Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak uruchomić moduł wzmacniacza z wieży?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak uruchomić moduł wzmacniacza z wieży?

Witam.

Problem jest następujący: dorwałem moduł wzmacniacza z wieży sony, oparty jest o układ STK4211 II. Na schemacie wzmacniacza z noty serwisowej wieży jest ładnie opisane połączenie tego modułu do płyty głównej, ale elektronik ze mnie żaden i nie wiem na przykład czy czegoś potrzeba pod "nogą" numer 8 opisaną jako power on/off, jest jeszcze jakieś "over load bet i też nie wiem z czym to zjeść. Generalnie chodzi mi o to, aby uruchomić to i niczego nie zepsuć, bo szkoda by było... Bardzo proszę o pomoc, co gdzie trzeba podpiąć, aby działało. Sygnał i głośniki to wiem w którym miejscu, prąd do zasilania modułu też

Wspomniany schemat wzmacniacza jest tutaj: http://wyslijto.pl/download/lyab1rmefa na 54 stronie pdf'a

Gdyby była potrzebna nota katalogowa STK'a:
    http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...STK4211II.html

power on/off czyli wlaczanie/ wylaczanie wzmacniacza. Trzeba tylko wiedziec jakim sygnalem.

Over load to prawdopodobnie sygnal do ukladu zabezpieczen zwarciowych/ przeciazeniowych, ew. sygnal clip. Nie jest on potrzebne do dzialania wzmacniacza wiec pewnie moze byc nie podlaczony.

Skomentuj

irek, Tylko wlasnie jakim

Skomentuj

Ze strony 50 wynika że sygnały te doprowadzają do układu zabezpieczającego na uPC1237 (IC281) informację o pojawieniu się stałego napięcia zasilającego (czyli opóźnione włączenie głośników, złącze Power ON/OFF) a także sygnał przekroczenia maksymalnej mocy oraz temperatury (złącze Over Load Prot).

Teoretycznie można nie podłączać-ale praktycznie różnie może być :(

[ Dodano: 2009-12-13, 12:28 ]
        W datasheet tego STK na samym dole jest pokazane o co biega.
        Trzeba by dorobić takie zabezpieczenie.

Skomentuj

Podłączyłem prąd, sygnał, głośnik i nic więcej nie kombinowałem. Wzmacniacz włączył się, nawet gra, z tym że głośnik "wypycha" do przodu (i tak sobie stoi w miejscu)... :(

Skomentuj

Wydaje mi się że trzeba podać tam 5V (na to power on/off).
            Zobacz na tranzystory Q282 i Q281 (str 65 koło tego układu upc12...) power on/off jest tam
            wzięty z kolektora Q282 który normalnie jest zatkany i na power on/off idzie 5V.
            Możesz podłączyć to wprowadzenie do B+ (+ zasilania końcówki 60V)
            przez rezystor ok 270K om.
            Zamieszczone przez Overclocker
            Podłączyłem prąd, sygnał, głośnik i nic więcej nie kombinowałem. Wzmacniacz włączył się, nawet gra, z tym że głośnik "wypycha" do przodu (i tak sobie stoi w miejscu)... :(
            Czyli chyba napięcie stałe na wy. spróbuj zmierzyć ile jest, i zmierz napięcie na 8 nóżce.
            Spróbuj jeszcze podłączyć power on/off do masy i zobacz co się stanie (wzmacniacz nie powinien się włączyć)
            Masz do tego oryginalne trafo ?

Skomentuj

Tak, trafo jest oryginalne. Oprócz 35V dla sekcji wzmacniacza jest jeszcze napięcie 5 i 10V.

[ Dodano: 2009-12-13, 16:53 ]
              Zamieszczone przez raven1985
              Spróbuj jeszcze podłączyć power on/off do masy i zobacz co się stanie (wzmacniacz nie powinien się włączyć)
              Całkiem możliwe że znalazłeś proste rozwiązanie problemu... Niestety nie mam dziś miernika, więc nic nie zmierzę, ale po podłączeniu power on/off do masy głośnik już się nie smaży i nie jest "wypchnięty"... ale wzmacniacz się włączył i gra normalnie.

Skomentuj

Przyjąłem że napięcia na schemacie są dla "on" być może są podane dla "off" i trzeba faktycznie dać masę :)

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanko. Chciałbym podłączyć pod ten wzmacniacz kolumny 4 ohm. Czy zmiana transformatora na 2x20V załatwi sprawę i nie będzie trzeba się bać, że coś pójdzie z dymem ?

Skomentuj

Czaruję...
                  X