Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w dobraniu transformatora toroidanego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w dobraniu transformatora toroidanego.

Witam,chciał bym się was poradzić a mianowicie napisałem do toroidy.pl :
    Witam,
    Chciał bym się dowiedzieć ile zapłacił bym,a także jaki był by czas
    oczekiwania na transformator toroidalny audio 600VA 2*42V?
    Dostałem odpowiedz:
    TS600VA PRI:230V SEC:2x42V mogę zaproponować w cenach:
    w konfiguracji AUDIO - 205,00 PLN netto + 22% VAT
    w konfiguracji standardowej - 128,00 PLN netto + 22% VAT
    I tu sie pojawia pytanie jeżeli zamówię ten tańszy jest odpowiedni do wzmacniacza stereo na mosfetach?A może ten był by dobry - http://www.toroidy.pl/index.php?page...emart&Itemid=2
    Dzięki za rady.

Wez standardowa wersje tylko ze srodkiem zalanym zywica bo montaz tak duzego trafa na blaszcze to nieporozumienie. Musisz do tego dostac gumowa okragla podkladke.

Bedziesz mial ze wzmacniacza ok 2x200W/4omach w zasadzie mozesz kupic duzo slabsze trafo juz od 400W bedzie wystarczajace.

Skomentuj

Ok,dzieki 600W musi być bo jeszcze to tego dojdzie kanał na subwoofer.

Skomentuj

Tylko z tego co pamiętam, za zalanie żywicą i gumowe podkładki trzeba dopłacić. Także cena obejmuje gołe trafo bez dodatków.
        No i nie bierz wersji audio bo szkoda na to pieniędzy a różnicy i tak nie usłyszysz.

Skomentuj

A ze tak spytam to jaka jest różnica między toroidem audio a zwykłym ??? :) Wie ktoś?? Dlamnie trafo to trafo....

Skomentuj

http://www.toroidy.pl/index.php?opti...id=6&Itemid=13

Skomentuj

tom3kk, szczere to niewierze w żadne te gadanie,jedynie może ekran magnetyczny.....

Skomentuj

jak dla mnie srodek zalany zywica i ekran magnetyczny wydaje sie byc logiczny

Skomentuj

Bierz zwykłe z mocowaniami tak jak koledzy radzą... Polecam Ci też skontaktować się z firmą telto (telto.pl) Jak zamawiałem trafko do lampowca to z telto wyszło sporo taniej a wykonanie nie odbiegało niczym od tego z toroidów...

Skomentuj

Ok,dzięki wezme zwykły zobaczę jeszcze z telto.pl.

Skomentuj

ale bez zalanego środka to bym nie brał, szczególnie że te 5 czy 7zł które za to biorą to raczej niewiele w stosunku do ceny trafa.

Skomentuj

A mogę wiedzieć po co mi ten środek?1 raz będę montować toroid.Już wiem .

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
                          A mogę wiedzieć po co mi ten środek?1 raz będę montować toroid.
                          po to żeby było Ci łatwiej trafo zamocować... Z zalanym środkiem będziesz miał stabilniej przymocowane trafo

Skomentuj

Tylko z tego co pamiętam, za zalanie żywicą i gumowe podkładki trzeba dopłacić. Także cena obejmuje gołe trafo bez dodatków.
                            No i nie bierz wersji audio bo szkoda na to pieniędzy a różnicy i tak nie usłyszysz.
                            bart,To się czuje całym cielskiem :wink: nie słyszy :razz:

Skomentuj

czuje się - paczka cięższa będzie jak już przyjdzie :P

Skomentuj

Witam,chciał bym się was poradzić
                                ...jestem zdania,iz nie należy przesadzać zmocą trafa.Ta moc ,która podajesz to stanowczo za dużo do kulturalnego słuchania w domowych pieleszach(tu w zupełności styknie 150-250W trafo).musisz sobie uswiadomić,że nie słuchasz non stop dżwięku ze wzmaka o ,maxymalnych parametrach(a jeśli już to pisz,ze cos takiego tworzysz)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                                  ...jestem zdania,iz nie należy przesadzać zmocą trafa.Ta moc ,która podajesz to stanowczo za dużo do kulturalnego słuchania w domowych pieleszach(tu w zupełności styknie 150-250W trafo).musisz sobie uswiadomić,że nie słuchasz non stop dżwięku ze wzmaka o ,maxymalnych parametrach(a jeśli już to pisz,ze cos takiego tworzysz)
                                  Tworze 2x Avt2762 na tranach ...250 + 2x Avt 2762 mostek do subwoofera,to nie ma być kulturalne słuchanie ... :mrgreen: Poza tym nie dużo sie dopłaca a trafo jest mocniejsze,wole mieć zapas.Mam takie pyanie w tym kicie 2762 tranzystor t3 ma być na radiatorze razem z tranzystorami...250?Wole być pewien w 100%. :o

Skomentuj

Poza tym nie dużo sie dopłaca a trafo jest mocniejsze,wole mieć zapas.
                                    jak w starych dobrych czasach gdy do stereo na tda7294 ludzie 300w dawali

Skomentuj

To nie TDA ani nie tylko stereo,wiec nie wiem do czego porównujesz :mrgreen: To jak z tym T3?

Skomentuj

Mam nadzieje ze ten n-mosfet bedzie na dwoch parach tranzystorow.

Ekranowanie trafa jest psu na bude no chyba, ze ktos inteligentnie pociagnie przy nim sygnal i czule obwody wejsciowe to wtedy mu sie przyda. (Patrz moje testy panela matronixa).

Impregnacja uzwojen czyli zalanie lakierem ma jakis sens bo niby beda mniej brzeczec. Jednak praktycznie ktos na audiostereo kupil juz taka wypasiona wersje audio i po tygodniu napisal ze mu zaczela brzeczec. Trafo to trafo i jak masz smieci w sieci to kazdy bedzie brzeczal.

Skomentuj

Czaruję...