Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z pre lampowym nr3 z audiotonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z pre lampowym nr3 z audiotonu

Witam,

Mam następujący problem: jakiś czas temu w moim pre padła jedna lampa(ecc82 RFT), druga grała normalnie niezależnie od kanału w którym pracowała. Kilka dni temu zamówiłem nowe lampy, także ECC82 JJ electronic. Dzisiaj wkładam je do przedwzmacniacza i zonk, gra baaardzo cicho, po odkręceniu potencjometru na maksa słychać cichutko muzyke w głośnikach. Lampy zamówiłem nowe, ze sklepu. Co może być nie tak?

Skoro padła lampa to może coś jeszcze sprawdzałeś inne elementy?

Skomentuj

Michał K., a na jakim napięciu pracowało żarzenie w starych i na jakim pracuje w obecnych lampach?

Skomentuj

Moze nie padla lampa tylko cos innego w ukladzie.

Lampy roznia sie koncowkami w oznaczeniu co moze czasem oznaczac baaaardzo duze zmiany we wzmocnieniu.

Skomentuj

irek,
          Zamieszczone przez Michał K.
          ecc82 RFT
          ECC82 JJ
          o końcówki rft i jj Ci chodzi? Jeśli tak to to są po prostu firmy produkujące te lampy(lub coś w tym stylu) :wink:

Skomentuj

Uszkodzenie lampy jest mało prawdopodobne, jedynymi możliwościami jest przebicie katoda-grzejnik lub przepalenie żarnika. Zmierz napięcie żarzenia. Napięcie Vss i Vs napięcia na R14, R15, i R16.

Skomentuj

napięcie żarzenia: 7.3V
              Vs : 171V
              Vss: 39.6V
              R14:0v ?
              R15:14V
              R16: 7V

patent jest taki, że ta jedna stara lampa gra normalnie, głośno i wyraźnie a te nowe i jedna se starych cichutko...

Skomentuj

żarzenia: 7.3V
                a nie powinno być 6.3v?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                  Michał K. napisał/a
                  żarzenia: 7.3V
                  a nie powinno być 6.3v?
                  Powinno być. Pewnie dlatego padła lampa. Katalogi podają 6.3V +- 5% i im większe różnice tym katoda i żarnik szybciej się zużywają. Tam jest w zasilaczu rezystor do regulacji tego napięcia musisz go tak dobrać żeby było jak najbliżej 6.3V.

Musisz też dobrać rezystory R14 (w katodzie lamp) aby był na nich spadek napięcia ok. 1V (katalog dla ECC82 podaje jakieś 1.2KOhm) za mała wartość może powodować że lampa będzie całkowicie zatkana. Trzeba sprawdzać spadek napięcia na tym rezystorze zawsze jak wymienia się lampę bo mają one duże rozrzuty parametrów szczególnie między lampami od różnych producentów.
                  Zwróć też uwagę że na stronie autor podaję wartości elementów dla lampy ECC88 które niekoniecznie mogą być optymalne dla ECC82.

Skomentuj

raven1985, hola hola teraz wyczytałem, że ecc82 ma napięcie żarzenia 12,6V także raczej lampy nie powinny być uszkodzone. Autor też napisał, że trzeba zewrzeć ze sobą nóżki 4 i 5 w przypadku lamp ecc82 i napięcie podać między te dwie, a nóżke dziewiątą. Ja z elektroniką kuleje także prosiłbym aby ktoś mi to rozrysował. próbowałem zwierać ścieżki prowadzące do 4 i 5 nóżki to lampy nawet sie nie żarzyły. Mam do tych nóżek dołączyć jeszcze nóżke 9 tak? dobrze to rozumiem?

Skomentuj

W ECC82 można łączyć żarniki szeregowo wtedy napięcie żarzenia wynosi 12.6 V i żarzenie podłącza się do nóżek 5 i 4 a 9 zostawia w powietrzu lub równolegle wtedy nóżki 5 i 4 łączy się razem a żarzenia podłącza się między 9 i połączone 5 i 4 a napięcie wynosi 6.3V.

Skomentuj

dzięki pomocy csbiczka udało mi sie odpalić normalnie układ, okazało się, że mam mały błąd

temat można zamknąć

Skomentuj

Nie na temat...
                          Michał K., to może opisz na czym polegał ten błąd i jakim sposobem go rozwiązałeś (przy pomocy csbiczka oczywiście :wink: ) - wiesz, tak dla potomnych, jak by się komuś takie same objawy przytrafiły w jego preampie jak Tobie w Twoim :wink:

Skomentuj

Podłącze się pod temat bo też mam problem z tym pre ale trochę inny.
                            Na wyjściu sygnału na obu kanałach mam 80V stałego, wymieniałem kondziory wyjściowe nic nie pomogło.
                            Tu foto jak to mam zrobione:

Skomentuj

siema
                              a szukałeś czy nie masz gdzieś zwarcia na PCB?
                              może pokarz fotkę od strony druku? kto projektował PCB, bo chyba inne niż na audiotonie

Skomentuj

na wyjściu powinny być kondy przynajmniej na napięcie takie jak zasilania

ps na wyjściu masz elektrolity? :shock:

Skomentuj

płytka jest pkrecza z AS
                                  na wyjściu czyli C3 i C6 mam oczywiście foliowce z tym że na foto ich nie ma bo np.2uf/400V nie mieści się z góry płytki (więc jest od spodu)
                                  na pcb od spodu jest są takie duże odstępy od ścieżek że chyba bym musiał tam drut wlutować żeby było zwarcie (sprawdzałem)

wg. audiotonu na wyjściu powinien być 470nF/250V
                                  wkładałem też nówki lampy i dalej to samo
                                  r14 i r7 nie mam bo mam potencjometr 50k na wyjściu
                                  160V oczywiście też jest DC - mam lampy e88cc które wytrzymują do 250V)

[ Dodano: 2009-12-24, 12:13 ]
                                  http://audiopit.fm.interia.pl/schematy/WKWA.pdf
                                  http://audiopit.fm.interia.pl/schematy/PSUWKWA.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                    Michał K., to może opisz na czym polegał ten błąd i jakim sposobem go rozwiązałeś (przy pomocy csbiczka oczywiście ) - wiesz, tak dla potomnych, jak by się komuś takie same objawy przytrafiły w jego preampie jak Tobie w Twoim
                                    okazało się, że napięcie żarzenia miałem pod ecc88 czyli 6,3V a ecc82 ma napięcie 2x wyższe, 12,6V. Mała modyfikacja "na pająka" i układ startuje od kopa

Skomentuj

okazało się, że napięcie żarzenia miałem pod ecc88 czyli 6,3V a ecc82 ma napięcie 2x wyższe, 12,6V. Mała modyfikacja "na pająka" i układ startuje od kopa
                                      ECC82 i ECC88 mają identyczne wyprowadzenia i mogą być żarzone zarówno 6.3 jak i 12.6V
                                      jak pisałem trochę wyżej. Najprawdopodobniej żarzyłeś tylko jedną polówkę lampy :)
                                      Zamieszczone przez maxdila
                                      Na wyjściu sygnału na obu kanałach mam 80V stałego, wymieniałem kondziory wyjściowe nic nie pomogło.
                                      Wlutuj R7 i R14 i zmierz.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                                        Wlutuj R7 i R14 i zmierz.
                                        chyba pomogło :]... dc na wyjściu nie ma ale z sygnałem nie sprwdzałem jeszcze... dzięki

ps. wylutowanie tych rez. polecił mi sam projektant płytki :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X