Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Onkyo A-8450. Problem z glosnoscia i basem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Onkyo A-8450. Problem z glosnoscia i basem

Witajcie. Mam problem z w/w wzmacniaczem. Zaobserwowałem ze ostatnio gra ciszej i nie daje tyle basu ile poprzednio. Nie był ostatnio w ogóle katowany wiec myślę ze to nie spalona końcówka mocy. Ktoś wie co to może być :?:

A z czego podajesz sygnal? Moze cos ze zrodlem lub z kablami

Skomentuj

No właśnie tutaj już przeanalizowałem wszystkie drogi i źródła i jest pewne ze to coś ze wzmakiem :neutral: Sygnał podawany z czterech źródeł i czterema rożnymi kablami :neutral:

Skomentuj

A moze to kolumny?
        Ze wzmakiem jedyne co mi do glowy przychodzi to uszkodzenie czegos w preampie bo spalona koncowka nie gralaby w ogole. No chyba za jakis zimny lut.

Skomentuj

No ale żeby obie kolumny padły jednocześnie??

Skomentuj

No ale zeby obydwa kanaly padly jednoczesnie :P ?
            Chyba ze to cos wspolnego np zasilanie.. kondensatory.. no nie wiem

A jak "cicho" to gra.. bo jesli ledwo co slychac w glosnikach to moze koncowka padla.

Skomentuj

Sprawdzone. To nie kolumny. Podłączyłem inne i tez tak gra :neutral:

[ Dodano: 2009-12-07, 16:57 ]
              Gra tak jakby na połowie normalnej głośności i wogole nie kontroluje basu. Słychać jakieś szumy i trzaski w basie :???:

Skomentuj

Na moje cos padlo w preampie..

Skomentuj

Rozebrałem go i po górnych oględzinach na moje oko nic nie wygląda na spalone. I jeszcze zaobserwowałem to ze jak podłącze sygnał do wejścia "PHONO" to są bardzo duże szumy

[ Dodano: 2009-12-07, 18:44 ]
                  Jak mogę sprawdzić co jest tego przyczyna??

Skomentuj

bo na "phono" wszystko szumi, co nie jest phono ( gramofon )
                    Na oko nic nie zobaczysz, jakbyś widział, że coś jest spalone to na ogół byś nic nie słyszał z tego wzmacniacza.
                    Na odległość ciężko będzie coś zdziałać, jest opcja że padła część z końcówką mocy.
                    Jeśli tylko nie ma basu, to może potencjometr od basu ześwirował albo coś w preampie, jeśli do tego zniekształca to jest duża szansa że po układzie sekcji końcówki mocy.
                    na tranzystorach czy STK ?

Skomentuj

Tranzystory Sanken.

[ Dodano: 2009-12-08, 15:52 ]
                      Gdzie mogę sprawdzić co go boli :?: :sad:

[ Dodano: 2009-12-08, 17:55 ]
                      Czy jest ktoś z okolic Opola kto pomógłby mi go naprawić??

[ Dodano: 2009-12-09, 16:27 ]
                      Teraz podłączyłem do niego stara wieże JVC i puściłem radio i gra normalnie. Lecz gdy puszczam sygnał z laptopa lub jakiegoś mp3 czy telefonu to jest źle :???:

Skomentuj

Czaruję...
                      X