Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ambilight + mission

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ambilight + mission

Witam, planuję zrobić sobie do laptopa mały zestawik grający. Mianowicie głośniki ambilight ( każdy wie o co chodzi ) + jako wysokotonowe missiony. Teraz tak, jakiś kondek pod missiona dać?

Jaki napęd do tego? Myślałem nad TDA2030 ale niektórzy mówią, żę przydałby się TDA7294 .. Jakiś się schemacik prostego wzmacniaczyka ktoś ma może?

Ile W optymalnie potrzebowałby taki zestawik? Nie będę tutaj ukrywał, że napędzałem ambilighty uniampem :P ale do laptopa uniampa budować na pewno nie mam zamiaru :)

Zestawik ma być budżetowy.

Pozdrawiam :)

mały spl to ma,a do tego tadki 20xx są gówniane, lepiej 7294 lm3886.
    missiony ? nie próbowałem, ale z telewizyjnymi 8R kopułkami nie najgorzej to gra z 1uF.

Nie myślałeś o używanych T20 ?
    Bo imho będzie i taniej i prościej i ładniej :P

Skomentuj

Nie chcę T20, kupiłem jakiś czas temu ambilighty i pragnę je wykorzystać :)

Za używane i tak trzeba dać ze 100zł lekko.

To może zrobię gainclone'a, tylko na normalnych elementach i małym trafku?

Da się tak? Jakie trafo bym potrzebował? Ze 50VA?

Skomentuj

na wariata mogloby byc:P ale daj 100W trafko to pozniej bedziesz mogl chociaz pojedyncza tda do suba zasilicz czy cos

Skomentuj

A te głośniczki są 4 czy 8 ohm? Ja myślę że mozesz zrobić tadka 7294 albo coś na lm i mono. koszta pójdą w dół a do komputra i tak starczy. albo jak bardzo chcesz stereo to jakaś kostka samochodowa (jakiś tda nie pamiętam numeru) Która ma 4x11W albo 4x22W czyli relnej mocy której da się słuchać bez większych zniekształceń to wyjdzie ponad 15W Uważam że to znośnie jak na monitory bliskiego pola :) A na missiony daj filtr z kondem i z cewką (Paweł.S gdzieś to umieszczał mozesz go zapytać na priv...) Bo na samym kondzie to piaszczy (wiem bo sam słuchałem u siebie a nie bo gdzieś usłyszałem :) )

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
            Nie chcę T20, kupiłem jakiś czas temu ambilighty i pragnę je wykorzystać :)

Za używane i tak trzeba dać ze 100zł lekko.
            jak większość drogich rzeczy masz to ok, ale będziesz musiał kupić trafo etc to myślisz że taniej Cię wyjdzie ?

To może zrobię gainclone'a, tylko na normalnych elementach i małym trafku?

Da się tak? Jakie trafo bym potrzebował? Ze 50VA?
            można, ale 50w to mało,choć zależy jakiej firmy trafo, poniżej 100w bym nie schodził, ale pytanie co się taniej na allegro trafi , bo może taniej będzie kupić dwa mniejsze trafa.
            Pamiętać należy tylko że te głośniki mają mały spl i jednak sporo mocy wymagają żeby jako tako zagrać.
            Myślałeś nad jakimś subem ?

Zamieszczone przez melisław
            tadka 7294 albo coś na lm i mono
            żartujesz ? mono ?

Skomentuj

Nad subem do tego nie myślałem, bo nie chce ...

Na razie to kolokwium z chemii nie zaliczyłem, a w poniedziałek kolejne, więc muszę się do nauki wziąć

I tak myślę, że trafo 100W będzie mnie dużo kosztować ... Sam już nie wiem co robić :P

A może kupiłbym na allegro jakiś starodawny wzmak ( bo ja wiem, Diora, jakaś unitra ) za jakieś 50zł?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                A może kupiłbym na allegro jakiś starodawny wzmak ( bo ja wiem, Diora, jakaś unitra ) za jakieś 50zł?:)
                nie lubię takich rozwiązań :P
                Jak chcesz tanio to albo gotowce, albo ew jakiś używany wzmak diy z allegro, tanie są.
                Albo choć jakieś tanie trafo.

Skomentuj

Hmm, nawet myślę, czy nie mam takiego starego wzmka w domu To byłby dobry pomysł

Też w sumie nie lubię tego typu rozwiązań, ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Mam oferte na PW już odnośnie wzmaka diy, zobacze dokładnie co to za cudo i dam Wam znać :)

Skomentuj

Mam bebechy z firsta samochodowego jakbyś chciał. Ponoć był sprawny, nigdy nie sprawdzałem, mnie potrzebna była obudowa.
                    Można zrobić 2.2 :P

Skomentuj

Czaruję...
                    X