Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie parametry mają te głosniki?? Jaki użyć wzmacniacz??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie parametry mają te głosniki?? Jaki użyć wzmacniacz??

Witam Wszystkich Forumowiczów!
    Z góry przepraszam jeżeli źle umieściłem post ale nie wiedziałem gdzie napisać.
    Posiadam głośniki takie jak na zdjęciach poniżej:

Na większych głośnikach oznaczenie jest takie: SW-160-504
    na mniejszych: ST-50-119 4 OHM

oraz do mniejszych głośniczków podłąćzony jest kondensator:
    WEGO
    20 VAC
    4,7uF 12K

teraz kieruję do Was pytanie:
    jaka moc mają te głośniki duże jak i małe, jakim wzmacniaczem mogę napędzić te głośniki??
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam!

jakim wzmacniaczem mogę napędzić te głośniki??
    Każdym sprawnym

jaka moc mają te głośniki duże jak i małe
    Jakiej mocy one są to nie wiem ale to są stare Tonsile na eksport. Szukaj w google

Skomentuj

To mam jeszcze kilka pytań:
      1.) Założmy że są to głośniki 30 Watt'owe to mój wzmacniacz powinien mieć ile watt?? 120?? Czy może mieć więcej?? nie zniszczy to głośnika??
      2.) Do czego służy kondensator przy małym głosniku??
      3.) Jaka impedancję mogą mieć duże głosniki??

Jakiej mocy one są to nie wiem ale to są stare Tonsile na eksport. Szukaj w google
      Własnie google nic nie wiedzą na ten temat :(

Skomentuj

[code]1.) Założmy że są to głośniki 30 Watt'owe to mój wzmacniacz powinien mieć ile watt?? 120?? Czy może mieć więcej?? nie zniszczy to głośnika?? [/code]

Możesz i taki. Jak nie będziesz przesadzać z wzmocnieniem...

2.) Do czego służy kondensator przy małym głosniku??
        Najprostsza zwrotnica I rzędu. Radze go zostawić

3.) Jaka impedancję mogą mieć duże głosniki??
        Masz jakiś miernik? Zmierz opór i w przybliżeniu będziesz wiedział (obstawiam 4Ω)

Skomentuj

Dokładnie, zmierzylem opór i wyszło 4,2Ω czyli wychodzi 4Ω:)

Chce sobie wykorzystać te głośniki do zbudowania prostych kolumn i jeszcze mam troszkę pytań mam nadzieję że pomożesz:)

To ja pytam dalej:
          1.) Jeżeli będę chciał je umieścić w jednej kolumnie to mogę je połączyć razem do jednego kanału czy muszą być osobno podłączone??
          2.) W ogóle jakiego rodzaju są te większe głośniki?? Średniotonowe??
          3.) Jakiej wielkości musi być kolumna aby to jakoś nie mówie super ale przyzwoicie zagrało??
          4.) Mam jeszcze takie dodatkowe wyjaśniające pytanie: co się stanie jak będę miał za mocny wzmacniacz niż moc głośników i podgłośnie na full oraz co się stanie jak będę miał słabszy wzmacniacz niż moc głośników i podgłośnie na full??

Nie zależy mi aby to trząsło figurkami na biurku jak podgłośnie tylko żeby przyzwoicie zagrało :) wykorzystywanie tych głośników będzie w małym pokoju jakies 3x4 metry i żeby to zagrało lepiej niż głośniczki w laptopie :)

Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie :)
          Pozdrawiam!

Skomentuj

1.) Jeżeli będę chciał je umieścić w jednej kolumnie to mogę je połączyć razem do jednego kanału czy muszą być osobno podłączone??
            Umieszczasz razem i podłączasz oba głośniki równolegle pamiętając żeby kondensatora nie zdejmować. W Zg15C chodzi w takiej konfiguracji (podejrzewam że te głośniki są tego pokroju)

.) W ogóle jakiego rodzaju są te większe głośniki?? Średniotonowe??
            Ciężko stwierdzić bez parametrów. Grało to w 2- czy 3- way? Jak 2-way to niskośredniotonowe

3.) Jakiej wielkości musi być kolumna aby to jakoś nie mówie super ale przyzwoicie zagrało??
            Tu ciężko powiedzieć bez parametrów. Spróbuj na początek 10-12l obudowa zamknięta. Daj trochę wytłumienia. Musisz pokombinować z z objętością (wydaje mi się że te 11l będzie ok)

4.) Mam jeszcze takie dodatkowe wyjaśniające pytanie: co się stanie jak będę miał za mocny wzmacniacz niż moc głośników i podgłośnie na full oraz co się stanie jak będę miał słabszy wzmacniacz niż moc głośników i podgłośnie na full??
            Jak dużo za mocny to głośniki Ci się spalą lub jak kiepski wzmak to nawet on. Gdy za mała moc (ale takiego nie znajdziesz-te głośniczki mają ok 30-40W więc każda unitra to pociągnie) będziesz miał przester i charczenie.

Nie zależy mi aby to trząsło figurkami na biurku jak podgłośnie tylko żeby przyzwoicie zagrało :) wykorzystywanie tych głośników będzie w małym pokoju jakies 3x4 metry i żeby to zagrało lepiej niż głośniczki w laptopie
            Na pewno będzie o wiele lepiej :grin:
            Pozdrawiam

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie :)
              Dowiedziałem się że jeżeli podepne równolegle te głośniki to moc ich wspólna będzie toche niższa, jak to wyliczyć?? Czy 50 Watt na jedną kolumne starczy??

Jaki zbudować wzmacniacz na TDA9274?? Czy użyć czegoś innego?? :)

Chciałbym sprawdzić wcześniej czy te (kolumny) głośniki w ogóle grają, więc i tu moje pytanie: ponieważ posiadam wieże SONY LBT-V102 i orginalnie do niej dołączone są 2 kolumny 6Ω-60Watt więc czy mogłe podłączyć jeden głośnik i powoli podgłaśniać i spradzić czy w ogóle zagrać czy impedancja jest za duża??

Skomentuj

Dowiedziałem się że jeżeli podepne równolegle te głośniki to moc ich wspólna będzie toche niższa, jak to wyliczyć??
                Jakie głośniki? Te duże? Wtedy impedancja spadnie do 2Ω czego raczej popularne wzmacniacze mogą nie udźwignąć (wzmak się spali) :!: :!:

Czy 50 Watt na jedną kolumne starczy??
                Ze wzmacniacza? 10 W prawdziwej (sin) wystarczyłoby Ci spokojnie :razz:

Jaki zbudować wzmacniacz na TDA9274?? Czy użyć czegoś innego??
                Po pierwsze czy lutowałeś coś kiedykolwiek? Jeśli nie to lekko nie będzie. Myślę że te TDA cię zadowoli (kup najlepiej jakiś kit np AVT-jeśli jesteś z wawy to na modlińskiej jest ich sklep)

[code]Chciałbym sprawdzić wcześniej czy te (kolumny) głośniki w ogóle grają, więc i tu moje pytanie: ponieważ posiadam wieże SONY LBT-V102 i orginalnie do niej dołączone są 2 kolumny 6Ω-60Watt więc czy mogłe podłączyć jeden głośnik i powoli podgłaśniać i spradzić czy w ogóle zagrać czy impedancja jest za duża??[/code]

Możesz podłączyć tylko nie szalej z gałką volume :cool:

Skomentuj

Chodzi mi o podpięcie jednego małego i jednego dużego w jednej kolumnie równolegle ze sobą, prawdopodobnie tak były oryginalnie podpięte :)

No to jak mówisz że nawet 10 watt starczy to nie będę przesadzał z mocą :) poczytam o wzmacniaczach mocy na TDA i coś sobie wybiore i się doradzę :) a o kit'cie pomyśle :)

Aha i jeszcze jak ustawić tą impedancje 4Ω na kolumne we wzmacniaczu na co zwrócić uwagę??

[ Dodano: 2009-11-30, 17:30 ]
                  Pisze kolejnego posta ponieważ nie mogę edytować poprzedniego :(

Można powiedzieć że przetestowałem te głośniki duże jak i małe a teraz to co zauważyłem:
                  1.) małe głośniczki grają bardzo dobrze :) czysto i same wysokie dźwięki :)
                  2.) natomiast duże głośniki też grają czysto ale bez basu jeżeli natomiast dodam troszkę basu jeden z nich zaczyna charczeć i bardzo wychyla się membrana w porównaniu do drugiego głośnika czym to może być spowodowane?? Czy głośnik jest uszkodzony??

Skomentuj

Chodzi mi o podpięcie jednego małego i jednego dużego w jednej kolumnie równolegle ze sobą, prawdopodobnie tak były oryginalnie podpięte
                    Tak właśnie się podpina. Tutaj impedancja małego głośnika nie ma praktycznie znaczenia na impedancje całego zestawu. Wypadkowa będzie 4Ω

No to jak mówisz że nawet 10 watt starczy to nie będę przesadzał z mocą :) poczytam o wzmacniaczach mocy na TDA i coś sobie wybiore i się doradzę :) a o kit'cie pomyśle :)
                    Bardziej szukaj na LM (popularny GainClone). Będzie to na pewno lepszy wybór. Złożyć go można nawet w pająka (dosłownie parę elementów). Poszukaj w necie :grin:

Aha i jeszcze jak ustawić tą impedancje 4Ω na kolumne we wzmacniaczu na co zwrócić uwagę??
                    jw.

2.) natomiast duże głośniki też grają czysto ale bez basu jeżeli natomiast dodam troszkę basu jeden z nich zaczyna charczeć i bardzo wychyla się membrana w porównaniu do drugiego głośnika czym to może być spowodowane?? Czy głośnik jest uszkodzony??
                    Wsadź oba w obudowę, możesz jakąś prowizorkę zrobić ze sklejki albo nawet z grubego kartonu :lol: (pamiętaj o objętości)

Skomentuj

2). Nic dziwnego,że grają bez basu-nie mają obudowy i dlatego,membrana też pewnie sie mocno wychyla dlatego,że nie ma obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
                      X