dostalem od znajomego wzmacniacz cambridge a300 , po rozebraniu zauwazylem spalone rezystory r213 r214 r212 , wymieniłem wszystkie , po złożeniu wszystko ładnie grało, do czasu gdy podłączyłem 6omowe kolumny(wcześniej grał z subem 4om) po kilku sekundach skurczył się rezystor r214, wymieniłem go dzisiaj lecz dzieje się znów to samo :/ Prosze o pomoc, byłbym wdzięczny gdyby ktoś miał wzór płytki tego ampa
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Cambridge a300 pali rezystor
Collapse
X
-
Zamieszczone przez El_lieroU202 raczej cieżko sprawdzić.
Wyklucz Q208 czy działa, jeżeli sprawny to ten U202 układ scalony, ujemnej połowki, mocy końcowej uszkodzony.
Nie jeste pro, ale z mojego rozumowania gdyby Q208 miał przebitą baze to rezystor 212 by się palił a nie 214, stawiam na U202.
Skomentuj
-
z zamiennikami mozesz mieć ciężko, Bo trzeba parować po parametrach, i zmienić układ, bo te tranzystory darlington'owskie mają wbudowną kompensajcę różnicy temperatur, na nich, poprzez sterowanie np: bazą Q208?
Byś musiał zmienić układ żeby zastosować zwykłe MOSFETy. To do znawców się kieruj albo kup oryginały.
Skomentuj
-
Te SAP-y ciężko będzie dostać bo nie są już produkowane. Jedna firma na allegro ma odpowiedniki (nowsze wersje) :
http://sklepy.allegro.pl/item8696655...ena_16_50.html
Ale najpierw ustal czy to one.
Skomentuj
-
Sprawdzanie zacząłem od u201 u202 , u201 cały , u202 zwarcie miedzy c-e i b-e :/ d205 całe, q208 cały. Co do tych std03n różnią się one rozstawem nóżek(w sensie długość pomiędzy nóżkami) oraz wielkością. W sumie to szukam tańszego zamiennika, bo wydać ~30zł na parę tranzystorów do tego wzmaka to trochę szkoda bo jego jakość/cena nie powala...(porównywałem go z unitrą ws-303)
Skomentuj
Skomentuj