Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz- trzaski w głośnikach- zakłócenia z sieci?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz- trzaski w głośnikach- zakłócenia z sieci?

Panowie mam taki oto problem:
    Posiadam wzmacniacz Yamaha AX-700(ogólnie bardzo fajny i godny polecenia) i problem jest taki, że gdy coś w domu się włączy(światło, lodówka itd) to słychać taki delikatny ale wyraźny trzask w głośnikach... Jak się tego pozbyć? Czy samo uziemienie wystarczy? (nie mam w gniazdku ale mogę sobie z zewnątrz poprowadzić kabel). Proszę o rady i sugestie.

Równolegle do uzwojenia pierwotnego transformatora dołącz kondensator przeciwzakłóceniowy 100nF lub filtr emi.

Skomentuj

Tylko na samym trafie czyli za wylacznikiem, czesciej stosuje sie 220nF. Musi to byc specjalny kondensator przeciwzakloceniowy do pracy na napieciu sieci!
      Czy to pomoze to sie okaze :)

Skomentuj

http://allegro.pl/item810815041_220n...0zl_10szt.html
        np taki?(wartość się zgadza, napięcie 400V AC więc z zapasem)

Skomentuj

To musi być specjalny kondensator przeciwzakłóceniowy oznacza się je jako X2.
          Kliknij tu:)

Skomentuj

bbe, dzięki:) Kupię i dam znać czy pomogło:)

[ Dodano: 2009-11-10, 22:08 ]
            Znalazłem taki kondensator w domu, 100nF i 220nF 250V~(pochodzą z jakiegoś zasilacza impulsowego i są oznaczone jako x2) Tylko mam takie pytanie(może głupie ale co tam) Czy mogę tego konda wpiąć np we wtyczce zasilającej wzmaka czy musi być dolutowany zaraz na pierwotnym uzwojeniu trafa?(chodzi o to że nie chciał bym na razie grzebać w tym wzmaku)

Skomentuj

Ten co znalazłeś będzie dobry. Generalnie im bliżej transformatora tym lepiej.

Skomentuj

Za wylacznikiem bedzie tez tlumil ''strzał'' od wylacznika.
                W sumie jak nie chcesz grzebac we wzmacniaczu to kup zwykla listwe z filtrem tam jest dlawik i takie kondensatory. Przeciez nie przylutujesz tego konda na wtyczce ani w gniazdku.

Skomentuj

Albo weś zwykły przedłużacz rozbierz i tam kondensator taki zamontuj
                  co o tym myślicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                    weś
                    weź...
                    Już wpadłem na taki pomysł dawno ale jak ma być najbliżej trafa to ten pomysł odpada...

Skomentuj

A jak kupisz zwykłą listwę z filtrem to będzie w sumie taka odległość jak z normalnego przedłużacza, i nie będzie przy trafie :mrgreen:

Skomentuj

Tu nie chodzi o bliskosc trafa bo to nie ma znaczenia. Jesli kondensator jest przy trafie czyli za wylacznikiem sieciowym to tlumi rowniez ''strzal'' od wylacznika.
                        Wytlumienie zaklocen w sieci bedzie prawidlowe bez wzgledu na umieszczenie kondensatora. Tylko ze skutecznosc tego zabiego jest dosc mala wiec zamiast bez sensu gadac wystarczyloby to sprawdzic.

Skomentuj

Albo weś zwykły przedłużacz rozbierz i tam kondensator taki zamontuj
                          co o tym myślicie?
                          Tak, a to na prawdę trud, wsadzić kondensator do wzmacniacza, chodzi też o to, jak pisze IREK, że nie będziesz słyszał takiego cyknięcia (strzału jak to Irek nazywa) z włącznika wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez bbe
                            Tak, a to na prawdę trud, wsadzić kondensator do wzmacniacza, chodzi też o to, jak pisze IREK, że nie będziesz słyszał takiego cyknięcia (strzału jak to Irek nazywa) z włącznika wzmacniacza.
                            każdemu z nas chodzi o to cyknięcie, z tego co csbiczek pisze to nie chodzi o włączenie wzmacniacza tylko o włączenie jakiego bądź urządzenia elektrycznego światło, lodówka itd..

doczytaj uważnie, to co jest napisane, bo piszesz "to na prawdę trud, wsadzić kondensator do wzmacniacza" tu nie chodzi o trud wstawienia kondensatora do wzmaka, chodzi o to że nie chce go rozbierać...

Skomentuj

Nie wiem jaką masz instalację elektryczną-ale jeśli ma trochę lat to w pierwszej kolejności proponował bym wziąć śrubokręt i poprawić wszystkie styki w instalacji (łącznie z puszką bezpieczników).

Przechodziłem przez takie zakłócenia i żadna filtracja nie pomagała w tym przypadku.

Skomentuj

marusmk, instalacja ma dokładnie 15lat, więc stara nie jest... Będę miał chwilę w weekend to to przetestuję...

Skomentuj

każdemu z nas chodzi o to cyknięcie, z tego co csbiczek pisze to nie chodzi o włączenie wzmacniacza tylko o włączenie jakiego bądź urządzenia elektrycznego światło, lodówka itd..

doczytaj uważnie, to co jest napisane, bo piszesz "to na prawdę trud, wsadzić kondensator do wzmacniacza" tu nie chodzi o trud wstawienia kondensatora do wzmaka, chodzi o to że nie chce go rozbierać...
                                  Karol ja wiem, że o to chodzi, tylko tak ja wspomniał irek, jeśli kolega zastosuje kondensator przeciwzakłóceniowy we wzmacniaczu w odpowiednim miejscu, to uchroni go to przed trzaskiem przy załączaniu.

Skomentuj

Zgadzam się...
                                    Tylko czy jest mu to wogule potrzebne, dlatego że csbiczek nic nie wspominał o trzaskach kolumn przy włączaniu bądź wyłączaniu wzmaka...

Skomentuj

Tylko czy jest mu to wogule potrzebne, dlatego że csbiczek nic nie wspominał o trzaskach kolumn przy włączaniu bądź wyłączaniu wzmaka...
                                      dokładnie :wink: Tego raczej nie ma, a jeśli jest to nie jest to tak uciążliwe jak te trzaski wywołane zakłóceniami z sieci... W weekend sprawdzę parę rzeczy i dam znać co z tego wyszło :wink:

[ Dodano: 2009-11-20, 16:20 ]
                                      Dziś podłączyłem wzmacniacz do uziemienia i zamiast to pomóc to pogorszyło sprawę(pojawił się brum w głośnikach), więc uziemienie odpada, jutro postaram się sprawdzić opcję z kondem przy trafie...

Skomentuj

csbiczek I jak udało się

Skomentuj

Czaruję...
                                        X