Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz warsztatowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz warsztatowy

Miałem w zamiarze zrobienie zasilacza we własnym zakresie o parametrach: napięcie od 0 do 15V i prąd do 2 A, ale znalazłem na allegro coś takiego ZOBACZ TU albo może TU . Chyba nawet nie opłaca się robić samemu :wink: . Co o tym myślicie?

więc tak: nie wliczając w cene trafa, to możesz zrobić dobry zasilacz za 50zł.
    Ale t o, co podałeś, to już nie taki byle jaki sprzęt.

70% młodych elektroników próbuje ( bo to w 90% próba) zrobić układy z chęci tworzenia. Bo jakie to uczucie zrobić zasilacz? Bezcenne..... ( znam to z autopsji)
    Ale rozsądny elektronik doleci kupno zasilacza. No chyba, że masz trafo i mało kasy, to polecam zrobić samemu. Taki moje zdanie. mam nadzieje, że nie zostanę ukamieniowany.

Skomentuj

jak kupny to ten:
      DF1730SB3A Zasilacz laboratoryjny
      www.ndn.com.pl

i nawet do 250zł chyba nie zrobisz takiego :o

Skomentuj

Mam zamiar kupić zasilacz laboratoryjny KORAD KD3005D 30V 5A. Będzie dobry czy szukać czegoś innego?

Skomentuj

Ten jest jeszcze ciekawy.
          Sam się zastanawiam. Ale bym brał wersję 3A, bo nie widzę potrzeby 5A
          https://ndn.com.pl/zasilacze-laborat...05s-atten.html

Skomentuj

Mam KORADA KD3005D 30V 5A i jestem zadowolony.
            Po gwarancji wymieniłem radiator i wentylator.

Skomentuj

Kup chiński stabilizator za 4zł 1.25-30V do 3A podlutuj pod spód miedzianą blaszkę, nią przykręć to radiatora (nie będziesz tego robił podczas gdy na scalaku wydzieli się mniej niż 2W, sprawność z tego co pamietam ok 90 Wyprowadź potek na front, jakieś trafo, kondek i masz zasilacz

Według mnie zasilacze "grzałkowe" już nie powinny istnieć.

Najlepszym rozwiązaniem jakość / cena / funkcjonalność, jest modyfikacja zasilacza atx masz komplet zabezpieczeń oraz fajne prądy wyjściowe, z tym że napięcie max to 24V..

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                Kup chiński stabilizator za 4zł 1.25-30V do 3A podlutuj pod spód miedzianą blaszkę, nią przykręć to radiatora (nie będziesz tego robił podczas gdy na scalaku wydzieli się mniej niż 2W, sprawność z tego co pamietam ok 90 Wyprowadź potek na front, jakieś trafo, kondek i masz zasilacz

Według mnie zasilacze "grzałkowe" już nie powinny istnieć.
                Takie porady na DIY Audio... to trzeba mieć albo tupet albo brak pojęcia.

L.

Skomentuj

Mi sie wydaje ze lepiej chyba jednak zrobic samemu w celu edukacyjnym, zeby po prostu wiedziec jak to mniej wiecej dziala.
                  Ja mam zasilaczyk zrobiony z ladowarki od toshiby (chyba 19V) i do tego ukladzina z regulacja pradu/napiecia i sygnalizacja CC i CV.
                  Nauka nie idzie w las, a dodatkowa wiedza przydac sie moze.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez liop3 Zobacz posta
                    Takie porady na DIY Audio... to trzeba mieć albo tupet albo brak pojęcia.

L.
                    Wiesz co znaczy "DIY " ?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      Mi sie wydaje ze lepiej chyba jednak zrobic samemu w celu edukacyjnym, zeby po prostu wiedziec jak to mniej wiecej dziala.
                      Ja mam zasilaczyk zrobiony z ladowarki od toshiby (chyba 19V) i do tego ukladzina z regulacja pradu/napiecia i sygnalizacja CC i CV.
                      Nauka nie idzie w las, a dodatkowa wiedza przydac sie moze.
                      To nie najgorsze rozwiązanie, sam mam laptopowy zasilacz 19V i jako laboratoryjny moduł CC-CV pracujący liniowo + amperomierz, dodatkowo chiński moduł LM2596 głównie do ładowania litówek (mały gabarytowo i małe straty, stosowany zamiennie z moim zasilaczem), też CC-CV, ale działanie ograniczenia prądu nie zabija dokładnością (prąd trochę pływa, ale do ładowania starcza bez problemu).

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                        Ten jest jeszcze ciekawy.
                        Sam się zastanawiam. Ale bym brał wersję 3A, bo nie widzę potrzeby 5A
                        https://ndn.com.pl/zasilacze-laborat...05s-atten.html
                        Nie budzi mojego zaufania, zerknij na zakładkę specyfikacja:
                        Wyświetlacz LCD ?!
                        Gdzie poziom tętnień itp?

W plikach do pobrania już jest dobrze wyświetlacz LED no i widzę, ze jest wersja 3A.

Skomentuj

Czaruję...
                        X