Zamieszczone przez MariuszElektro
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz- trzaski w głośnikach- zakłócenia z sieci?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez MariuszElektroraven1985 Odpada. Warystory służą tylko do zabezpieczenia a nie do wyczyszczenia śmieci z sieci( jaki rym
)
Ja miałem podobny problem, wielkie bum w głośnikach przy wł/wy. lodówki próbowałem filtry różne i nic dopiero warystor rozwiązał problem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Manstaff11Zrobienie zerowania nie jest za dobre, bo jeśli jakis elektryk idiota zamieni w rozdzielni faze z neutralnym(a znam takie przypadki) to wiecej szkód nam takie zerowanie narobi niz jego brak.
Zamieszczone przez Manstaff11W kazdym razie jesli chce sie dac filtr taki jak z komputera to przewód zerowy jest wymagany. Tyle, że takie filtry mało dają (sprawdzone pomiarowo i w praktyce),
Skomentuj
-
Az niemozliwe, musialby sie mocno postarac zeby to zrobic, zmiany w instalacji byly by nieuniknione, nie da sie bezbolesnie to wykonac.
A jednak możliwe, jeśli dalej za tą zmianą nie ma uziemionego przewodu zerowego. Znajomy kiedyś dziwił się, że po wykręceniu bezpieczników w mieszkaniu dalej wszystkie urządzenia działają. Co się okazało? została zamieniona w bloku faza z neutralnym, wiec pod bezpieczniki był podpięty przewód zerowy, a obwód reszty urządzen jak sie okazało zamykał się poprzez lodówke która się stykała z kaloryferem :lol: niewiarygodne, ale prawdziwe. Albo historia kobiety, która miała wykonane zerowanie i siedząc na uziemionej wannie dotkneła sie pralki... skutki zdrowotne tragiczne.
Nie jest wymagane zerowanie ani nawet uziemienie. Filtr bedzie dzialal jak dziala i jego skutecznosc bedzie 100 razy wieksza niz samego kondensatra 330nF!
filtr może i będzie działał bez uziemienia, jednak zalecenia są takie, że do prawidłowego działania filtru jest wymagane poprawne podpięcie przewodów w gniazdku elektrycznym, z reszta widać na schemacie, że środek kondensatorów jest podpięty pod PE. Na labolatoriach badaliśmy wpływ urzadzen nieliniowych (świetlówki, przekształtniki tyrystorowe) na prądy urządzen liniowych (sama rezystancja). Filtr sieciowy niewiele zmieniał przebiegi prądów na oscyloskopie. Nie wiem jak specjalne filtry, ale filtr z zasilacza komputerowego nie wyeliminował mi zakłocen z sieci, takich jak wlaczanie urzadzen, za to kondensator rownolegle z trafem pomogl, na pewno wyeliminował stuk podczas wystepowania iskry na wyłaczniku, przy wyłaczaniu wzmacniacza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekZamieszczone przez Manstaff11Ale wracajac do dyskusji, to nie wiem czy przewód uziemiający cos tu da bo wiekszosc firmowych wzmacniaczy z jakimi sie spotkałem jest łaczona kablem dwuprzewodowym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Manstaff11ta śruba służy do podpięcia z obudową gramofonu, który ma uziemienie. Przynajmniej tak jej zastosowanie jest opisywane w instrukcjach firmowych wzmacniaczy.
[ Dodano: 2009-11-25, 17:34 ]
Sprawa wygląda następująco: Mam w domu jeszcze marantza pm4000, podłączyłem go i na nim tych trzasków nie ma... Zaraz sobie zobaczę jakie wynalazki ma na wejściu zasilania...
Skomentuj
-
Ok zajrzałem do obu i wygląda to tak:
Yamaha ma sam warystor:
Marantz zaś tylko konda:
[ Dodano: 2009-11-25, 18:32 ]
raven1985, tak ingerować w wzmaka nie będę, wolę się już do trzasków przyzwyczaić... BTW nawet jak bym miał je wymienić to trochę by mnie to kosztowało bo siedzą tam dwa 18000uF 71V...
Skomentuj
Skomentuj