Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filtr aktywny

Czy filtr aktywny np. taki jak tu:

http://www.diyaudio.pl/pix/schemat_filtra.jpg

odfiltrowuje niskie częstotliwości z wejścia, czy korzystając z dużej impedancji wejściowej "podkrada" tylko sygnał?

TIA

Dziwne.
    Opis dokładny a Ty dalej pytasz się do czego to służy.
    Przeczytaj jeszcze raz jak nie zrozumiałeś.
    Pozdrawiam

Skomentuj

Przeczytałem i nadal nie wiem. Wiem do czego służy filtr dolnoprzepustowy. Nie jestem natomiast pewien czy ten układ, z tak dużą impedancją wejściową, pochłania ze źródła całe pasmo poniżej pasma odcięcia, czy tylko pasożytuje na źródle pozostawiając sygnał niezmieniony, bo to że na wyjściu jest pasmo 0 -100 hz jest dość oczywiste.

Skomentuj

Wiesz co? Wez sobie jakas ksiazke od elektroniki i poczytaj sobie na temat wzmacniaczy operacyjnych i ich zastosowania... Na twoje pytania ciezko jest odpowiedziec bo nikt ich nie rozumie... Jak sobie poczytasz to wiele rzeczy zrozumiesz, a i pytania sensowne bedziesz zadawal...

Skomentuj

no comment

Skomentuj

Imc Slawek, bez wyzwisk. Jesli ktos sie nie zna to nalezy wytlumaczyc a nie rzucac wyzwiskami.
            Imc mlodedrwale, skoro jest napisane ze to "FILTR" wiec FILTRUJE. Dolnoprzepustowy znaczy tyle ze FILTRUJE wysokie czestotliwosci (mowiac potocznie wycina je) a przepuszcza tylko niskie czestotliwosci.
            Pozdro
            Dexter

Skomentuj

A skoro ma dużą rezystancję wejsciową to znaczy ze nie jest pasożytem a wrecz odwrotnie, jest małym obciązeniem dla stopnia który podaje mu sygnał.
              Jednak nie doczytałeś do końca, a pomysł z doczytaniem na temat wzmacnaiczy operacyjnych nie jest głupi. To zbior bardzo ciekawej wiedzy która niejednokrotnie przyda Ci sie w budowaniu np wszelkiego rodzaju filtrów.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
              X