Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tranzystory mocy pytanie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tranzystory mocy pytanie.

Witam, jestem nowy na tym forum.... Z góry sorrka jeśli nie w tym dziale zamieściłem swoje pytanie.
    Mam pytanko do kolegów odnośnie tranzystorów mocy...które pary komplementarne uważacie za lepsze??
    NJL3281D / NJL1302D vs. 2sc5200 / 2sc1943
    Oczywiście jeśli chodzi o zastosowanie ich w stopniu wyjściowym wzmacniacza mocy.

5200/1943 to nowsze wersje 3281/1302, Toshiba robi najtansze tranzystory wiec wybor jest prosty, praktycznie wszystkie powazne wzmaki sa na Toshibach.

Skomentuj

Ale tu chodzi o NJL tranzystory z wbudowaną diodą do stabilizacji termicznej a nie MJL.
      Jak masz dość kasy to kup motorole.

Skomentuj

-> coolombo 100% sedno Więc lepiej te NJL3281D / NJL1302D?
        Big THX

Skomentuj

ThermalTrak-i to fajny wynalazek tylko stanowczo za dużo chcą za ta dodatkową diodę.
          Są jeszcze SAP-y Darlington-y Sankena z wodowanymi diodami wydaje mi się że są nawet tańsze od tych ONSEMI. Z ciekawości co to ma być za wzmacniacz ?

Skomentuj

Nic wyszukanego Leach Amp 4,5 w wersji na tranzystory NJL3281D / NJL1302D lekka modyfikacja na cztery pary zamiast dwóch bo mam trafo 4x55V ;/ a nie chciałbym ryzykować spalenia końcówki przy 4 om głośniku.
            A może takie pytanko bo oryginalnie są cztery diody połączone szeregowo do stabilizacji termicznej a teraz będzie ich 8 więc moje pytanie czy łączyć je wszystkie szeregowo i pozmieniać wartości rezystorów, czy może po cztery sztuki w szeregu i powstałe wężyki równolegle? Tylko to nie daje mi spokoju...
            → raver1985 jakie konkretnie na myśli tranzystorki masz?

Skomentuj

Na allegro są chyba takie STD03N/STD03P ale jak to Leach to nie bardzo da się je tam wstawić bez kilku zmian.
              http://www.sanken-ele.co.jp/en/prod/...ta_std03ne.pdf
              Zobacz co pisze na ten temat sam producent tych ThermalTrak-ów
              http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AND8196-D.PDF
              Te tranzystory z diodami głównie są po to aby można było wyrzucić kilka elementów, zwolnić miejsce na PCB... czyli obniżyć koszty. Przy okazji rozwiązują praktycznie wszystkie problemy z prądem spoczynkowym :).
              Jeśli to gotowy wzmacniacz (nie pojektowany pod te ThermalTrak-i) to ja bym nie kombinował i wsadził Toshiby (są dużo tańsze). Widziałem tez kiedyś pomiary (samego wtórnik-a) THD różnych tranzystorów i Toshiby były bezkonkurencyjne, dopiero parowane ONSEMI mogły z nimi konkurować.
              Zamieszczone przez zielony88
              A może takie pytanko bo oryginalnie są cztery diody połączone szeregowo do stabilizacji termicznej a teraz będzie ich 8 więc moje pytanie czy łączyć je wszystkie szeregowo i pozmieniać wartości rezystorów, czy może po cztery sztuki w szeregu i powstałe wężyki równolegle? Tylko to nie daje mi spokoju...
              Nie trzeba podłączać wszystkich diod wystarczą 4, resztę zostawiasz niepodłączoną.
              (2 z tranzystorów NPN 2 z PNP najlepiej środkowych bo będą miały najcieplej)
              Możesz też zmniejszyć wartości rezystorów emiterowych do 0.1om

Skomentuj

Lepiej daj sobie spokuj z takimi wynalazkami, bo widze, ze nie bardzo masz pojecie jak to ugrysc.
                Robiles kiedykolwiek pomiary stabilnosci termicznej wzmacniacza, dynamicznej badz statycznej? Jesli nie to rob tylko sprawdzone uklady.

Skomentuj

Widziałem tego PDF'a ale oczywiście dopiero jak ktoś mi przykazał to przeczytałem. :P
                  W sumie to tez tak myślałem z tymi diodami...Co by za dużo nie przerabiać płytki nie ciągać więcej ścieżek jak jest gotowe przecież, zostały by diodki w oryginalnym miejscu na tych dwóch parkach, a że są w środku to one będą miały najcieplej. :) Faktem jest też, że często w podobny sposób robione jest zabezpieczenie końcówek mocy przed nadmiernym prądem wyjściowym. Nawet jeśli są 4 pary wyjściowe to zdarza się, że sygnał pobierany jest tylko z rezystorów emiterowych jednej pary, bądź dwóch... :) No ale nie wytrzymałem i już mam przerobioną płytkę na 8 sztuk jakby co. Co do wyboru płytki to na necie jest tyle tego, że aż głowa boli... Na początek może główne źródło . Pierwotnie był to wzmacniacz pod MJ15003 / MJ15004 no ale to na kablach było do wersji 4.5 Polska wersja (swoją drogą milo, że ktoś poświęcił czas na przetłumaczenie i opisanie tego dla takich matołów jak ja , DZIĘKI PANIE ). Jest też mocniejszy brat na 2SA1943 / 2SC5200 Stronka z opisem . No i oczywiście jest też na ten wynalazek z diodą NJL3281D / NJL3=1302D. Link do tego opracowania . Więc jak sami widzicie opcji jest wiele. :) Jeszcze zamiast sterujących MJE15030 / MJE15031 chcę dać 2SC5200 / 2SA1943 jak w tej wersji 700W i jak w tej wersji , schemat. No ale to wszystko w praniu wyjdzie w zależności jaki dostęp do elementów będzie. Pozdrawiam!!!
                  I proszę o dalsze sugestie, pomysły. :)

Skomentuj

W sumie to tez tak myślałem z tymi diodami...Co by za dużo nie przerabiać płytki nie ciągać więcej ścieżek jak jest gotowe przecież, zostały by diodki w oryginalnym miejscu na tych dwóch parkach, a że są w środku to one będą miały najcieplej. :) Faktem jest też, że często w podobny sposób robione jest zabezpieczenie końcówek mocy przed nadmiernym prądem wyjściowym. Nawet jeśli są 4 pary wyjściowe to zdarza się, że sygnał pobierany jest tylko z rezystorów emiterowych jednej pary, bądź dwóch...
                    Teoretycznie przez tranzystory płynie ten sam prąd i mają taką samą temperaturę.
                    o do wyboru płytki to na necie jest tyle tego, że aż głowa boli...
                    Zgadza się... i wszystkie skopane nawet ta oryginalna Lecha (pewnie projektował ją jakiś jego student, najgorsze jest to że wszyscy konsekwentnie to powielają :). Chodzi głównie o prowadzenie masy do tych kondensatorów od sprzęgających zasilanie ale nie tylko.
                    Więc jak sami widzicie opcji jest wiele. :) Jeszcze zamiast sterujących MJE15030 / MJE15031 chcę dać 2SC5200 / 2SA1943 jak w tej wersji 700W i jak w tej wersji , schemat.
                    Taka zamiana nie jest najlepszym pomysłem tak samo jak budowa tego ruska i wsadzanie tam więcej niż 4 pary tranzystorów.

Ten wzmacniacz z elektrody to straszny wynalazek (brak globalnego NFB), odradzam.

Skomentuj

Czaruję...
                    X