Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić filtr dolnoprzepustowy pasywny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zrobić filtr dolnoprzepustowy pasywny.

Witam. Jak zrobić filtr dolnoprzepustowy samemu ? Potrzebna jest cewka i kondensator, ale jak dobrać ich parametry ? (Głośnik noname 8Ohm).

http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html#first

Nie bardzo rozumiem tej strony.

W skrzyni ma być tylko jeden głośnik.

szukaj na allegro pod "zwrotnica basowa", bedzie to totalny chlam ale pewnie taki sam jak Twoj glosniczek :)

co do prawdziwego pasywnego filtru dolnoprzepustowego do suba - kosztowal by wiecej niz jest warty Twoj glosniczek

Skomentuj

Nie ma etykiety, ale pytałem się taty i twierdzi, że to jakiś GDN 20/?? tak więc nie jest to chyba chłam. Ja chcę sam zrobić :) po co mam płacić jak mogę sam zlutować 2 elementy tylko jak dobrać parametry cewki i kondzioła.

Skomentuj

Winisd ma opcję projektowania filtrów pasywnych.
        Tu znajdziesz wszystko: http://diyaudio.pl/portal.php?show=29
        Daj foto głośnika.

Skomentuj

Nie mam czym zrobić, ale już wiem, że to GDN 20/60 8 Ohm. Pomoże mi ktoś z tym Winisd ? To ma być L-Pad czy 2 way .. to chyba 2 way nie bardzo, bo to ma być do jednego głośnika. Jutro jadę na giełdę elektroniczną to bym zakupił elementy.

Jak dam L-Pad to w Driver impedance podaję 8, a co w "Needed attenaution" ?

Potrzebuję:
          Częstotliwość graniczna - 100Hz
          Stromość opadania - 12dB/okt

Skomentuj

Zamieszczone przez kaensainen
            To ma być L-Pad czy 2 way .. to chyba 2 way nie bardzo, bo to ma być do jednego głośnika.
            L-Pad ma za zadanie ściszać wysokotonówkę, a Ciebie interesuje 2 way, tylko bez wysokotonowca i części do niego...

Jak dam L-Pad to w Driver impedance podaję 8, a co w "Needed attenaution" ?
            korzystaj czasami z google translatora i zdrowego rozsądku - nie widzisz że on tam tylko CI 2 rezystory zasymuluje ?
            a co w "Needed attenaution" ?
            "potrzebne ściszenie", czyli takie jak chcesz osiągnąć.

Skomentuj

Kup sobie jakis tani gotowy filtr basowy, byle byl dostosowany do impedancji glosnika. Kupowanie czesci osobno bedzie Cie drozej kosztowac.

Skomentuj

Czaruję...
              X