Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Preamp nr 3 plus uniamp problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Preamp nr 3 plus uniamp problem

Witam serdecznie wykonałem właśnie preamp oparty na schemacie z forum
    http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...?temat=38664#k
    wszystkie napięcia sa zgodne do 0.1V rezystory metalizowane dodatkowe kondensatory na napięciu anodowym wima 20uF masa prowadzona centralnie wykonane zostało to na płytce z preampa Nr3 zasilanie tak samo jak na schemacie preamp Nr3 ze strony http://www.audioton.republika.pl/preamp-nr3.html

To tyle odnośnie wykonania a teraz pytania :

czy poziom przydźwięku można jakoś zmniejszyć problem w tym ze jak dam połowę wysterowania potencjometrem to moja końcówka uniamp wyraźnie brumi. wszystkie przewody są bardzo wysokiej jakości nawet założyłem przewody w ekranie do lamp ale nic nie pomogło. nadal jest słyszalny nawet na zmostkowanym wejściu do masy, możne to wynik dużego wzmocnienia uniampa a ja sie czepiam bo przecież moje kolumny dali 104 (skuteczność 93Db) nawet na pół mocy nie mogę wysterować w obawie przesterowanie głośników .

Kolejna wada to brak basów:( preamp mial mi ocieplić brzmienie i tak juz mile a teraz jest mało basu :( może to przez to ze na wyjściu z preampa jest tylko 200nF zamiast 470nF ale nie sadze ze to jest problem bo przecież na wejściu uni jest 4,7uF

Sam uni ma bas miły i miękki wiec raczej upatrywał bym przyczyny w połączeniu lampy z uni.

Proszę o konstruktywne Uwagi o poziomie brumienia i ewentualnych zmian w schemacie.

Ps. a to ze kolumny dali nie maja nisko schodzącego basu i lekkie przesycenie średnicy to wiem i dlatego staram się jakoś to ocieplić robiąc preampa na 6ch8 :)

Preamp nr 3 nie nadaje się do Uniampa. Sam go miałem ( sprzedałem ) Nie było problemów z brumieniem, ale z wysterowaniem. Mój pre miał wzmocnienie ok. 30x z tego, co pamiętam. Ogólnie dźwięk był cieplejszy, ale potek przy pre musiał być tylko delikatnie przekręcony, aby uni nie był w pełni wysterowany. Wiecie ocb :)

Skomentuj

Problem wzmocnienia można rozwiązać rezystorami (na stronie jest napisane jak). A sam preamp "brumi"? Podłącz słuchawki do wyjścia preampu tylko przez potencjometr :grin:

Skomentuj

panowie liczyłem na odrobinę głębsze zastanowienie :)

to ze komuś sie nie chciało dzielnika policzyć i miał przesterowanie to nie moja wina. bo nie po to sa lampy takie jak 6c8h które maja wzmocnienie x18 i dzielnik na wejściu żeby z tego nie korzystać

tak jak napisałem pytanie brzmi czy brak basu może być z tej lampy czy może zle dobranych elementów bo punkty pracy są idealne dla tych lamp a same lampy zostały sparowane i wygrzane,

a sam brum tak jak powiedziałem jest na takim poziomie ze nie da sie go usłyszeć przy wysterowaniu wejścia dźwiękiem ale mimo wszystko irytuje :)

Skomentuj

Re: Preamp nr 3 plus uniamp problem

Zamieszczone przez rxr2
          Kolejna wada to brak basów:( preamp mial mi ocieplić brzmienie i tak juz mile a teraz jest mało basu :( może to przez to ze na wyjściu z preampa jest tylko 200nF zamiast 470nF ale nie sadze ze to jest problem bo przecież na wejściu uni jest 4,7uF
          To dokładnie jest ten problem. Te kondensatory są połaczone szeregowo, więc ich wypadkowa pojemność się nie sumuje, ale jest mniejsza od najmniejszej (dokładnie iloczyn podzielony przez sumę pojemności).

Co do brumienia, to może być kiepska filtracja napiecia zasilania preampa.

Skomentuj

wiec może wywalić te elektrolity z uniampa i w pre wstawić wimy 4,7uF na 250V

a brumy to fakt moze być zasilanie ale teraz mysle ze moze to ze nie podłączyłem Vss i jest za duza różnica potencjałów na katodzie i żarniku i działa jak dioda i szumi.

Skomentuj

Najpierw po prostu wstaw 4,7uF na wyjściu preampa, to powinno 10x przesunąć w dół dolną częstotliwość - powinno wystarczyć

Skomentuj

Potek nie powinien byc wiekszy niz 50k bo siadzie gorne pasmo.
                Wzmocnienie preampa na lampach mozna zmienic w trzech punktach. Dzielnikiem na wejsciu, na wyjsciu lub w sprzezeniu zwrotnym lampy.
                Lampy brumia i tu mozna walczyc tylko zasilaczem.
                Mam juz opracowany specjalny zasilacz stabilizowany do lamp.

Skomentuj

wiec zrobie tak :

obudowa z alu podłącze ja przez opodnik do masy
                  podłącze symetrycznie potencjał okolo 35V na żarniki *zmmniejszy potencjał miedzy katoda a żarnikiem*
                  zwiększenie pojemności na wyjsciu do okolo 4,7uF

i odezwe sie czy jest lepiej :)

Ps irku czy możesz podzielić sie schematem lub może masz jakieś gotowce. ??
                  Ps2 a mialo byc tak ladnie i prosto :)

Skomentuj

Lampy sa proste ale nie nalezy ozcekiwac od nich cudow, jesli cos zasilasz z prostego zasilacza niestabilizowanego to nie dziwne ze slychac brumy. Kiedys to nikomu nie przeszkadzalo bo sie ludzie cieszyli ze wogole cos gra.
                    Dodatkowo lampy pracuja na duzych impedancjach wiec sa wrazliwe na zaklocenia zewnetrzne i maja duze szumy. Dochodzi jeszcze efekt mikrofonowania czyli pukniecie w lampe albo ktorys z kondansatorow sprzegajacych spowoduje uslyszenie tego w glosniku.

Na razie zrobilem prototyp zasilacza do lamp, moge zrobic nastepne i rozeslac zainteresowanym do oceny przydatnosci. Uklad aktywnie stabilizuje i odbrumia zasilanie co jest znacznie tansze niz pakowanie kupy kasy w ogromne pojemnosci filtrujace.

Skomentuj

irku, czy probowales do uniampa zbudowac jakis preamp lampowy?
                      Myslisz ze wyszlo by z tego cos fajnego?
                      Moze jakis "dedykowany" projekt? :wink:

Skomentuj

Zrobienie preampa na lampie to zaden problem czy bedzie to cos fajnego to nie wiem na pewno bedzie szklane i niestety drogie.
                        W wolnej chwili zrobie uniwersalna plytke pod taki uklad zeby mozna bylo wybrac uklad wzmacniajacy lub sam wtornik. Nalezy pamietac ze preamp nr3 odwraca faze sygnalu a wiec zeby ja zachowac glosniki powinny byc odwrotnie podlaczone.

Skomentuj

Wiec kto chetny na sponsora testow? :wink:

Skomentuj

Ja juz zadeklarowalem sprawdzenie a wzasadzie dokonczenie projektu preamp 3 z uniampem teraz czekam na testowy zasilacz od irka.. :)

Skomentuj

części do zasilacza pojechały już jakiś czas temu do Irka razem z wytrawioną płytką, jak tylko Irek będzie w lepszym stanie to zmontuje prototyp, przetestuje i wprowadzi ewentualne poprawki. Ale wszystko w swoim czasie...zdrowie najważniejsze :!: :!: :!:

[ Dodano: 2010-01-22, 13:35 ]
                              rxr2, takie hybrydy (uniamp + pre3) dawno działają...więc nie wiem co tu miałbyś sprawdzać...a dokończyć by wypadało...bo nie ważne jak się zaczyna...ważne jak się kończy :razz: :razz: :razz:
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sory że odświeżam temat ale nie chciałem zakładać nowego. Otóż złożyłem sobie ten preamp na PCC88, po podłączeniu wszystko jest OK, brak przydzwięku, bas świetny, jak należy wysokie też OK ale średnie są trochę zniekształcone (da się słuchać ale rzuca się w uszy). Napięcia żarzenia to ok 7V, Vs około 125V a Vss ok 42V. Co może być przyczyną tych zniekształceń?

[ Dodano: 2010-04-09, 20:34 ]
                                Aha, końcówk mocy to Symasym :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                                  Napięcia żarzenia to ok 7V
                                  za dużo! powinno oscylować w granicach 6,3V... Lampy masz na pewno sprawne? Na małym wzmocnieniu też są te zniekształcenia?

Skomentuj

Dla PCC88 napięcie żarzenia to 7V, dla ECC88 to 6.3V. Na małym wzmocnieniu są ale minimalne. Chyba lampy są OK. Kupowałem jako sprawne w 100%

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                                      Dla PCC88 napięcie żarzenia to 7V
                                      fakt, mój błąd, nie upewniłem się... W obu kanałach masz to samo? Pewnie nie masz możliwości sprawdzeia na innym wzmaku, lampach itd?

Skomentuj

Tak, w obu to samo. Sprawdzałem na innym wzmaku (starej Unitrze)- to samo. Niestety z lampami nie taka prosta sprawa, nie mam dodatkowych :neutral: Domyślasz się może co to może być??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X