Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha a-760 II problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha a-760 II problem

Witam
    To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
    Kupiłem miesiąc temu wzmacniacz yamaha a-760 II i mam następujący problem:
    Wzmacniacz emituje przydźwięk sieciowy (chyba, tzn objawia się to tym, że buczy nieustannie w głośnikach i wydaje mi się, że to właśnie to) sprzedawca (na allegro kupiłem) zapewniał, że wzmak nie był grzebany, ale po rozkręceniu takie duże kondensatory wyglądają ciut świeżej niż reszta konstrukcji. Kondensatory te mają takie napisy

for
    AUDIO
    ELNA
    (1) 56v 15000uf(M)
    (2) (4) N C
    (-) NEGATIVE

Czy ktoś się orientuje, czy to kondy oryginalnie montowane w tym modelu?
    Czy fakt iż dookoła jednego z nich jest żółty nalot (wyciekł elektrolit?) ma wpływ na jakość dźwięku?

Co zrobić, by pozbyć się buczenia.

Jest jeszcze jeden problem - otóż balance czasem nawala i odłącza którys z kanałów i muszę pokręcic prawo lewo -lewo prawo by zaczął działać, lub podgłośnić i wrócić do poprzedniej głośności. Na początku korzystania (jakis tydzien) wzmacniacz wydawał dziwne trzaski na lewy kanał (coś jakby przeskok iskry, ale już minęło... mam nadzieję, ze nie powróci)

Z góry dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez Ober18
    Czy ktoś się orientuje, czy to kondy oryginalnie montowane w tym modelu?
    myślę że to oryginały... Yamaha stosuje dość spore kondy w zasilaczu i są to właśnie elna for audio

Skomentuj

Jak pisal wyzej kolega yamaha stosowala kondesatory w zasilaczu Elna for Audio badz nichicona z dobrej serii rowniez w wersji audio,jak masz mozliwosc odkrec dolna pokrywe by miec dostep do plyty głownej od strony lutów i po samych lutach poznasz czy byly demontowane czy tez nie,co do tej mazi to raczej nie jest wyciek-elektrolit tylkop rzyschniety klej na jakim osadzone te kondesatory

[ Dodano: 2009-12-02, 08:38 ]
      Co do potencjometrów popsikaj je specjalnym preparatem do potencjometrów typu Kontakt S 60 np wd-40 nie polecam

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi, potencjometry popsikam kontaktem, mam nadzieję, że pomoże. A co zrobić z tym przydźwiękiem? jest dość głośny i mocno mnie irytuje. Ta substancja o której myślałem, ze jest elektrolitem znajduje się tylko pod jednym z kondensatorów.

Skomentuj

Najlepiej pokaz zdjecie tego miejsca z tym klejem,wyciekiem.Najpierw nalezy sprawdzic skad pochodzi przydzwiek czy z samej sieci czy moze ze wzmacniacza,wylany kondesator moze byc jedna z przyczy przydzwieku,problemu szukalbym na samym zasilaniu idac od sieci po uklad zasilania

Skomentuj

Najprosciej bedzie wymienic te elektrolity, bo sprawdzenie czy sa dobre wymaga odpowiedniego sprzetu pomiarowego.

Skomentuj

Czaruję...
            X