Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brakujące parametry głośnika (Przypadkowe głośniki)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brakujące parametry głośnika (Przypadkowe głośniki)

Witam
    Chciał bym się dowiedzieć jak zbadać pewne parametry głośnika a mianowicie:
    - moc głośnika w wattach (Pe)?
    - jaka ma efektywność - (db) ?
    - Powierzchnie membrany (Sd) [to akurat już wiem jak obliczyć]
    - wychylenie membrany (XMax) ?
    Są to parametry niezbędne do zbadania głośnika przez program SWS

A w skrócie mówiąc, jak sprawdzić jakie parametry ma przypadkowy głośnik gdy jego danych nie można znaleźć nawet w internecie

Mam kilka takich głośników w domu i nie chcę ich wyrzucać np.
    Dwa CanTony 10calowe (oprócz tego ze maja 25cm to nic więcej o nich nie wiem )
    Mam zamiar także zregenerować
    30cm Tonsila
    20cm-trowe Tonsile
    itd itp

Tylko nie żartujcie sobie tak: zęby sprawdzić ile ma mocy głośnik podłącz go pod generator i i zwiększając moc sprawdź przy jakiej się spali .... Bo już takie odp słyszałem :)

Wystarczy, że podasz Sd i (w przypadku pomiaru added mass) podasz masę obciążenia.
    Reszta parametrów nie jest konieczna do pomiaru parametrów TS.

Skomentuj

A tak z ciekawości to jest jakiś sposób żeby zmierzyć te parametry które podałem ?(który kol wiek z nich )

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
        - moc głośnika w wattach (Pe)?
        To raczej trudno będzie stwierdzić,musiał byś pomierzyć cewkę głośnika....(rozmiarowo)
        - jaka ma efektywność - (db) ?
        Niestety SW niema takiej możliwości,ale jak będziesz sprytny,to wcześniej zmierzysz głośnik o znanej Ci skuteczności,a na podstawie tego pomiaru uwzględnisz reszte....
        - wychylenie membrany (XMax) ?
        To też akurat trudne,musiał byś widzieć kiedy cewka wychodzi z nadbiegunnika....

Te parametry nam do życia nie są potrzebne,ważniejsze są TSy,na podstawie których obliczysz odpowiednią obudowe.TSy pomierzysz w SW.

Skomentuj

Xmax, dB, Pe z mojej pamieci wynika że nie da sie obliczyć.
          Zresztą to ci jak wszyscy pisza nie potrzebne.

Skomentuj

Xmax policzysz znając wysokość cewki i odejmując od niej wysokość górnego nabiegunnika.

Skomentuj

A jak obliczyć dane głośnika wysoko tonowego?

Skomentuj

ir0nhide, Po co ?Jakie dane ?? Bo jeżeli chodzi Ci o charakterystykę i Fs to dokonasz tego za pomocą:
                -Charakterystyka-za pomocą systemu pomiarowego i SW
                -Fs-za pomocą JIGa i SW,Fs odczytasz z pomiaru impendancji...

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
                  Xmax policzysz znając wysokość cewki i odejmując od niej wysokość górnego nabiegunnika.
                  i dzieląc przez dwa.

Skomentuj

W czasie pomiaru T-S jest tez obliczana efektywnosc i sprawnosc glosnika. Nie wiem jak bo nie wiele ma to wspolnego z prawda, ale takie parametry sa wyliczane i jako porownanie mozna je uwzgledniac.

Mocy domowymi sposobami nie da sie zmierzyc, mozna ja tylko oszacowac po srednicy cewki choc to czasem bywa zludne. Alpiardy maja ogromne cewki a male moce w dodatku zawyzane :)

Tylko nie żartujcie sobie tak: zęby sprawdzić ile ma mocy głośnik podłącz go pod generator i i zwiększając moc sprawdź przy jakiej się spali .... Bo już takie odp słyszałem :)
                    To nie sa zarty, wlasnie tak producenci mierza moc glosnika. Tylko na specjalnym sygnale (szum) i przez 100godzin!

Skomentuj

Czaruję...
                    X