jak w obu to samo to raczej lampy też ok bo małe prawdopodobieństwo jest żeby obie były uszkodzone... Ciężko powiedzieć co to, najczęściej problem jest między krzesłem a lutownicą-sprawdź poprawność swojego dzieła
No cóż, sprawdzałem 3 razy. To raczej prosty układ, kilka rezystorów, 2 kondensatory więc możliwości "skopania" są małe :wink: Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły :grin:
Jutro zapodam gdyż mam toto na działce a teraz jestem w domu i nie będę już szedł tam :wink:
[ Dodano: 2010-04-10, 10:28 ]
Problem rozwiązałem- na początku w celu sprawdzenia podłączałem toto do wyjścia słuchawkowego regulowanego potencjometrem (czyli mniewam że za duża impedancja wejściowa była[??]). Wszystko chodzi pięknie tylko niestety są znaczne różnice w wzmocnieniu obu kanałów. Na pierwszym wystarczy lekko podkręcić potencjometr a już jest bardzo głośno, a na drugim trzeba kręcić prawie do oporu żeby ustawić taką samą głośność (kręcąc przez pewinien czas dźwięk jest taki sam, dopiero przy końcu rośnie natężenie). Rezystory w obu kanałach dałem takie same, potencjometr jest sprawny i wzmacnia jednakowo bo mierzyłem.
W pierwszej kolejności spr. czy oba te olejaki są sprawne (np. zamień je miejscami) zmierz napięcia na R14 i R16 w obu kanałach. Jaką rezystancję ma ten potek ?
A więc tak: olejaki sprawne, przekładałem je i jest to samo, rezystancja potka to 100kx2 log, napięcia na rezystorach R14A- 2.3V, R14-1.7V, R16-64,4V, R16A- 96,4V rezystancja dla R16 i R16A to 22k a dla R14 i R14A 910R
Czy winna jest tak duża różnica na R16 i R16A?
Różnice są spore a ich przyczyną są różnice w samych lampach i trochę mały prąd jak na te lampy. Dla pewności zamień lampy między kanałami i zobacz czy sytuacja się odwróci.
Jeśli tak to spróbuj zmienić R14 i R14A na 680om i zmierz na nich napięcia.
Witam, otóż zmieniłem lampy kanałami- bez zmian. Zmieniłem R14 i R14A na 680Ω- bez zmian (na R14A 1.9V a na R14 1.3V). Spróbowałem wyrównać napięcia na R16 i R16A- bez zmian. Czy spróbować wyrównać R14 i 14A? Czy to bez sensu? Czy może jeszcze coś innego?
[ Dodano: 2010-04-14, 15:33 ]
Ok, problem rozwiązałem. Pream gra bardzo ładnie, równo i brak jakiegokolwiek brumu :grin:
Skomentuj