Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań odnośnie wzmacniaczyka gitarowego. :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytań odnośnie wzmacniaczyka gitarowego. :)

Mam kilka pytań nt. preampu i końcówki użytkownika janek11389 z forum elki

Streszczam się zatem :

1. Czy w przypadku gdy wzmacniacz ma 50 Watt dla 4 ohm , głośnik celestion rocket 50 8 ohm będzie dostatecznie mocny?

2. Jakie typy potencjometrów idą na korekcję ?
    - Domyślam się że logarytmy na czułość i wzmocnienie , a liniówki na equalizer ?

3.Jaka jest różnica między tranzystorami np. BC550B i BC550C ? (współczynnik wzmocnienia ? Ma to jakieś znaczenie w tym zastosowaniu?)

4. Jak zorganizować sobie przełącznik pomiędzy kanałem clean a overdrive? (2 osobne preampy) , Czy jeśli preampy będą blisko siebie może nastąpić zaszumienie?

Sam robie akurat ten sam projekt i mam u siebie (jeszcze nie zrobione) czysty i przester i w zwiazku z tym, ze chce mi sie spac odpowiem tylko na pytanie czwarte
    ja zamierzam to rozwiazac z pomoca przekaznika sterowanego przerzutnikiem, czyli wybor z ktorego preampa bedzie szedl sygnal do koncowki mocy bedzie sie odbywal poprzez wielokrotne naciskanie jednego przelacznika, umozliwi to tez sterowanie z pedalu (gdyby nie to, pewnie zastosowalbym zwykly przelacznik dzwigniowy). Oba preampy beda caly czas pod napieciem i do obu bedzie doprowadzany sygnal z gitary- wybierane bedzie jedynie wyjscie. nie wiem tylko czy gitara da rade wysterowac oba naraz. ale to jeszcze sie doszlifuje.
    jak dotychczas mam juz "skonczone" zasilanie i koncowka mocy, brakuje tylko paru czasci- czekam na paczke ktora cos nie ma zamiaru dojsc.

Skomentuj

A skąd na płyteczkach przekaźniki ? W projekcie chyba nie było ?

Ja osobiscie mam zamiar dać przełącznik dźwigniowy czy coś , może footswitch w przyszłości...

Skomentuj

To na górze to zabezpieczenie dc do wzmacniacza, nie bedzie uzywane do pieca
        po lewej koncowka mocy z opoznionym zalaczaniem a po prawej zasilacz

Skomentuj

Re: Kilka pytań odnośnie wzmacniaczyka gitarowego. :)

pyt 1 - bez sensu pytanie...
          pyt 2 - tak
          pyt 3 - tak roznia sie tylko hfe. Mówiąc po chłopsku, jak dasz wersje 'B' to słabszy sygnał bedzie krążył w twoim układzie. No i lepiej dać takie jakie sa zaprojektowane.

pyt 4 - jak preampy beda obok siebie nie bedzie zadnego szumienia. Organizacja przełącznika - układzik na przekazniku na przykład i wiele innych prostszych sposobów.

Skomentuj

Może to być tak zrobione że sygnał idzie na przekaźnik w piecu , i przełącznikiem na podłodze tylko zwieram lub rozwieram styki ? Jaki to typ przekaźnika ? Proszę o wybaczenie ale nigdy się tym nie bawiłem

Skomentuj

hehehe, nawet i tak możesz. Może kiedyś zrobisz takie pro, ze sterowane pilotem będzie :).
              Typ przekaźnika? Magnetoelektryczny :P

Każdy się nada, wystarczy tylko odpowiednio wykorzystać nóżki.

Skomentuj

Tzn chodzi mi o to
                czy dobrze rozumuje :

Skomentuj

tak, dobrze rozumujesz, nie wiem do końca co chcesz osiągnąc, to by się konkretniejszy schemat znalazło.
                  Ale jeżeli nie umiesz robić PCB, nie masz lutownicy i w ogóle to działaj tak jak wyżej. Ino zamiast baterii zasilacz (beztransformatorowy by tutaj chyba pasował, tyle że nie znam jego działania i zastosowań...) z bezpiecznikiem.

Skomentuj

Dodaj jeszcze zaporowo diodę 1N4148 równolegle do cewki przekaźnika.

Skomentuj

aha, nie jestem pewien, bo nie znam budowy tego urządzenia, ale może i wyjść taki wałek że i mase od preampa bedziesz musiał oddzielnie ciagnąc (nie tylko sygnał), ale na 98% masa jest wspólna.

Aha, do przełączania sygnału wystarczy ci zwykły przełącznik, bez przekaźnika :)
                      http://www.tme.eu/katalog_pics/2/5/6...01t1b1m1qe.jpg
                      http://www.tme.eu/katalog_pics/a/9/2...01t1b1m1qe.jpg
                      ewentualnie może jakieś przesłuchy będą, ale za 4zł sprawdzić to nie problem, jak takie rozwiązanie cię zadowala.
                      Zamieszczone przez El_liero
                      ...i wiele innych prostszych sposobów
                      to już mega prostota hehe

Skomentuj

Nie no , mam lutownicę hehe , pcb nie trawiłem ale nie jest to trudne , prawda?

A tu chcę postąpić zgodnie z zasadą ZNJSD (Zrobić najprościej jak się da)
                        Z przełącznikiem myślałem - tyle że jeśli bym chciał ciągnąć sygnał np 3 metrowym przewodem do footswitcha to biba...

Masa jest wspólna , jako że będzie to z trafa 100 Watt 2x 18 V (końcówka i preampy) , ale switch chyba zasilę z baterii żeby mi tam żaden syf z sieci sygnału nie mącił na stykach, ogółem wynalazek na próby i do grania w domu , bo na tym 5 watowym syfie to można elegancko szumów słuchać ....

[ Dodano: 2010-01-24, 14:57 ]
                        Ok , z racji że chciałbym zamówić dziś transformator , mam pytanie :

czy trafo dokładnie http://www.toroidy.pl/index.php?page...emart&Itemid=2

będzie w sam raz do zasilania kompletu Janka? Może wziąć coś o mniejszym napięciu?

napięcie po sprostowaniu bez obciążenia będę miał blisko 25 V - nie będzie to za dużo?
                        Te tranzystory chyba wytrzymują 35 wzwyż mam nadzieję ...
                        Wiem że tranzy mocy ciągną od 45 V nawet ...

[ Dodano: 2010-01-24, 17:27 ]
                        Jest sens robić jakiś protector?
                        Bo ja myślałem wstawić włącznik przed i za trafem , żeby trafo nie chodziło , a jak tylko robię przerwę to coś jak "stand by" ;d

[ Dodano: 2010-01-25, 22:26 ]
                        Witam , po nakreśleniu całości obrazu tego jak mój koffciany piecyk ma wyglądać stworzyłem poroniony schemat blokowy

Czy wszystko może tak być? szczególnie chodzi mi o puszczanie 2wóch sygnałów na końcówkę bez sumowania ich i pętlę efektów.

[ Dodano: 2010-01-25, 22:53 ]
                        to będzie lepszy przykład .

Skomentuj

jeżeli ma być po kosztach, to może zostać, mi tylko nie pasuje, że do koncówki mocy podpięte sa na stałe sygnały z dwóch preampów. Ale jeżeli nie stosować za dużo przekaźników czy układów do wybory wejść ( ma być tanio ) to powinno działać. Tym bardziej, że do twojego stylu muzyki czystości nie oczekujesz, a same przestery jak mi pisałeś :P

Skomentuj

Podepnę się pod temat bo, będę wykonywał płytki preampów dla kolegi.
                            Czy ktoś mógłby sprawdzić poprawność tych pcb? Są one wykonane wg. schematów zamieszczonych przez janek11389 na stronie:SCHMATY w pierwszym poście.

Skomentuj

Szczerze powiedziawszy nie chce mi się sprawdzać (wiem, pomocny jestem :) ), tylko na pierwszy rzut oka widać, że masz ścieżki odwrotnie- powinieneś używać bottom. Mam inną propozycję- sam zrobiłem jak dotychczas czysty i jutro (prawdopodobnie) będę go sprawdzał. Jeśli zadziała, to mogę Ci podesłać swoje pliki igla, bo w mojej opinii mam trochę lepiej zrobione- mam na myśli gniazda bezpośrednio na pcb.

Skomentuj

Wiem że jest odwrotnie bo początkowo narysowałem tak jak było na płytce zamieszczonej w temacie ale potem gdzieś doczytałem, że jest to widok od strony ścieżek więc zrobiłem mirror, ale nie chciało mi się zmieniać warstw bo i tak nie ma to znaczenia.

P.S. Jakiej biblioteki używasz do tranzystorów w obudowie TO92?
                                Ta co jest w eagle, nie nadaje się zbytnio bo są za małe pola lutownicze.
                                Płytki jak najbardziej możesz podesłać, e-mail jest w profilu.

P.P.S. Do czego podłączyć nogi tych potencjometrów które są nie podłączone na moich płytkach. Na płytce janka wisiały one e powietrzu ale tak nie będzie działać.

Skomentuj

Ja mam do tego płytki , są w temacie janka ....

Skomentuj

Macck, mógłbyś podać linki bo się obrazki nie ładują?
                                    Szukałem ale znalazłem tylko do czystego płytkę. Były w protelu ale nie mam czym otworzyć.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X