Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do suba - POMOCY !!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do suba - POMOCY !!!

Jak już kiedyś pisałem znalazłem w szafie głośnik Alpharda LW 1000 i chce z niego zrobić sub-a. Skrzynia będzie miała dokladnie 27l ew. 43. Mój problem polega na zaprojektowaniu zwrotnicy (jakiegoś filtra) do tego głośnika . MA to być sub pasywny, może za jakiś czas przerobie na aktywny.Dziękuję za każdą pomoc w tym temacie ponieważ nie jestem zbyt "oświecony" w swerze projektoeania zwrotnic. :mrgreen:

A do czego chcesz to podlączyć filtr aktywny jest banalny w wykonaniu i w zależności do czego chcesz podlączyć suba można go użyć taniej ci wyjdzie i masz regulacje.

Skomentuj

Filtr aktywny wykonasz za hm.. 30zł ?
      Pasywny nie ma regulacji, straty mocy i jest drozszy (nie wiem no.. 100zł wyplacisz sie).

Wniosek jest prosty i mysle ze kazdy na tym forum ci tak doradzi.

Skomentuj

Miałem kiedyś podłączonego suba przez filtr pasywny, co prawda 6dB (tylko cewka) i grało to tragicznie. Nie dość, że cewka wielka to na dodatek bardzo droga (ja na szczęście miałem za darmo). Nie polecam takiego rozwiązania.

Skomentuj

A węc tak, chce go podłączyć do wzmacniacza pioneer a-445.
          Zamieszczone przez Karol1991
          filtr aktywny jest banalny w wykonaniu
          z wykonaniem to sobie poradzę tylko tu mi chodzi o preojekt i komponenty. :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-30, 13:33 ]
          Czyli filtr aktywny ? No to powiedzcie mi co kupić i co z czym zlutować i gra muzyka. :mrgreen:

Skomentuj

Seba727, widzisz ten napis DIY w tytule forum :) ? Wiesz co on oznacza?
            Proponuje zebys poszukal po necie (sa ich setki) projektu takiego filtra i wkleil tutaj a my pomozemy dobrac odpowiedni.

Skomentuj

Filtr dolnoprzepustowy STX to 30PLN. Jednak możesz zrobić coś takiego: AVT 2153+2449 lub 2xTDA (orientuje się ktoś jaki jest koszt wykonania pi razy drzwi tego 2xTDA?)

Skomentuj

To co w końcu byście mi doradzili? :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-30, 15:21 ]
                http://www.stx.pl/zwrotnica-1d-12-8.html o coś takiego Ci chodziło EastWind

Skomentuj

W przypadku rozwiązania pasywnego nie masz żadnej kontroli. Jednak jest tańsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez EastWind
                    Bzdura.

Skomentuj

daruj sobie ten filtr z STXa. Zamow jakis kit z Altrona lub poszukaj www.allegro.pl. Tam tez widziałem jakieś kity ostatnio.
                      W przypadku rozwiązania pasywnego nie masz żadnej kontroli
                      miałby nad nim kontrole, gdyby go podłączył osobno pod tego pioneer'a. Tylko że to sie nie bardzo opłaca. Zrób raz a porządnie.

Skomentuj

Czyli jak filtr aktywny do suba pasywnego :?: Skoro tak to jak mogę to zrobić, albo jai gotowy produkt kupić :?: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
                          Czyli jak filtr aktywny do suba pasywnego
                          dokladnie tak. Zasilanie podłączasz, wejscie i wyjscie sygnału i gotowe. Co do samego filtra to niech sie wypowiedza Ci co mieli ich wiecej:)

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            Bzdura.
                            No, a jaką masz kontrolę nad tym filtrem stxa ?

Skomentuj

W szafie znalazłem jeszcze takie coś

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7425148d0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4365784d6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8bf6f5702.html

To był kiedyś sub aktywny i tyle o nim wiem, nie wiem nic więcej. Nie mam frontu a tam byl pocjentometr do zciszania i podgłaszania (z tyłu jest od ilości basu) Może dało by się coś z tego zrobić albo uruchomić to , aby działało na subie aktywnym (nie wiem jak ew. podłączyć pocjentometr i czy w ogóle musi on tam być) A może da się jakoś z tego zrobić ten filtr do suba :?:
                              Piszcie co wiecie na ten temat.

Sory za słabą jakość, zdjęcia robione były telefonem. :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-30, 20:51 ]
                              Probowalem podłączyć ten wzmak od suba jednak bezowocnie. Jak podłączylem pod pierwsze wejście(nie wiem które było od czego) to nie grało nic, natomiast na drugim głośnik buczał, ale w tle było słychać muzykę (bardzo cicho). Co to może oznaczać :?: Da się to jakoś naprawić :?:

Skomentuj

Skoro był potencjometr, a teraz go nie ma pewnie sygnał jest przerwany. Musiałbyś albo zamontować potencjometr spowrotem albo wstawić jakąś zworę, ale z tych zdjęć nikt nie dojdzie gdzie i jak.

Skomentuj

No to może tak
                                  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...91e557b7e.html - do któregoś z tych złączy zaznaczonych na czerwony był podłączony głośnik, może ktoś wie jak zrobić żeby to zagrał. Bardzo mi na tym zależy. :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-30, 23:36 ]
                                  Dobra nie odbiegajmy od tematu. Jutro z tatą jeszcze zobaczę co z tym można zrobić, ale wróćmy do tematu, to jak mogę zrobić ten filtr aktywny prosiłbym o dokładne projekty (rozwiązania) , żebym wiedział co, jak i gdzie. :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-31, 00:28 ]
                                  A co myślicie o tym http://www.nordelektronikplus.pl/ofe...&los=0,7813661

Skomentuj

n_omyzs napisał/a
                                    EastWind napisał/a

Bzdura.

No, a jaką masz kontrolę nad tym filtrem stxa ?
                                    Moze raczej powinienem zacytowac tylko to ze "jest tanszy" - to jest bzdura. Z brakiem kontroli oczywiscie sie zgadzam.

Skomentuj

januss73, gdzie mam go zamontować ? mogę podłoączyć głośnik i poprowadzić do niego kabel :?: :mrgreen:

Skomentuj

Nie wiem gdzie. Jak mówiłem na tych zdjęciach nic nie widać.
                                        Tego kitu z NE raczej nie polecam. Będziesz się zaraz głowił jak podać sygnał, bo układ nie ma sumatora. Lepiej już spraw sobie AVT2449. Ma sumator, co prawda najprosztrzy, i wyjście różnicowe, dzięki czemu można łatwo podpiąć wzmacniacz stereo w trybie mostkowym.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X