Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Irka przetwornica a wzmacniacz na tranzystorach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Irka przetwornica a wzmacniacz na tranzystorach

Chciałem wykorzystać Irka przetwornice bo jest tansza od tej z układem Sg3525 Co prawda nie posiada stabilizacji ale to nieważne. Mnie jedna rzecz zastanawia. Zrobiłem ja uruchomiłem na rdzeniu z zasilacza ATX 250W. Przy napieciu wejsciowym ok 14,4V na wyjściu mam 50V jezeli podlacze obciązenie przez które popłynie ok 1A to to spada wszsytko do 40V kolejne zwiekszenie pradu powoduje zmniejszenie sie napiecia wyjsciowego. I Mam problem bo chcialem zrobic wzmacniacz o mocy ok 200RMS na rdzeniu Edt44 czyli wzmacniacz by musiał być zasilany napieciem ok +/- 45V i powiedzmy ze wzmachol nie przezyje napiecia +/-55V TO co ja mam zrobic w takiej sytuacji jezeli z przetworki bede mial napiecie to max czyli +/-55V i podlacze pod wzmaka to przy troszke wiekszym obciazeniu spadnie poniżej tych 45V i wtedy z moca 200Wat moge sie pożegnać.

Myślałem zeby wziąść wzmacniacz o mocy 300Wat zmniejszyc licze tranzystorów koncowych i podniesc zawsilanie do +/-70V wtedy to napiecie mogło by spadać nawet o 25V tylko zastanawiam sie czy wzmacniacz napieciowy i sterujący bedą działac poprawnie przy obniżonym o ok 20V poniżej zasilania typowego dla tego wzmacniacza.

Dlaczaczego w tej przetwornicy tak bardzo spada napiecie. Jezeli ktoś by miał jakiś wzmacniacz na tranzystorach o mocy 150-200 Wat to prosiłbym o linka lub ewentualnie wysłac na drzewko2004@o2.pl

W tego typu przetwornicy trzeba sie liczyc z duzymi zmianami napiecia ze wzgledu na zmieniajace sie napiecie w instalacji samochodowej jak rowniez na zmiany obciazenia. W moim ukladzie dokladnie opisalem ile spada napiecie przy obciazeniu i nie jest to az tak duzy spadek a wszystko zalezy od trafa.
    Typowy wzmacniacz 200W zasilany trafem sieciowym ma napiecie w spoczynku zedu +-55-60V ktore przy pelnym wysterowaniu spada do wartosci ok +-42-45V co daje moc 200W/4omach. Oczywiscie wzmak musi wytrzymywac duze napiecia a nie jest to zadynym problemem technicznym.

Skomentuj

A dysponujesz moze jakims schematem wzmacniacza co by przezył takie napięcie a mialby moc 150-200wat. Co do spadków napiec to pewnie jak pozadnie bym zrobil trafo to by tak nie spadalo teraz mi sie przypomnialo ze bylo pekniete i skleilem to. Ale nie bede robil stabilizowanej przetwornicy bo calosć ma byc jak najtnsza i dzialac bezproblemowo a ze stabilizowanymi przetwornicami trzeba nad nimi troszke dłuzej posiedzieć. Sama przetwornica bedzie kosztować ok 35zł na wzmacniacz nie moge wydac wiecej jak 60 zł za same czesci.

Skomentuj

Kazdy wzmak zaprojektowany na 200W/4omy musi wytrzymac +-60V. Pewnie koledzy polecili by ci STK4050 ale nie ma to jak wzmak na tranzystorach. Mozesz wykonac ten uklad z Elektora co robiles do samochodu nie sadze zeby +-60V mu zaszkodzilo. Wystarczy dac jedna pare tranzytorow albo dac jakies tansze.
        Sprawdzonej konstrukcji protego wzmaka nie mam na razie pracuje nad dwoma takimi ukladami. Firmowej konstrukcji niestety nie moge udostepniac.

Skomentuj

Firmowej konstrukcji nie mozesz uudostepnic? To jest jasne ze niemozesz tego udostepnic bo pewnie bys stracił prace jak nie jakies odszkodowanie dla firmy bys musial placic. Tak z ciekawości gdzie ty pracujesz? Po zajmujesz sie głownie wzmacniaczami z tego co widze no i zasilaniem rzecz jasna. Piooner, Philips, Kenwood.

Poszukam jakis inny wzmak ten co robilem to niechce bo jest za drogi to ma byc cos tanszego.

No i hybrydy i scalaki odpadają. Jak mam wierzyc w moc to tylko tranzystory czyli elementy dyskretne :)

Skomentuj

Można by spróbować wstawiś lepsze tranzystory np.STP , szybsze diody i dodatkowo zwiększyć częstotliwość pracy do ok. 100kHz , napięcie będzie mniej spadać. Zależy też jakie masz ETD 44 bo są różne wersje do różnych częstotliwośći.Pozdrawiam.

Skomentuj

No i jak zwykle w Polsce,jak coś dobre to dla elity,syf dla mas.Wstydź sie Irek,oj wstydź!
              PZDR

Skomentuj

irek z tego co wiem to w LDM-ie... mam racje?

Skomentuj

Tak w LDM-ie.
                  A to ze do AVT daje uproszczone projekty to normalka. Dla siebie robie uklady full wypasione :)

Skomentuj

Dla siebie, czy dla firmy? Kiedyś będe musiał chyba dopasc jakiś wzmak LDM i zobaczyć co w nim siedzi. Które modele Ty projektowałeś?
                    Pozdr.

Skomentuj

Dla siebie robie ulepszone wersje a dla firmy to juz inna szkola jazdy. Sa inne wymagania. Generalnie w firmie nie wprowadza sie rewolucji robi sie to co jest sprawdzone. Koncowki mocy sa wszystkie takie same a dokladajac tranzystory mocy podnosi sie moc wzmaka. Od jakiegos czasu wszystkie plytki drukowane sa projektowane przezemnie.
                      Jak bys podal nazwy konkretnych plytek to Ci powiem co mialem z nimi wspolnego.

Skomentuj

Czaruję...
                      X