Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chyba cała seria Natural Sound to cenione klocki. Podobnie zresztą ja stare japońskie Pionierki, czy Technics'y ze swoimy udziwnionymi klasami. Mam taką końcówkę z tzw. new class A i powiem, że gra to świetnym basem i czyściutkimi dzwoneczkami, tylko, że jedno trafo strasznie pierdzi.Z tego co wiem to technics opracował coś w rodzaju dynamicznej klasy AB, gdzie prąd spoczynkowy jest dynamiczny, czyli głębokość klasy A zmienia się wraz z amplitudą sygnału. Pozwala to na oddawanie większej mocy w klasie A przy zachowaniu energooszczędności klasy AB.

Powtórzę ci tylko to co koledzy już mówili. To jak zagra zestaw w 90% zależy od głośników i w 10% od wzmacniacza, więc jak chcesz kupić wzmacniacz przyszłościowo to taka Yamaha jak najbardziej, jak do tych głośników chyba szkoda pieniędzy, chociasz tych ruskich nie znam więc się nie wypowiem.

Skomentuj

jak bedę jakoś mógł się pozbyć tych głośników to kupie sobie jakies lepsze ale narazie musi mi wystarczyć to co mam i jescze chciałbym wiedzieć jakie modele pionerów są też godne uwagi bo jeżeli nic nie znajde z yamahy to mógłbym poszukać jeszcze w pionerach ? i bardzo bym prosił o modele albo serie modeli

Skomentuj

Mogę ci polecić serię a-6x6, czyli 676, 656, 616. Sam mam 656, słyszałem 676 i powiem że to bardzo dobre wzmacniacze. Gdybyś natomiast chciał kupić jakiś tańszy model przede wszystkim sprawdź czy końcówk to nie jakiś STK. Ewentualna naprawa przewyższa zwykle wartość wzmacniacza.

Skomentuj

ooo dzięki o to mi chodziło i jeszcze chciałbym wiedzieć czy np. jak jest pobór prądu 430w to czy jak wzmacniacz tylko jest włączony i nie gra to ciągnie prąd 430w.Czy to chodzi jak głośno słucham muzyki to ileś tam pobiera prądu a max pobór to 430W tak ??????

Skomentuj

Zamieszczone przez konrad0901
            Czy to chodzi jak głośno słucham muzyki to ileś tam pobiera prądu a max pobór to 430W tak ??????
            Tego max poboru zwykle się nie osiąga , bo trzeba by tu bardzo specyficznych warunków - stała rezystancja zamiast głośnik i sinus zamiast muzyki.

Skomentuj

Tak jak kolega wyżej. W spoczynku, czy przy cichym słuchaniu wzmacniacz pobiera parę/paręnaście Wat.
              Przy czym niektórzy producenci podawali kiedyś z tyłu obudowy kosmiczne wartości, gdzie maksymalny pobierany prąd był o wiele większy od mocy transformatora. Prawdopodobnie był to jakiś chwilowy pobór podczas ładowania kondensatorów w zasilaczu bez softstartu.

Skomentuj

ale jak tylko jest włączony to ciągnie mało prądu ?????

Skomentuj

Zamieszczone przez konrad0901
                  ale jak tylko jest włączony to ciągnie mało prądu ?????
                  Tak, jeżeli to zwykły wzmacniacz stereo bez zbędnych "bajerów" to po włączeniu i nie podłączaniu sygnału pobiera pewnie parę Wat mocy.

Skomentuj

aaa to ok. dzięki :mrgreen:

[ Dodano: 2010-01-25, 18:25 ]
                    mały prblem już miałem kupować tą yamahe ax 540 ale ziomek powiedział mi że na nim jest napisane min. 8 ohm a ja mam wsie głośniki w 4 ohm i powiedzcie o co chodzi A B 4-16 ohm a A + B 8-32 ohm ??????? i się zastanawiam teraz nad pioneerem a-335, a-304, a-450R, a-337, a-333, SA-740 (nieznam parametrów ), a-351r proszę o szybką i treściwą odpowiedź dzięki

[ Dodano: 2010-01-26, 18:56 ]
                    odpowie mi ktoś ????????

Skomentuj

schodząc w dół z impedancja zwiekszamy moc, czyli jezeli wzmacniacz oddaje przykladowo 100W przy 8ohm to przy 4 ohm powinien oddac okolo 200W oczywisice o ile wydoli zailacz lecz jezeli na wzmacniaczu pisze ze np w twoim przypadku A/B 8-16ohm to nie mozesz podlaczyc nizej niz 8 ohm bo jezeli podlaczysz 4 ohm to przez tranzysory koncowe/scalak poplynie 2 razy wiekszy prad i je uszkodzi.to tak lopatologicznie zebys zrozumial o co chodzi :)

Skomentuj

no ok. ale powiedzcie o co chodzi A B 4-16 ohm a A + B 8-32 ohm bo min 8 ohm to wiem że nie mozna podłączać kolumn mniekszych niż 8 ohm

Skomentuj

Do większości wzmacniaczy można podłączyć 2 pary kolumn. Jeżeli grasz tylko na jednej parze to powinna ona mieć impedancje 4-16ohm, jeżeli na 2 parach kolumn to 8-32ohm.

Skomentuj

aaa okej dzięki

Skomentuj

Czaruję...
                            X