mocniejszy.
            W zasadzie zarowka 15W pobierze nieco ponad 2A, czy moze sa tam dwie zarowki?

Skomentuj

Dziękuję za wskazówki, jeszcze tylko jedno pytanie, czy jest sens przerobić gotowy zasilacz impulsowy : http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=61678 , ograniczając napięcie od góry do 6V, zmienić obudowę na większą z większym radiatorem i przełącznikiem zakresów? Można taki zasilacz kupić już za 45zł.

Skomentuj

Pewnie ze jest sens, bedzie znacznie prosciej. Tylko ten jego prad to tak na styk. Zarowka w czasie wlaczania ''szarpie'' duzo wiekszy prad i nie wiem jak zareaguje na to ten zasilacz.

Skomentuj

Chyba kupię i sprawdzę jak się zachowuje, najwyżej będę miał uniwersalny zasilacz. :smile:
                  Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                  X