Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Crossover

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Crossover

Witam
    Chciałbym zrobić crossover. Szukałem już trochę ale nic mi nie wpadło pod "mysz". Chcę zrobić crossover do nadstawki tubowej (dj elvis). I żeby to wyszło w miarę tanio.

Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie

Pozdrawiam

Pasywny, aktywny ?

Skomentuj

No wlaśnie napisz czy chcesz pasywny czy aktywnu a na pewno ktoś z forum Ci pomoże :mrgreen:

Skomentuj

Aktywny najlepiej pasywny nie wiem jak zagra :p ma być do nadstawek tubowych (dj elvis)
        Jestem początkującym elektronikiem i akustykiem

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc i radę jaką mi tu udzielicie

Skomentuj

Zamieszczone przez sebekiksde
          Aktywny najlepiej pasywny
          Wez sie zdecyduj.

Skomentuj

Aktywny

Skomentuj

A ilu drozny? I czy masz juz do tego odpowiednia ilosc wzmacniaczy?

Skomentuj

2-way (dwu). I na 1 wzmacniacz

Skomentuj

2-way (dwu). I na 1 wzmacniacz
                  wiec zwrotnica pasywna ;]

pokaz jakie masz glosniki w tym

Skomentuj

Jak w pierwszym poście: do nadstawek tubowych (dj elvis), głośnik Eminence Delta 15LFC 4Ohm

Skomentuj

sebekiksde, czy ty wiesz wogle co ty piszesz?
                      piszesz o NADSTAWKACH (czyli 8-15" + driver) a masz na mysli subwoofer tubowy? :???:
                      wez lepiej najpierw sie doucz a pozniej pytaj...

albo jak masz zamiar dalej kontynuowac temat to pisz szerzej pelnymi zdaniami bo temat ma 10 postow a w zasadzie niewiele sie dowiedzielismy ;]

Skomentuj

Jestem początkujący . . . i dzięki za wyjaśnienie :smile: Chcę zrobić subwoofer tubowy, a słyszałem, że trzeba trochę odciąć dołu (nie wiem ile :/)
                        Pawel S. zaproponowałeś zwrotnice pasywną. To co będzie lepsze zwrotnica czy crossover (wiem że to jest mniejwięcej to samo) ?

Skomentuj

mylisz pojęcia , crossover to po angielsku zwrotnica, a zwrotnice mogą być aktywne lub pasywne i nie jest to mniej więcej to samo ;]

Jak chcesz zrobić suba w tubie to napisz czym chcesz to zasilać i ile masz na to kasy.

Skomentuj

potrzebujesz aktywnego filtra dolnoprzepustowego z dodatkowym filtrem subsonicznym (filtr gornoprzepustowy ktory odcina nam pasmo ktorego juz nie slyszymy)
                            taki filtr pozwoli wpompowac max moc w ten glosnik

ale czy sa takie filtry z regulowanym subsoniciem to nie mam pojecia

Skomentuj

Noto proszę o propozycję, ponieważ w google nie znalazłem nic ciekawego do przeglądania na ten temat i nic nie wiem na w/w temat :/ Jeśli możecie mi pomóc to proszę o pomoc, a jeśli chodzi o pieniądze to chce żeby wyszło w miarę tanio ponieważ za większą ilość kasy to ja mogę kupić w sklepie ten crossover.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

carton audio SUB4 http://www.cartonaudio.mael.pl/modul_sub4.html
                                bardzo fajny filtr z tylko jedna wada - regulacja fazy 360 stopni - po cholere to komu :???:
                                lub tansza wersja jak nie potrzebujesz tych dodatkowych bajerow
                                ale z tego co widze SUB4 bylby najlepszy bo masz odrazu wyjscia do mostkowania wzmacniaczy

jak ma byc jeszcze taniej to juz tylko wlasny montaz
                                ale jakie to nie podam bo malo testowalem a nadal dobrego nie znalazlem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  carton audio SUB4 http://www.cartonaudio.mael.pl/modul_sub4.html
                                  bardzo fajny filtr z tylko jedna wada - regulacja fazy 360 stopni - po cholere to komu :???:
                                  lub tansza wersja jak nie potrzebujesz tych dodatkowych bajerow
                                  ale z tego co widze SUB4 bylby najlepszy bo masz odrazu wyjscia do mostkowania wzmacniaczy

jak ma byc jeszcze taniej to juz tylko wlasny montaz
                                  ale jakie to nie podam bo malo testowalem a nadal dobrego nie znalazlem
                                  mam ten filtr ze 2 lata i jest w sumie okej

jakis czas temu po pokazaniu mojego suba na elce wywiazala sie rozmowa, ze moj glosnik rusza sie tak jakby w inna strone, dalej nie wiem co to jest,
                                  tak jak pisalem w tamtym topicu iz to w ogole nie przeszkadza oraz to ze +/- jest OK podpiety, nie wiem

nagralem specjalnie wtedy dwa filmiki
                                  z SUB4:
                                  http://www.your-upload.com/view_vide...ype=&category=

z innym filtrem:
                                  http://www.your-upload.com/view_vide...7ce0a4d89620f5

wtedy irek napisal ze nie ma sie tym co przejmowac, ze byc moze powstaja jakies infradzwieki
                                  http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie....php?t=1113021

Skomentuj

Ten moduł to chyba jest tylko do kupienia czy jest do tego jakiś schemat ?

Skomentuj

Ten moduł to chyba jest tylko do kupienia czy jest do tego jakiś schemat ?
                                      do kupienia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        regulacja fazy 360 stopni
                                        co to jest ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X