Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AVT2762 - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AVT2762 - problem

Witam !
    Jestem nowy na tym forum, ale z elektroniką mam już troszkę doświadczenia.

Mam taki problem, gdyż zakupiłem kit AVT2762 (wzmacniacz mocy 100W na MOSFET'ach) i poskładałem go. Pierwsze uruchomienie zrobiłem na napięciu symetrycznym 12V i nie wykryłem żadnych zwarć. Lecz zapomniało mi się podkładek mikowych dać pod IRFP250 (tak, MOSFETy to IRFP250 i rezystory źródłowe to 0,15R / 5W) i nagrzewał mi się troszkę R30 i bardzo R33. I coś szczeliło... Lekko, jakby elektrolit, ale znacznie ciszej. Nie nagrzewa mi się żaden kondensator ani tranzystor (nawet MOSFETy) ani nic innego. Teraz zrobiłem próbę z zasilaniem +/-55V. Na wyjściu mam 15,55V stałego ! Podłączyłem jakiś mały głośnik (chyba 10W / 4R) i na wejście podałem sygnał z CD. Słychać tylko jakieś lekkie buczenie i zero dźwięku... A do tego prąd spoczynkowy. Amperomierz w ujemnej szynie zasilania i pokazuje pobór 1mA... Kręcenie potencjometrem (regulator prądu spoczynkowego) nic nie daje (wacha się między 0,5mA - 1mA). Co może być przyczyną ? Proszę o jakąś rade.

Pozdrawiam !

Pewnie skopciłeś mosfety powinny być podkładki bez nich zrobiłeś zwarcie,na 12v wzmacniacz napewno by nie odpalił min. napięcie to o ile dobrze pamietam +-24V.Napięcie +- 55V i głośnik 4 ohm to nie najlepszy pomysł,przekroczyłeś pewnie 150 Watt na jednego mosfeta co tez może uszkodzić Irfp.Skoro coś strzeliło to posprawdzaj wszystkie rezystory wymień Irfpy i reszte tranzystorów dokładnie nie wiem które mogły uledz uszkodzeniu.Poza tym jest już temat o tej końcówce.

Skomentuj

1. Wydaje mi się że IRFP250 są sprawne... Nie nagrzewają się ani nic...
      2. Trafo które podłączyłem to 2x35V 150W
      3. Rezystory nie wyglądają na uszkodzone, wymieniłem R30 i R33 i dalej to samo.
      4. Fakt, przy próbie z 12V nie było podkładek pod IRFP250, ale przy próbie z 55V już były.
      5. To raczej nie IRFP250 szczeliły (nie ma żadnych śladów) tylko coś na płytce.

Ten odgłos, strzał to było coś takiego jak zwarcie kabli zasilania. Taki strzał... Podejżewam że przez przypadek złączyły mi się kable zasilania, ale przecierz układ ma zabezpieczenie zwarciowe...

Skomentuj

1.Włśnie....wydaje ci się
        3.Mogą wyglądać na sprawne a i tak mogą być uszkodzone.
        Gdy ja podłanczałem 1 raz ten kit wiele razy zwarłem + do 0 - do 0 i nic z układem nie było więc to raczej nie od tego.Zobacz czy na diodzie jest 12V tak jak jest w instrukcji....

Skomentuj

Na diodzie zenera 1 mam 0V... Zmiennego i stałego. Tak, jakby układ nie mugł się włączyć...

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...05e24642cc7431
            Miłej lektury tam napewno znajdziesz odpowiedz.

Skomentuj

Czytałem to już... Nie całe ale większość. I raczej takiego samego problemu jak ja to nikt nie miał...

Skomentuj

No tak ale mieli z tym,że na zenerce nie ma 12v tam pisano co trzeba zrobić aby te 12v uzyskac inaczej mowiąc aby koncówka sie uruchomiła możesz się kierować tak lub czekać aż Irek lub ktoś bardziej doświatczony ci powie co mogło sie spalic...

[ Dodano: 2009-12-05, 22:11 ]
                Ja tamten temat przeczytałem 2 razy i temat na diy także zanim zabrałem się w ogóle za kupno tego kitu,czytanie nie kosztuje a brak wiedzy jak widać tak,nie wiem jak mogłeś zapomnieć o podkładkach,a jeżeli będziesz chciał zasilać tą końcówkę +- 55V to koniecznie kup podkładki mikowe i rozwarstw je dodatkowo jeszcze bo znowu będzie kaszana.

Skomentuj

Zanim zrobiłem próbe z +/-55V dałem podkładki. Myślałem że przy +/-12V chyba nic sie nie stanie jak nie bedzie podkładek... Może jedynie zrobić zwarcie. I tu znowu problem, bo układ ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe więc chyba nic nie powinno się uszkodzić. No nic... Zabieram sie za lekturke...

[ Dodano: 2009-12-06, 12:41 ]
                  UWAGA !
                  Właśnie z kolegą zrobiliśmy test mosfet'ów i wyszło że obydwa IRFP250 są sprawne... Spróbuję wymienić tranzystory i diody i zobacze...

Skomentuj

Jak sie uda zrobić napisz co bylo nie tak.

Skomentuj

Ech... Jeszcze troche to potrwa bo nie mam za bardzo czasu żeby to składać. Ale jak coś to napisze. Chwilowo jestem w stałym kontakcie z irkiem.

Skomentuj

Jak byś miał radiator na masie to byś zrobił zwarcie tylko miedzy + a masa A tak to przez mosfety podałeś dodatnie napięcie na wyjście wzmacniacza

Skomentuj

No zapewne... Ale co mogło się uszkodzić ? MOSFETy są sprawne bo sprawdzałem. Czy wymiana reszty półprzewodników pomoże ?

Skomentuj

Czaruję...
                          X