Nie, stary idzie na allegro, tam go naprawiają i sprzedają jak nowy, w 100% sprawny.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Panel Irka sub 150
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ProfesjonalistaObecnie tylko projektowanie i produkcja się opłaca,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ProfesjonalistaObecnie tylko projektowanie i produkcja się opłaca, ludzie po awarii sprzętu kupują nowy a stary idzie do kosza.
Wlasnie dlatego ze sprzet tak sie teraz psuje serwisy robia kase. Nie tlyko zreszta serwisy, ja tez :mrgreen: Mamy siatke znajomych serwisantow i kazdy ma swoja działke rynku. Akurat plazmy naprawia kolega.
Skomentuj
-
Serwisy i tak musza byc bo duze firmy musza miec swoje serwisy chocby im sie one nie oplacaly. A nie oplacaja sie, bo takie serwisy robia tylko sprzet gwarancyjny a na pogwarancyjny daja specjalne zaporowe ceny.
A jak jest z serwisami ogolnymi, to tak jak ze sklepami elektronicznymi. Kiedys znalem wiele a teraz gdyby nie internet to nawet w wielkiej warszawie nie wiele bym kupil.
Obecnie naprawa to wymiana modulow ktore dostarcza producent, zabawa w wymiane tranzystorkow nie ma po prostu sensu.
Skomentuj
-
Zgadza się - jest dokładnie tak jak mówisz. Pracowałem przez jakiś czas w serwisie RTV/AGD. Prawie wszystkie naprawy gwarancyjne telewizorów LCD, Plazm itp sprowadzały się do wymiany całego uszkodzonego modułu. W nielicznych wypadkach próbowaliśmy odnaleźć dokładną przyczynę błędu. Jak pewnie się domyślacie nakład czasu potrzebny do jej znalezienia jest niewspółmierny do korzyści.
Dokładne szukanie zaczynało się w magnetowidach, TV kineskopowych i większym sprzęcie audio. Ale do nich są porządne dokumentacje serwisowe, które opisują 1500 najczęściej spotykanych usterek :)
Mimo to mam nadzieję, że nasza Polska myśl konstruktorska nie umrze. Nie chcę nikomu słodzić, ale parę osób na forum walczy o to. Tak trzymać!
Skomentuj
-
Możesz kupić 4 lub 8 - różnica jest taka, że na głośniku 4 ohm uzyskasz te 150W, a na głośniku 8 ohm mniej (ale nie wiem dokładnie ile - coś chyba powyżej połowy tej mocy? - przydał by się jakiś elektronik do pomocy)
Jeśli wzmacniacz pracowałby od 8ohm to wtedy podłączenie głośnika, który ma znamionowo 4 ohm, mogłoby być niebezpieczne dla wzmacniacza.
Skomentuj
-
"A jak poznać czy mam wersje wzmacniacza 4 czy 8Ohm? Bo ja przypuszczam, że mam wersje 8ohm, a głośnik 4ohmy. "
"Jest napisane na panelu, moc i ile om. Dla 8om jest to naklejka i jak sie zdarla to mozna poznac bo elektrolitach, jak sa na 63V to wersja 8om a jak na 50V to wersja 4omy."
Z tego wynika że jeśli panel jest 4 ohm to pasuje głośnik 4 ohm
Niech ktoś rozgarnięty mi to wytłumaczy
Skomentuj
-
wzmacniacz od 4om + głośnik 4om = wzmak gra z pełną swoją mocą (jest optymalnie)
wzmacniacz od 4om + głośnik 8om = wzmacniacz gra z mniejszą mocą (jest bezpiecznie)
wzmacniacz od 8om + głośnik 8om = wzmacniacz gra z pełną swoją mocą (jest optymalnie)
wzmacniacz od 8om + głośnik 4om = możesz spalić wzmacniacz (jest niebezpiecznie)
To są wartości przykładowe bo może być 2,4,6,8,16 czy nie wiem ile tam jeszcze. Chodzi o to, że możesz podpinać głośniki o większej rezystancji niż ta minimalna wymagana przez wzmacniacz (ale im większa rezystancja głośnika tym mniejsza moc z danego wzmaka) ale nie powinieneś podpinać głośników o rezystancji mniejszej, niż wymagana bo możesz wtedy upalić mu bebechy (wzmacniaczowi). Optymalnie jest dobierać głośniki o rezystancji "dedykowanej" pod dany wzmacniacz bo wtedy jest bezpiecznie i sprzęt jest w pełni wykorzystany.
Skomentuj
Skomentuj