Do STX wystarczy jeden wzmacniacz bez żadnego mostka i dodatkowych tranów.
(mostkiem go usmażysz :) a dodatkowe trany niewiele dadzą )
Do Peiying-a mostek ale też bez dodatkowych tranów i głośnik 8om.
(dla 4om tak jak pisał Irek nie ma to sensu)
Pamiętaj że montaż tranów musi być perfekcyjny (docisk kątownikiem a nie śrubką) a ewentualne podkładki ceramiczne (tlenek aluminium 1mm).
Jak masz takie duże trafo to robił bym na tym Peiying-u.
Do Peiying-a mostek ale też bez dodatkowych tranów i głośnik 8om.
I właśnie w tym problem,gdzieś wyczytałem,że bez dodatkowych tranów mostek tych wzmakow przy tym zasilaniu na głośniku 8 ohm zaaowocuje spaleniem tranzystorów koncowych...
W mostku tranzystory będą pracować dokładnie w takich samych warunkach jak przy pojedynczym wzmacniaczu (no możne poza zwarciem) . Oczywiście wyciąganie takiej mocy z 4 tranów jest ryzykowne i bezpieczniej jest dać dodatkowe pary ale jest też drożej, przy tym zasilaniu nie ma jeszcze takiej konieczności IRFP250N są wystarczające.
[ Dodano: 2010-03-09, 16:24 ] http://www.stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html
A może ten STX ktoś już tu na forum coś na nim robił (chyba na wersji samochodowej AA)
wystarczy pojedynczy wzmak :) chociaż trafo będzie nie w pełni wykorzystane :)
Postanowiłem ,że dodam kolejne tranzystory dla bezpieczenstwa i mniejszej awaryjnosci.Skoro da rade w mostku na 4 tranzystorach 8 ohm to czy nie da rady przy 8 tranzystorach ... 4 ohm ? Pewnie zostanie przekroczony max watt na jeden tranzystor poza tym jest to ryzykowne bez parowania mam racje ?
W mostku nie ma sensu przy tym trafie przy 8 om w mostku będziesz miał 400-500W a dla
4om było by z 800-1000W ! musiał byś dać co najmniej 1KW trafo :) no i który głośnik przyjmie tyle watów :) Tranzystory nie muszą być parowane byle by były z jednej serii.
6 będzie z jednej seri kolejne 2 niestety nie...Czy na te 8 tranzystorów starczy radiator szer.19 wys.10 glebokosc 5cm grubość scianki do ktorej przykreca sie trany 5 mm
radiator szer.19 wys.10 glebokosc 5cm grubość scianki do ktorej przykreca sie trany 5 mm
Taki radiator starcza do blisko 300W mocy wzmacniacza.
Jak juz masz te tranzystory to pomierz im napiecie Ugs zeby bylo wiadomo jak duze sa rozbierznosci co pozwoli wyeliminowac odstajace od sredniej. To sei nie stety zdaza. W jednej partii wiekszosc jest podobnych ale trafiaja sie rodzynki ktore trzeba wyeliminowac.
A co ty myślisz,że kasą sram? :mrgreen: Ledwo wygrzebałem na tranzystory ... Wcisne te 8 tranów na ten jeden radiator i wiatraczki zamontuje do tego jakis sterownik ( wiatraczki mam więc taniej wyjdzie),poza tym mniej miejsca zajme w obudowie....
Ten drugi schemat jest poprawny. Tylko sporo niewygodnych rezystorow mocy. Mozesz wlutowac w miejsce 3x0,22oma rezystory 3x0,68om co wypadkowo ok 0,22. Musisz wtedy zmienic rezystory w zabezpieczeniu. Standardowo sa tam 22k i 100om wiec zamien je na 100k i 1,5k i dodaj 620om miedzy baze a emiter tranzystorow ogranicznika pradu.
Druga pare podlaczasz rownolegle z 3x0,68oma w zrodle a wyjscie rezystorow od razu do wyjscia i zasilania.
I mam taki problem,że jak dam głośniej to odłącza mi głośnik wiem,że to wina zabezpieczenia i trzeba zmienić wartość rezystorów lecz nie wiem których i na ile ??Wiem,że gdzieś irek to pisał lecz nie mogę znalezć gdzie to było.
[ Dodano: 2010-03-20, 17:21 ]
Teraz wszystko chodzi poprawnie nie wiem czemu wczesniej tak było,moc przy nie zmostkowanym wzmaku przy 4 ohm jest okrutnie duża :mrgreen:
[ Dodano: 2010-03-20, 17:27 ]
A jak by dodać 3 pary?Wytrzymaja tranzystory sterujace?
Ten drugi schemat jest poprawny. Tylko sporo niewygodnych rezystorow mocy. Mozesz wlutowac w miejsce 3x0,22oma rezystory 3x0,68om co wypadkowo ok 0,22. Musisz wtedy zmienic rezystory w zabezpieczeniu. Standardowo sa tam 22k i 100om wiec zamien je na 100k i 1,5k i dodaj 620om miedzy baze a emiter tranzystorow ogranicznika pradu.
Druga pare podlaczasz rownolegle z 3x0,68oma w zrodle a wyjscie rezystorow od razu do wyjscia i zasilania.
W tym cytacie Irka co za zacytowałeś wszystko pisze :)
Zamieszczone przez Karol1991
Teraz wszystko chodzi poprawnie nie wiem czemu wczesniej tak było,moc przy nie zmostkowanym wzmaku przy 4 ohm jest okrutnie duża :mrgreen:
:mrgreen: Na jaki głośnik ostatecznie się zdecydowałeś ?
Zamieszczone przez Karol1991
A jak by dodać 3 pary?Wytrzymaja tranzystory sterujace?
Można dać tylko to Ci nic nie da (chyba że dasz przy tym głośnik 2 om ) żeby zwiększyć moc musisz albo zwiększyć napięcie zasilania albo połączyć w mostek :)
Można dać tylko to Ci nic nie da (chyba że dasz przy tym głośnik 2 om ) żeby zwiększyć moc musisz albo zwiększyć napięcie zasilania albo połączyć w mostek :)
Wiem,że dodanie kolejnej pary nie podniesie mi mocy ale wtedy do 2 ohm można by było zejść :mrgreen: Wtedy tego Peiyinga można spiąć w 2 ohm bo ma 2x4 ohm... Tylko czy tranzystory sterujące wytrzymają kolejną parę ?
[ Dodano: 2010-03-22, 22:39 ]
Zamieszczone przez raven1985
:mrgreen: Na jaki głośnik ostatecznie się zdecydowałeś ?
Chciał bym na tym 22-300-Sw pocisnąć ale wkurza mnie jego popierdywanie......
Wiem,że dodanie kolejnej pary nie podniesie mi mocy ale wtedy do 2 ohm można by było zejść :mrgreen: Wtedy tego Peiyinga można spiąć w 2 ohm bo ma 2x4 ohm... Tylko czy tranzystory sterujące wytrzymają kolejną parę ?
Wczesniej pisales ze chcesz zrobic mostek. Przy tym trafie i mostku bedziesz mial ok 600W/8omach czyli 2x300W/4omach. Potrzebne beda dwie pary mosfetow na koncowke i gigantyczny radiator. Najwiekszego pofila z kęt A6023 bedzie potrzeba 30cm no chyba ze masz wentylator to juz wtedy zalezy od wentylatora i calego ukladu chlodzenia.
No i w takiej sytuacji tego Peiyinga laczysz na 8om. Jesli na 2omy to potrzebujesz koncowki z 4parami moseftow a takiej to nawet jeszcze ja nie robilem.
No i przygotuj trumne na ten glosnik bo dlugo na takiej mocy nie pogra.
No i przygotuj trumne na ten glosnik bo dlugo na takiej mocy nie pogra.
Irek ma rację przyjrzałem się temu głośnikowi i wątpliwe żeby wytrzymał tyle watów. 600W co podają nie piszą jaka metodą pomiarową więc pewnie wzięte z kapelusza albo jest to moc "jednorazowa" :)
Spróbuj najpierw jak będzie chodził na pojedynczym wzmacniaczu z tego co się dopatrzyłem jest tam wersja 2*2om i 2*4om, połączysz 2*2 szeregowo i jeden wzmacniacz powinien spokojnie wystarczyć. Ewentualnie poszukaj innego głośnika ale ciężko będzie w okolicach 200PLN znaleźć głośnik który przyjmie tyle watów.
Skomentuj