Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podłączenie kilku wzmacniaczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podłączenie kilku wzmacniaczy

Witam,
    Mam kilka wzmacniaczy i jeden zestaw podłogówek, chciałem znaleźć jakieś rozwiązanie które pozwoli odsłuchiwać, porównywać kilka wzmacniaczy osobno na tym samym zestawie kolumn bez ciągłego przełączania kabli, jak to zrobić "na stałe"?
    zaznaczam, że chce używać tylko jednego wzmacniacza do kolumn,
    znacie jakieś rozwiązania?

pozdrawiam

Na przełącznikach najłatwiejsze rozwiązanie.

Skomentuj

Musialbys zrobic selektor na przekaznikach, przelaczniki obrotowe moglyby w tym przypadku uszkodzic wzmacniacz.

Skomentuj

Tak jak mówi poprzednik, najlepiej ze sterowaniem na pilota co jest norma w dzisiejszych czasach.

Skomentuj

Wystarcza przekazniki i kabelek kilku zylowy do ich przelaczania. Pozniej mozna dodac zdalne sterowanie, oczywiscie jesli sie to oplaci.

Wazne zeby przekazniki przelaczaly oba przewody idace do kolumny czyli na pare kolumn jeden przekaznik z czterema stykami albo latwiej dwa przekazniki z dwoma stykami na kazda pare kolumn.
          Nie radze robic wspolnej masy.

Skomentuj

witam,
            dzięki za odpowiedzi, wybaczcie ale nie jestem elektronikiem więc stąd moje trywialne pytania...poradziłbym sobie z miarę prostym urządzeniem, tylko może macie doświadczenia jakich przekaźników użyć, może jakiś schemat do podrzucenia...szukałem odpowiedzi na forum ale niestety tylko "kołomyja" mi się w głowie zrobiła (bez mocnych podstaw tak to jest)

z góry dzięki

Skomentuj

Widziałem "kiedyś gdzieś" takie urządzonko. Było banalnie proste i wyglądało to miej więcej tak. Mianowicie wykorzystywało przełącznik pasma radia ze starego radioodbiornika np. unitry. Na każde z czterech przełączników było podane szeregowo napięcie sterujące odpowiedni dla każdego przełącznika przekaźnik. Za zasilanie robił jakiś mały zasilacz stabilizowany z anteny szerokopasmowej. Rozłączanie następowało automatycznie ze wyborem innego "kneflika". Wadą takiego rozwiązania było to że za każdym razem trzeba się podnieść tyłek z fotela. Ale trochę ruchu nikomu nie zaszkodzi :mrgreen:

Skomentuj

Napięcie cewki takie jakim zasilaczem dysponujesz. Ile wzmacniaczy jednocześnie chcesz podpiąć pod ten przełącznik?

Skomentuj

chce podpiąć 4 wzmacniacze

Skomentuj

Możesz użyć np takich http://sklep.avt.com.pl/p/pl/480038/...4+rm84z12.html . Mają na tyle dużą obciążalność, że będziesz mógł przełączać wzmacniacze przy sporym wysterowaniu. Do czterech wzmacniaczy potrzebne będzie ich 8 i zasilacz 12V.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73
                      drogie... Na allegro po 3zł kupi takie lub nawet lepsze

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                        Zamieszczone przez januss73
                        drogie... Na allegro po 3zł kupi takie lub nawet lepsze
                        To był przykład. Nie ma przymusu kupowania w avt.

Skomentuj

Czaruję...
                        X