Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel Irka sub 150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie, stary idzie na allegro, tam go naprawiają i sprzedają jak nowy, w 100% sprawny.

Skomentuj

też tak bywa :sad:

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
        Obecnie tylko projektowanie i produkcja się opłaca,
        Nie w polsce. Produkcja tylko chiny a konstrukcja roznie ale nie znam zadnej polskiej firmy co produkuje w chinach. ADS ma ''swoje'' chinskie wzmacniacze ale chyba nie projektowali ich od nowa tylko zmodyfikowali to co chinczycy im przyslali jako probki. Najnowszy KRELL jest made in china, teraz powstaja pytania czy to jest nadal KRELL?

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
          Obecnie tylko projektowanie i produkcja się opłaca, ludzie po awarii sprzętu kupują nowy a stary idzie do kosza.
          Tu sie mylisz kolego.
          Wlasnie dlatego ze sprzet tak sie teraz psuje serwisy robia kase. Nie tlyko zreszta serwisy, ja tez :mrgreen: Mamy siatke znajomych serwisantow i kazdy ma swoja działke rynku. Akurat plazmy naprawia kolega.

Skomentuj

Oczywiscie pisałem o Chinach, nie o Polsce bo tu rządzą przedstwiciele handlowi i temu podobne osoby. Pagelmesser , mają farta bo to sprzęt stosunkowo cenny ale coraz więcej serwisów pada i innych małych' rękodzielniczych' zakładów - sprzętów w cenie dla 'kowalskiego' nikt nie naprawia.

Skomentuj

Serwisy i tak musza byc bo duze firmy musza miec swoje serwisy chocby im sie one nie oplacaly. A nie oplacaja sie, bo takie serwisy robia tylko sprzet gwarancyjny a na pogwarancyjny daja specjalne zaporowe ceny.

A jak jest z serwisami ogolnymi, to tak jak ze sklepami elektronicznymi. Kiedys znalem wiele a teraz gdyby nie internet to nawet w wielkiej warszawie nie wiele bym kupil.
              Obecnie naprawa to wymiana modulow ktore dostarcza producent, zabawa w wymiane tranzystorkow nie ma po prostu sensu.

Skomentuj

Zgadza się - jest dokładnie tak jak mówisz. Pracowałem przez jakiś czas w serwisie RTV/AGD. Prawie wszystkie naprawy gwarancyjne telewizorów LCD, Plazm itp sprowadzały się do wymiany całego uszkodzonego modułu. W nielicznych wypadkach próbowaliśmy odnaleźć dokładną przyczynę błędu. Jak pewnie się domyślacie nakład czasu potrzebny do jej znalezienia jest niewspółmierny do korzyści.

Dokładne szukanie zaczynało się w magnetowidach, TV kineskopowych i większym sprzęcie audio. Ale do nich są porządne dokumentacje serwisowe, które opisują 1500 najczęściej spotykanych usterek :)

Mimo to mam nadzieję, że nasza Polska myśl konstruktorska nie umrze. Nie chcę nikomu słodzić, ale parę osób na forum walczy o to. Tak trzymać!

Skomentuj

Zamieszczone przez MarasK
                  Pracowałem przez jakiś czas w serwisie RTV/AGD
                  Ogrody czy Kijowska?

Skomentuj

Jeśli Z tyłu wzmacniacza jest naklejka 150W 4R.

To znaczy że mam kupić głośnik 4 czy 8 ohm ?

Pozdrawiam

Skomentuj

Możesz kupić 4 lub 8 - różnica jest taka, że na głośniku 4 ohm uzyskasz te 150W, a na głośniku 8 ohm mniej (ale nie wiem dokładnie ile - coś chyba powyżej połowy tej mocy? - przydał by się jakiś elektronik do pomocy )

Jeśli wzmacniacz pracowałby od 8ohm to wtedy podłączenie głośnika, który ma znamionowo 4 ohm, mogłoby być niebezpieczne dla wzmacniacza.

Skomentuj

"A jak poznać czy mam wersje wzmacniacza 4 czy 8Ohm? Bo ja przypuszczam, że mam wersje 8ohm, a głośnik 4ohmy. "

"Jest napisane na panelu, moc i ile om. Dla 8om jest to naklejka i jak sie zdarla to mozna poznac bo elektrolitach, jak sa na 63V to wersja 8om a jak na 50V to wersja 4omy."

Z tego wynika że jeśli panel jest 4 ohm to pasuje głośnik 4 ohm

Niech ktoś rozgarnięty mi to wytłumaczy

Skomentuj

wzmacniacz od 4om + głośnik 4om = wzmak gra z pełną swoją mocą (jest optymalnie)
                          wzmacniacz od 4om + głośnik 8om = wzmacniacz gra z mniejszą mocą (jest bezpiecznie)
                          wzmacniacz od 8om + głośnik 8om = wzmacniacz gra z pełną swoją mocą (jest optymalnie)
                          wzmacniacz od 8om + głośnik 4om = możesz spalić wzmacniacz (jest niebezpiecznie)

To są wartości przykładowe bo może być 2,4,6,8,16 czy nie wiem ile tam jeszcze. Chodzi o to, że możesz podpinać głośniki o większej rezystancji niż ta minimalna wymagana przez wzmacniacz (ale im większa rezystancja głośnika tym mniejsza moc z danego wzmaka) ale nie powinieneś podpinać głośników o rezystancji mniejszej, niż wymagana bo możesz wtedy upalić mu bebechy (wzmacniaczowi). Optymalnie jest dobierać głośniki o rezystancji "dedykowanej" pod dany wzmacniacz bo wtedy jest bezpiecznie i sprzęt jest w pełni wykorzystany.

Skomentuj

Mam problem z panelem z odległości 3 metrów wyraźnie słychać buczenie z transformatora

Co z tym robić ?

Skomentuj

zmienic transformator

Skomentuj

Nowy panel ...

Czyli wadliwe trafo ?
                                Czy może jakaś inna przyczyna

Skomentuj

Spróbuj dać gumową podkładkę pod trafo i dociągnąć śrubę mocującą.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X