Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometr alps vs ds1802

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potencjometr alps vs ds1802

Witam. Wiem, ze to już było. Przeglądam konstukcje preampa na forum i się pogubiłem.
    Jako iż stałem się posiadaczem uniampa nadszedl czas na preamp. Na chwile obecna zależy mi głownie na regulacji głośności. I tu pytanie w która strone iść.
    1. Czy wybrać cyfrowy ds1802 itp czy moze pot mechanicznych z silniczkiem?

W miare postepu pragne aby moje pre obsługiwało z rc5: on/of, selektor na mikroswitchach - min x3, zegar, volume.Specjalnie dla tego projektu ucze się programowania w bascom. Atmega8, kwarc zewnetrzny,diody, wyswietlanie na lcd 2x16 oraz zegarek to juz za mna.

Zaletami ds1802 byloby brak elementow mechanicznych ale za to mniej wygodna regulacja(jakies switche na obudowie + pilot).
    2. Wolalbym jakis potek alps ale pewnie zywotnosc mniejsza i trzaski po czasie nieuniknione?
    Cenowo ALPS POTENCJOMETR Z SILNIKIEM 2x100k - 40zl (alledrogo)
    ds1802 - 20 zl(avt).
    3. Jak wyglada sprawa z jakoscią i zniekszalceniami ktore wprowadzalyby te regulacje?
    4. Na forum sa konstrukcje z gotowymi wsadami a ja chcialbym sie przy tym czegos nauczyc tak wiec czy moglbym liczyc na pomoc bardziej doswiadczonych kolegow?
    5. Z tego co przegladalem oba uklady sa dosc proste do wysterowania w bascomie(czy moze jednak dla poczatkujacego ktoras droga bedzie mniej swarzajaca problemy?)
    6. Mam rozniez pdf z selektorem od irka ale tam wszystko jest mechaniczne(czy wiadomo cos o konstukcji z uc ?)
    Pozdrawiam

DS1802 nie nadaje sie do tego celu bo ma za maly zakres napiec wejsciowych. Duzo lepszy jest PGA23xx. Scalona regulacja ma ta zalete ze jest wieczysta i ma idealna wspolbierznosc kanalow.

Moje zdalne czeka od ponad roku na testy praktycznie ew korekcje oprogramowania.

Skomentuj

Re: Potencjometr alps vs ds1802

Zamieszczone przez gomes
      2. Wolalbym jakis potek alps ale pewnie zywotnosc mniejsza i trzaski po czasie nieuniknione?
      Jak to czesc mechaniczna.
      Jesli mam Cie pocieszyc to ja w swoim H/K PM655 Vxi mam potek ALPSa.
      Wzmacniacz ma 22 lata, nic nie trzeszczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        DS1802 nie nadaje sie do tego celu bo ma za maly zakres napiec wejsciowych. Duzo lepszy jest PGA23xx. Scalona regulacja ma ta zalete ze jest wieczysta i ma idealna wspolbierznosc kanalow.
        Zakres DS1802 jest wystarczający (-0,3V do 5,3V) dla Vcc=5V trzeba tylko zastosować "fixed bias" :-( albo zsymeryzować zasilanie. PGA23xx mają symetryczne zasilanie - stąd brak takich problemów.

Co do wygody sterowania: można zastosować impulsator i pogłaśnia się gałeczką. Większy problem to brak wizualnej kontroli głośności - wypada jakiś wyświetlacz dołożyć...

Skomentuj

Zamieszczone przez bsw
          Zakres DS1802 jest wystarczający (-0,3V do 5,3V) dla Vcc=5V
          Czyli dokladnie na styk bo typowe wyjscie z CD daje amplitude miedzyszczytowa o wartosci 5,6V a trafiaja sie CD z wyzsza amplituda wyjsciowa i przebieg zostanie juz obciety. Nawet w podanym zakresie pojawia sie juz znieksztalcenia dlatego konieczny jest zapas ktorego w tym przypadku nie ma. DS1802 to scalak do popularnego sprzetu audio.

Nie ma tu nic do rzeczy zasilanie symetryczny czy pojedyncze bo liczy sie jego wartosc ograniczajaca maksymalne napiecie wejsciowe. DS1802 bedzie ograniczal amplitude glosniej nagranych plyt co i tak bedzie nie slyszalne ale nie moze miec to miejsca w sprzecie klasy Hi-Fi.

Skomentuj

Posługując się zalecaną aplikacją DS1802 http://pdfserv.maxim-ic.com/en/an/AN161.pdf Rys.5 - jest jakaś przeszkoda żeby na wejściu dołożyć dzielnik?

Skomentuj

Dziekuje za odpowiedzi. Dalej niestety nurtuja mnie pytania.
              1. Czy potek mechaniczny daje mi mniejsze mozliwosci w przyszlej regulacji ?
              np. Chcialbym aby przy wlaczaniu zawsze wzmak startowal z ustalonego volume, inny przyklad : chcialbym w uc zaprogramowac pod danym przyciskiem z pilota ciag zdarzen np po 10 s sciszyc o polowe.
              2. Jak wyglada zlozonosc w sensie programowania mikroprocesorka. Z tego co czytalem, to kod do impulsatora jest dosyc zlozony klik . Jak wyglada zlonosc kodu jezeli chodzi o alps i rc5 ?
              3. Czy alps 2x100k log. z silniczkiem i diodą w ośce (taki proponuje mi kolega csbiczek) ma jakas przekladnie i bedzie mozlowosc precyzyjnej regulacji volume przy sluchaniu cicho muzyki ?
              4. Pytanie laika > jaka jest roznica w potku 2x100k a 2x10k (ktora bardziej nada sie do uni).
              Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                Czy alps 2x100k log. z silniczkiem i diodą w ośce (taki proponuje mi kolega csbiczek) ma jakas przekladnie i bedzie mozlowosc precyzyjnej regulacji volume przy sluchaniu cicho muzyki ?
                lepszy był by 2x50k ale cena tych alpsów jest 2x większa... Niech się lepiej ktoś jeszcze wypowie bo ja zazwyczaj słucham cicho i nie miałem problemów ale to tylko moje doświadczenie, niech ktoś jeszcze się podzieli

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                  Dziekuje za odpowiedzi. Dalej niestety nurtuja mnie pytania.
                  1. Czy potek mechaniczny daje mi mniejsze mozliwosci w przyszlej regulacji ?
                  np. Chcialbym aby przy wlaczaniu zawsze wzmak startowal z ustalonego volume, inny przyklad : chcialbym w uc zaprogramowac pod danym przyciskiem z pilota ciag zdarzen np po 10 s sciszyc o polowe.
                  2. Jak wyglada zlozonosc w sensie programowania mikroprocesorka. Z tego co czytalem, to kod do impulsatora jest dosyc zlozony klik . Jak wyglada zlonosc kodu jezeli chodzi o alps i rc5 ?
                  3. Czy alps 2x100k log. z silniczkiem i diodą w ośce (taki proponuje mi kolega csbiczek) ma jakas przekladnie i bedzie mozlowosc precyzyjnej regulacji volume przy sluchaniu cicho muzyki ?
                  4. Pytanie laika > jaka jest roznica w potku 2x100k a 2x10k (ktora bardziej nada sie do uni).
                  Pozdrawiam
                  1. Lepiej jest to zrobic cyfrowym, bo tam na sztywno ustawisz sobie ile ma byc na starcie. Przy potku z silnikiem to tak 'na pale' da sie to zrobic.
                  2. W bascomie masz gotowa funkcje do obslugii impulsatorow KLIK, a jak nawet nie zadziala to mozesz recznie cisnac z kodem KLIK
                  3. Precyzja zalezy tu od paru czynnikow, np. od tego jaki dlugi bedzie impuls podtrzymujacy zasilanie silnika z procka oraz jakim napieciem bedzie on zasilany, niestety potki z silnikami nie sa ULTRA precyzyjne, ale tez nie ma bolu i duzo ludzi/producentow je stosuje (w tym ja sam)

Skomentuj

Dziekuje za szybko odpowiedz. Po przestudiowaniu calego forum + elektrody zdecydowalem sie jednak jako pierwszy projekt na alpsa.
                    tom3kk piszesz, iz stosujesz ten potek w swojej konstukcji. Czy molgbys naprowadzic mnie gdzie znajde info na temat sterowania tego przez bascom?(masz moze jakies materialy z ktorych sie uczyles bascoma do tego ?) Jest duzo konstrukcji ale z gotowym wsadem bez listingow albo np z LB1639 (ale wyklucza to zastosowanie rc5 i nie widze sesu w galce regulowanej switchem :shock: ).

Jak poznam troche bardziej bascoma(obecnie ksiazka wiazania) badz moze c to nastepnym projektem bedzie potek cyfrowy na PGA2311( 12.5zl :mrgreen: )
                    W tym projekcie chcialbym aby procek uczyl sie kodow philipsa, wlaczal/wylaczal wzmaka(jeden przekaznik na glowne trafo?), regulowal volume i pogladowo pokazywal pozycje volume na lcd.

Co do pokazywania na lcd volume > jak mozna by bylo tego dokonac. Dodatkowe trafo do uc caly czas by pracowalo dajac zasilanie dla procka ktory pamietalby ustawienie pozycji volume po przejsciu w stan by. Po calkowitej utracie zasilania mozna by bylo jakos skalibrowac wskazania lcd ustawiajac potek na 0 i np switchem go zrestartowac ? To tylko taki malo pozyteczny dodatek ale jestem ciekaw jak moznaby bylo to zrealizowac.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                      Dziekuje za szybko odpowiedz. Po przestudiowaniu calego forum + elektrody zdecydowalem sie jednak jako pierwszy projekt na alpsa.
                      tom3kk piszesz, iz stosujesz ten potek w swojej konstukcji. Czy molgbys naprowadzic mnie gdzie znajde info na temat sterowania tego przez bascom?(masz moze jakies materialy z ktorych sie uczyles bascoma do tego ?) Jest duzo konstrukcji ale z gotowym wsadem bez listingow albo np z LB1639 (ale wyklucza to zastosowanie rc5 i nie widze sesu w galce regulowanej switchem :shock: ).

Jak poznam troche bardziej bascoma(obecnie ksiazka wiazania) badz moze c to nastepnym projektem bedzie potek cyfrowy na PGA2311( 12.5zl :mrgreen: )
                      W tym projekcie chcialbym aby procek uczyl sie kodow philipsa, wlaczal/wylaczal wzmaka(jeden przekaznik na glowne trafo?), regulowal volume i pogladowo pokazywal pozycje volume na lcd.

Co do pokazywania na lcd volume > jak mozna by bylo tego dokonac. Dodatkowe trafo do uc caly czas by pracowalo dajac zasilanie dla procka ktory pamietalby ustawienie pozycji volume po przejsciu w stan by. Po calkowitej utracie zasilania mozna by bylo jakos skalibrowac wskazania lcd ustawiajac potek na 0 i np switchem go zrestartowac ? To tylko taki malo pozyteczny dodatek ale jestem ciekaw jak moznaby bylo to zrealizowac.

Pozdrawiam
                      Nie posiadam materialow. Uczylem sie z dokumentacji tylko i wylacznie, reszta to czysta logika.
                      Ja stosuje potek od trim-pot, wida go u mnie na filmikach z topicu w mojej sygnaturze, no ale nvm.

Sterowanie tego jest raczej banalne, ja uzywam BA6218, sterownik silniczka DC do 0.7mA, silnik sie kreci w zaleznosci do ktorej nozki BA przylozy sie +5V.
                      Uklad sterowany jest TTL to nie ma problemu z podpieciem kontrolera.
                      Jak ustawisz wysoki stan na ktoryms PINie to wtedy silnik sie zakreci w odp. strone (w sensie 2 PINy kontrolera sa podpiete do BA)

Do zapisywania danych mozesz skozystac z nie ulotnej pamieci EEPROM mikrokontrolera tak czy siak tam bedziesz musial zapisywac kody RC5, mozesz tam zapisac co tylko chcesz, musisz tylko pamietac o tym ze ta pamiec (jak w sumei kazda) ma ograniczona pojemnosc.

Co do tego twojego LCD, to rozumie ze to tyczy sie projektu z PGA. Jak chcesz zapisac stan glosnosci to wlasnie uzywasz do tego EEPROM i masz wtedy gdzies czy masz prad czy nie. Po ponownym wlaczeniu odczytujesz ponowny stan i go przywracasz.

Co do BASCOMA to polecam jak jeszcze nie masz, manuala po polsku (ja tam cisne na ANG). Jest dosc czytelny z przykladami.

Skomentuj

Manuala mam ale dziala mi tylko wersja pdf (.hlp z niewiadomych przyczyn nie odpala na xp i win7). Dopiero teraz zauwazylem Twoj temat "uniwersalny "driver" do wzmacniacza" - wczesniej wyczytalem wszystkie tematy zwiazane z potencjometrami i preampami. Jest to wlasnie to czego potrzebuje przy obecnym projekcie z dobrze zaprojektowana plytka. Wlasnie przeczytalem caly temat i jestem pod wrazeniem:) Czy jest mniej wiecej planowana juz data udostepnienia wsadu i schematow ?(moze zbiorowe zamowienie - pierwszy sie pisze :cool: )
                        Pozdrawiam i wracam do ksiazki Wiazani.

Skomentuj

Wysterowanie silnika potencjometru, to podanie stanu wysokiego na jedno z dwóch wejść mostka Hala. Schemat takiego mostka znajdziesz bez problemu.

Co do pokazania wysterowania na lcd sam się kiedyś głowiłem. Wymyśliłem tyle, że się nie da. To co zapamięta uc będzie się rozbiegać z tym jak ustawiony jest potencjometr, bo ten ustawiany jest czysto mechanicznie, w dodatku posiada wbudowane sprzęgło. Można by kombiować z kalibrowaniem, wykrywaniem zmiany napięcia zasilania silnika, kiedy ten trafi na większy opór, ale zachodu z tym co nie miara, a efekt pewnie i tak mizerny.

Wysterowanie PGA wcale nie jest tak trudne jakby się zdawało. Wystarczy, że opanujesz przesyłanie danych po spi. Poza tym w stosunku do silnika potencjometru wiele to programu nie skomplikuje.

Jeśli masz zamiar wsadzić lcd polecam zająć się jednak kostką pga. Możesz za jej pomocą ustawiać też balans, co w sterowaniu analogowym wiązało by się z dodatkowym potkiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
                            Ja stosuje potek od trim-pot, wida go u mnie na filmikach z topicu w mojej sygnaturze, no ale nvm.
                            Nie bardzo rozumiem tego zdania. Czy przy twojej konstrukcji uniwersalnego drivera po ewentualny udostepnieniu wsadu bede mogl wykorzystac alps 2x100k?
                            Co do lcd coraz mniej podoba mi sie ten pomysl i docelowo z niego zrezygnuje(obecnie bede sie nim bawil w celach edukacyjnych).
                            Jak dla mnie idealna buda do uniampa to ta

Skomentuj

tak bedziesz mogl, napisalem tylko ze stosuje potek innej firmy...
                              z tym potkiem i silnikiem mozna tez zastosowac impulsator do zliczania obrotow galki, ale to wydaje sie byc troche kombinowane :)

co do mojego ukladu to w sumie nie chce mi sie poki co malowac schematu, a plytka nie jest robiona w zadnym programie tak wiec nie wiem czy Ci to firma zrobi, no chyba ze ktos zrobi wlasna plytke... badz da firmie moja i niech ja obrobia...

wsad zrodla programu etc napewno udostepnie, nie ma problemu z tym, poki co nie chce tego robic poniewaz moge cos jeszcze zmienic i pozniej zrobi sie smietnik

co do stand-by i sterowania silnikiem to mozesz poszukac volumer, jest to takie mini uklad na attiny13, steruje przekaznikiem, silnikiem lewo/prawo i uczy sie sam kodow RC5

zreszta, http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16103&start=25

do sterowania silnika mozesz uzyc tez mostek H, tak jak to janus napisal, aczkolwiek wydaje mnie sie ze z BA6218 jest mniej roboty, uklad kosztuje jakies 2.5zl

do mojego ukladu poswtawnie jeszcze uniwersalny LCD do ktorego bedzie sie wprowadzac wlasne etykiety za pomoca klawiatury PS2 komputera, a to co ma sie pokazac na LCD bedzie sterowane '5cioma' woltami, do tego bedzie tam przynajmniej jeden odczyt temperatury, bedzie go mozna stosowac w innych ukladach

Skomentuj

Zamieszczone przez kobi
                                Posługując się zalecaną aplikacją DS1802 http://pdfserv.maxim-ic.com/en/an/AN161.pdf Rys.5 - jest jakaś przeszkoda żeby na wejściu dołożyć dzielnik?
                                To ostatecznosc bo na takim dzielniku tracisz sygnal i wpowadza on duza impedancje ktora powoduje wzrost szumow.

Zamieszczone przez gomes
                                Wbrew pozorom nie jest to takie proste, Wieksza wartosc daje lepszy zakres regulacji oferujac lepsze tlumienie przy calkowitym wyciszeniu za to ogranicza pasmo w srodkowym zakresie tlumienia. Przy potku 100k pasmo uniampa siada do 15khz, zalecany jest max. 50k. Potek 10k bedzie mial kiepskie ''zero'' ktoro zalezy od stosunku wartosci potka do stalej rezystancji zwarcia ktora wynosi kilka om i jest niezalezna od wartosci potencjometru. Dlatego 100k bedzie zawsze mial o 20dB lepsze wytlumienie niz 10k. W praktyce jeszcze nie widzialem wartosci nizszych niz 50k.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Wbrew pozorom nie jest to takie proste, Wieksza wartosc daje lepszy zakres regulacji oferujac lepsze tlumienie przy calkowitym wyciszeniu za to ogranicza pasmo w srodkowym zakresie tlumienia. Przy potku 100k pasmo uniampa siada do 15khz, zalecany jest max. 50k. Potek 10k bedzie mial kiepskie ''zero'' ktoro zalezy od stosunku wartosci potka do stalej rezystancji zwarcia ktora wynosi kilka om i jest niezalezna od wartosci potencjometru. Dlatego 100k bedzie zawsze mial o 20dB lepsze wytlumienie niz 10k. W praktyce jeszcze nie widzialem wartosci nizszych niz 50k.
                                  W innym temacie czytalem twoja wypowiedz iz roznica miedzy 50k a 100k i tak dla ucha nie bedzie slyszalna dlatego kupie tego alpsa od csbiczka.

Obecnie potrzebuje proste sterowanie wiec wykonam "volumer". Tylko czy do tego nada sie plytka uniwersalna ? uklad jest dosc prosty a zadnych brumow czy przydziewkow nie powinno byc bo przeciez to tylko reguluje prace silnika ? Tylko zastanawiam sie co z masa bo w projekcie masa jest dobrze oblana a tu beda cienkie styki (ewentualnie pobawie sie z termotransferem).

Nie stoi chyba nic na przeszkodzie abym ewentualnie zastosowal jakis przelacznik lub przekaznik i przelaczal z alpsa na potencjometr cyfrowy ktory w przyszlosci wykonam. Nie spotkalem sie jeszcze z takim zastosowaniem bo i po co ale pewnie wszystko do zrobienia (w celach edukacyjnych).

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                                    Obecnie potrzebuje proste sterowanie wiec wykonam "volumer". Tylko czy do tego nada sie plytka uniwersalna ? uklad jest dosc prosty a zadnych brumow czy przydziewkow nie powinno byc bo przeciez to tylko reguluje prace silnika ? Tylko zastanawiam sie co z masa bo w projekcie masa jest dobrze oblana a tu beda cienkie styki (ewentualnie pobawie sie z termotransferem).
                                    Ten uklad bedzie dzialac nawet bez oblanej masy, mozesz sobie testowo poskladac i sprawdzic.
                                    A termotransfer to nie problem tutaj, plytka mala elegancko wchodzi pod zelazko.

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                                      W innym temacie czytalem twoja wypowiedz iz roznica miedzy 50k a 100k i tak dla ucha nie bedzie slyszalna dlatego kupie tego alpsa od csbiczka.
                                      Jeden uslyszy a inny nie. Przy tak duzej wartosci potencjometru dobrze zmniejszyc wejsciowy kondensator (470pF) bo to on odpowiada za gorna czestotliwosc graniczna

Zamieszczone przez gomes
                                      uklad jest dosc prosty a zadnych brumow czy przydziewkow nie powinno byc bo przeciez to tylko reguluje prace silnika ?
                                      Duzo zalezy od prowadzenia sciezek i samego silnika ktory sieje polem magnetycznym. Ewentualne zaklocenia moge wystapic tylko podczas pracy silnika.

Zamieszczone przez gomes
                                      Nie stoi chyba nic na przeszkodzie abym ewentualnie zastosowal jakis przelacznik lub przekaznik i przelaczal z alpsa na potencjometr cyfrowy ktory w przyszlosci wykonam. Nie spotkalem sie jeszcze z takim zastosowaniem bo i po co ale pewnie wszystko do zrobienia (w celach edukacyjnych).
                                      No wlasnie po co? Moja plytka selektora wejsc ma uniwersalny druk pod potek z silnikiem lub scalak wolume. Wiec wlutowujesz co chcesz, oba warianty sa sterowane ze zdalnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        Jeden uslyszy a inny nie. Przy tak duzej wartosci potencjometru dobrze zmniejszyc wejsciowy kondensator (470pF) bo to on odpowiada za gorna czestotliwosc graniczna
                                        Zmniejszyc doswiadczalnie czy np o polowe ? (z tego co widze na wejsciu mam 47 uF/50V nichicon :???:

"Wybór źródeł dźwięku za pomocą nowoczesnego przełącznika typu JOG"
                                        Nie chce zakladać nowego tematu. Czy mial ktoś z tym styczność i mogłby opisać na czym ta nowoczesność polega. Czy jest to zwykly impulsator bo wujek google nie chce nic zdradzic.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X