Każdy kiedyś zaczynał i czasami dwa zdania powiedzą dużo więcej niż specjalistyczna książka oszczędzając początkującym sporo nerwów i czasu. Niestety zgadzam się też że jest co raz więcej osób chcących mieć wszystko podane na tacy, takie czasy.
Dział gotowych konstrukcji jest po to aby każdy kto chce zbudować wzmacniacz czy filtr do suba nie musiał na nowo wynajdywać koła. Nie każdy ma studia elektroniczne, kilkuletnie doświadczenie i specjalistyczny sprzęt pozwalający zaprojektować wzmacniacz od zera.
Wracając do tematu:
Zamieszczone przez marusmk
Schemat:
Kondensatory sprzęgajcie są za małe proponuje zwiększyć je co najmniej do 0.47uF.
Jeśli są już we wzmacniaczu do można je nawet pominąć.
...........
Kondensatory sprzęgajcie są za małe proponuje zwiększyć je co najmniej do 0.47uF.
Jeśli są już we wzmacniaczu do można je nawet pominąć.
Dzięki za uwagi bo schemat to kopia z netu.
PS.
Trochę poprawiłem PCB-trzeba odświeżyć stronę lub wyczyścić cache przeglądarki.
A ile fajnych rzeczy w temacie elektroniki można znaleźć korzystając z Google ale włączając wyszukiwanie grafiki-gotowe PCB, schematy itp/itd.
Tak-wielu nawet Google nie potrafi obsłużyć :(
Witam ponownie,czy dobrze rozumiem,że w tym schemacie który podałem na początku R1 i R2 muszą być takie same dlatego aby wzmocnienie napięciowe wynosiło 1? Co za różnica czy dam 2x 47k czy 2x150k?
[ Dodano: 2010-02-28, 22:43 ]
Poza tym mam jeszcze takie pytanie mam 2x avt 2762 do nich irfp 250 n,zasilam je z 2x42V Czyli na tych tranach spokojnie mogą osobno pracować przy 8 ohm ale jeżeli je zmostkuje to wtedy juz muszą pracować przy 16 ohm bo inaczej się skopcą?? Mógł by ktoś wytłumaczyć jak dodać kolejną pare tranzystorów ??;>
Od wartości tych rezystorów zależna jest impedancja wejściowa, więc trzeba mieć to na uwadze. Ich wartość może być nawet mniejsza niż te 47k, można dać wartości od 10k...
joy_pl, Dzięki za szybką odpowiedz :wink: ,dzięki za link . A takie pytanie co będzie jeżeli dam za duże te rezystory lub za małe jakie będą tego konsekwencje,masz może coś do poczytania o dodawaniu tranzystorów,nie chodzi mi tylko o wlutowanie na pałe chciał bym też rozumieć mniej więcej co robie.
[ Dodano: 2010-02-28, 23:13 ]
A co z tym kopceniem dobrze mówie?
[ Dodano: 2010-02-28, 23:27 ]
W mej bani urodził się kolejny pomysł,jeżeli dodam jeszcze jedną pare to na napięciu +/-58V uzyskam 300 Watt przy 4 ohm ? czy przy 8 ohm?
Zbyt mała impedancja może zbyt mocno obciążać źródło sygnału, a zbyt duża może tworzyć z pojemnościami wejściowymi/wyjściowymi filtry w pływające na zakres akustyczny sygnału.
Moc, jaką może oddać wzmacniacz do danego obciążenia zależy przede wszystkim od zasilacza.
Tranzystory powinny być tak dobrane, aby były wstanie oddać maksymalną moc strat wzmacniacza, dochodzi do tego jeszcze zdolność oddawania ciepła (mocy) ze struktury tranzystora poprzez jego obudowę, pastę, przekładkę izolującą do radiatora... Oraz możliwości samego radiatora, sposób jego wentylacji (grawitacyjny, wymuszony) / oddawania ciepła do otoczenia, temperatury otoczenia itd...
W temacie, z którego wziąłeś schemat był zamieszczony załącznik z tabelką orientacyjnej mocy przy danym zasilaniu i obciążeniu, poszukaj...
Zbyt mała impedancja może zbyt mocno obciążać źródło sygnału, a zbyt duża może tworzyć z pojemnościami wejściowymi/wyjściowymi filtry w pływające na zakres akustyczny sygnału.
Więc jak dobrać odpowiednie reezystory?
[ Dodano: 2010-03-01, 01:47 ]
Mam taki schemat
Irek napisał
Ten drugi schemat jest poprawny. Tylko sporo niewygodnych rezystorow mocy. Mozesz wlutowac w miejsce 3x0,22oma rezystory 3x0,68om co wypadkowo ok 0,22. Musisz wtedy zmienic rezystory w zabezpieczeniu. Standardowo sa tam 22k i 100om wiec zamien je na 100k i 1,5k i dodaj 620om miedzy baze a emiter tranzystorow ogranicznika pradu.
Druga pare podlaczasz rownolegle z 3x0,68oma w zrodle a wyjscie rezystorow od razu do wyjscia i zasilania.
Czyli gdy zastosuję rezystory 0,68om to nie trzeba wtedy przerywać scieżek ?joy_pl, mógł byś rozrysować to w taki sposób jak pokazałem na rysunku lecz z zastosowaniem zaleceń irka ? Było by mi trochę łatwiej...
[ Dodano: 2010-03-01, 01:47 ]
Mam taki schemat
Irek napisał
Ten drugi schemat jest poprawny. Tylko sporo niewygodnych rezystorow mocy. Mozesz wlutowac w miejsce 3x0,22oma rezystory 3x0,68om co wypadkowo ok 0,22. Musisz wtedy zmienic rezystory w zabezpieczeniu. Standardowo sa tam 22k i 100om wiec zamien je na 100k i 1,5k i dodaj 620om miedzy baze a emiter tranzystorow ogranicznika pradu.
Druga pare podlaczasz rownolegle z 3x0,68oma w zrodle a wyjscie rezystorow od razu do wyjscia i zasilania.
Czyli gdy zastosuję rezystory 0,68om to nie trzeba wtedy przerywać scieżek ?joy_pl, mógł byś rozrysować to w taki sposób jak pokazałem na rysunku lecz z zastosowaniem zaleceń irka ? Było by mi trochę łatwiej...
Musisz przemyśleć, przeanalizować konkretne zastosowanie, jaki przedwzmacniacz, jaka końcówka co mają na wejściach wyjściach... Najprościej jest dawać standardowe wartości, czyli 10k albo 22k ewentualnie, 47k, ale układ będzie ci działał i najprawdopodobniej nie zauważysz różnicy nawet przy wartościach rzędu 510k...
W linku, który podałem na pierwszej stronie jest wycinek schematu jak należy podłączyć tranzystory w przypadku dwóch par. W artykule jest podany sposób dobierania rezystorów źródłowych. Z tym, że w tym przypadku ustawiamy maksymalny prąd jednej pary a nie całej końcówki...
Poszukaj gdzieś na elektrodzie w dziale DIY jest konstrukcja tego wzmacniacza właśnie z dwoma parami, są tam też (chyba) wzory płytek do takiej wersji...
Co do tych rezystorów to dodam jeszcze ze im większe tym też większe szumy optymalnie 22k-100k większych bym nie dawał (zależy też od użytego wzmacniacza op.). A jak masz przed tym ten wtórnik to możesz dać nawet 10k.
Co do mocy przy 42V będziesz miał ok.100W z pojedynczego a w mostku ponad 200W dla 8om (teoretycznie w mostku jest 4 x więcej mocy to tak jak byś zwiększył 2 x napięcie zasilania w praktyce możliwe jest uzyskanie mocy co najwyżej trochę ponad 2x większej)
Przy 58V będziesz miał ok. 200W dla 8om i 400W w mostku.
I dla 8 om przy tych tranach co masz myślę że wystarczy jedna para ale montaż musi być perfekcyjny. Dla 4om 2 pary przy zasilaniu 58V są już potrzebne.
Moc dla 4om będzie oczywiście ok. 2x większa ale dużo zależy od zasilacza.
(Przybliżoną moc liczysz ze wzoru: P = Uz^2 / (2 * Rg) , Uz - napięcie zasilania, Rg - rezystancja głośnika)
Właśnie chciał bym dodać te pary,żeby była możliwość podłączenia 4 ohm czyli dodać do 2 avt 2762 po 2 dodatkowe trany i spiąć je wtedy mostek zasilacz to transformator toroidalny 600 Watt kondensatory 2x4700 na + i 4700 na -.
Czyli gdybym miał 2 wzmacniacze na avt 2762,każdy by posiadał po 2 irfpy to mogę w mostku to podlączyć pod głośnik 16 ohm,jeżeli dodam po 2 irfpy zmostkuje mogę podlączyć pod 8 ohm dobrze rozumiem ?
Skomentuj