Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w zrobieniu wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w zrobieniu wzmacniacza

Witam
    Jest to mój pierwszy post, wiec się od razu przywitam

Chciałbym zrobić wzmacniacz, lecz jestem w tych sprawach zupełnie zielony. Od jakiegoś czasu przeglądam różne schematy, fora związane z akustyką itp. Jak czytałem to robi się wzmacniacz do danych potrzeb więc napiszę co oczekuję od niego:
    -dość tanie wykonanie
    -łatwy schemat bym nieobeznany z elektroniką mógł go złożyć
    -mobilność (chciałbym by z godzinę chodził na zasilaniu akumulatorowym na przykład tym: http://allegro.pl/item887885508_akum...lity_9557.html )
    -był stereofoniczny

Chciałem go zrobić na początku na TDA1554Q‎, a raczej takich 2 by uzyskać stereofoniczny dźwięk. Jednak w domu znalazłem 2 radia samochodowe, w których są takie układy:
    *AN7170
    *TDA1519
    *Toshiba TA8210AH
    Czy coś z tych układów się nadaje do uzyskania mocy na przykład 2x20W jak w przypadku TDA1554Q‎?

Druga kwestia to kondensatory. Jakie kondensatory użyć? Wszystkie elektrolityczne, czy też te polimerowe(jak źle mówię to prosze mnie poprawić)? O tym nigdzie nie znalazłem w internecie jakie powinny być. Elektrolityczne mam z radia, są na 16V, ale też mam na 300V i więcej. Czy takie na wysokie napięcie też się nadają, czy mają jakieś inne właściwości? Przepraszam, że tak chaotycznie to napisałem, ale za bardzo nawet nie wiem o co zapytać, więc pewnie dużo moich pytań będzie głupich, a odpowiedzi na nie będą banalne. Z lutownicą za dużo nie miałem do czynienia, ale przecież człowiek cały czas się rozwija.
    Jeśli nie ten dział to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
    Pozdrawiam
    Assur

Witam, a czy te scalaki są sprawne? Jeśli tak to bym proponował AN7170 lub TA8210AH. Będzie podobna jakość dzwięku i moc (góra 20W). TDA1519 odpuść sobie bo to podwójny wzmacniacz i moc jaką uzyskasz z niego to 2x6W. Kondensatory bym użył jaki mam pod ręką (oczywiście sprawdził czy sprawne), bez znaczenia przy takich konstrukcjach. Jedynie mniejsze pojemności (do 4.7uF) opłaca się brać foliowe. Na 300V się niezbyt przydadzą ze względu na gabaryty. Co do schematów aplikacji tych scalaków to odsyłam do datascheet

Skomentuj

1 radio nie miało przedniego panelu, w środku nic nie było zalanego, zrujnowanego czy coś w tym stylu. Wszystko ładnie wyglądało. W 2 radiu zauważyłem 3 wylane kondensatory, a scalak nie wyglądał też na uszkodzony. Więc nie są jakoś przypalony, zalane czy coś. Da się jakoś sprawdzić je w domowych warunkach? Czy ten AN7170 lub TA8210AH są stereofoniczne, czy potrzebowałbym po 2 sztuki? No i czy dużo prądu pobierają. Nie za dużo wiem o elektronice a na datascheet nie wszystko rozumiem, ponieważ są techniczne zwroty.

Skomentuj

Żeby to sprawdzić to trzeba by było zrobić aplikacje tych kostek. AN7170 lub TA8210AH są mono więc potrzeba 1 na kanał. TDA jest stereo ale kiepskie mocowo. Jaki głośnik tym zasilisz? Te akumulatorki z linku są bardzo słabe, jeśli będziesz głośno grać to taki jeden na stereo może starczyć Ci na 15min grania...

[ Dodano: 2010-01-24, 22:01 ]
        Sory, głupotę napisałem, nie dopatrzyłem że TA8210AH też jest stereo :oops:

Skomentuj

Chcę by to napędzało jakiś głośnik samochodowy coś jak ten: http://allegro.pl/item887917939_1348...emcy_gwar.html
          Wiem że nie uzyskam jakiś super efektów, ale chciałbym by to było dość mobilne by potrenować taniec na przykład gdzieś na dworcu czy coś. A jakiej pojemności najlepiej byłoby akumulator by pograło trochę dłużej? A może zupełnie jakiś inny układ zastosować w tym, a nie to co mam w domu?

Skomentuj

No kiepski ten głośnik. Proponowałbym to http://allegro.pl/item884412228_tons..._30_4_ohm.html A akumulator może coś takiego?: http://allegro.pl/item886697964_akum...taniej_fv.html Jeśli chcesz zastosować akumulator i ma to być w miarę mobilne to zostają tylko takie kostki na pojedyńcze napięcie zasilania. Ewentualnie TDA1554Q, koszt groszowe sprawy a będziesz wiedział że przynajmniej dobry (chyba nawet jaieś kity są na tym scalaku)

Skomentuj

TDA1554Q jest mono z tego co czytałem, ale mogłem coś źle zrozumieć. Przy głośnikach na co zwracać uwagę?
              Jeśli ten TA8210AH to się skuszę pobawić się nim w wolnym czasie, jeśli nie zaproponujecie coś innego.

Skomentuj

"4 x 11 W single-ended or 2 x 22 W power amplifier" oficjalny datasheet czyli stereo. Przy głośnikach zwracaj uwagę na jakość. Za 13zł to tylko popierdułkę chińską się kupi. Te tonsile za 20zł są dobrą propozycją (kiedyś na promocji Tonsila kupiłem za 19zł jakieś GDN 10. Jak za tą cenę gra rewelacyjnie). Jak Ci się uda zmontować tego TA8210AH to zostawiaj sobie ale jeśli okaże się że jest uszkodzony kup TDA1554Q. Koszt jakieś 12zł

Skomentuj

No to z tym DTA coś źle przeczytałem. A przy kupnie głośników na co zwracać uwagę? Miałem się dziś wziąć za wylutowanie tego TA8210AH, lecz niestety odsysacz jest uszkodzony i muszę zakupić nowy :/
                  Czy mógłby mi ten schemat blokowy z datascheet narysować jako schemat ideowy(taki że widzę co i jak a nie tylko scalak z numerami nóżek), ponieważ bardzo by mi to ułatwiło życie, bo ten mi za dużo nie mówi.

Skomentuj

Na stronie 7 datasheetu masz kostkę, wyprowadzenia jej i elementy jakie użyć. Tu prościej się nie da. Możesz to zlutować w pająka a te znaczki masy łączysz w JEDNYM punkcie tak żeby pętli nie zrobić.
                    Kup te Tonsile co pisałem i będziesz zadowolony

Skomentuj

Zamieszczone przez Assur
                      ............Czy mógłby mi ten schemat blokowy z datascheet narysować..............
                      http://www.stardi.com/ta-8210-ah-al-...tar-amplifier/
                      http://www.psc-audio.ro/index/divers...it/ta8210.html

Skomentuj

Schemat z stardi.com wydaje mi się bardziej zrozumiały, lecz są w nim pewne różnice. Zaznaczyłem je na schemacie. Czy te 2 rezystory na wejściu audio są potrzebne, czy to jeszcze należy do układu przed tym wzmacniaczem? Do samego scalaka są użyte inne nóżki i nie wiem przy którym podłączeniu będzie to lepiej chodziło.

Skomentuj

Wolne nozki sprawdz w nocie katalogowej, ale pewnie nie nieuzywane.

Skomentuj

R9 i R10 regulują wzmocnienie sygnału. Sygnał z CD powinien wysterować ten scalak. Ale UWAGA! MP3 i inne urządzenia przenośne mogą nie wysterować go. Sam tak miałem kiedy np składałem SymaSym. 13 i 14 idą do masy tak jak w datasheecie. Po prostu są przeniesione na dół w schemacie. 4 jest od funkcji standby. Aha, wyjście jest poprowadzone z 15 i 16 oraz 11 i 12

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                              R9 i R10 regulują wzmocnienie sygnału.
                              Bzdura! To nie sa rezystory od wzmocnienia! Do regulacji glosnosci sluzy potencjometr.

C12,15 powinny miec mniejsza wartosc bo przy potencjometrze 50k moga ograniczac pasmo juz ponizej 20khz. Do mniej wymagajacych zastosowac i tak to wystarczy.

Skomentuj

ireku, tak z ciekawosci zapytam, jaka raole spelniaja c13 i c14 ? i czemu maja wartosc 100nF skoro w wiekoszosci wzmazniaczy jest tam ok 1-2uF ?

Skomentuj

C13 i C14 odcinają składową stałą (od wzmacniacza i od potka). Też się dziwie dlaczego takie małe wartości, w katalogu podają impedancję we. tej kostki 30K co daje dolną częstotliwość jakieś 50Hz, na dotatek C10 i C11 razem z potkiem to też filtr na częstotliwości ok 30Hz. To wzmacniacz m.in do gitary więc może był w tym jakiś konkretny cel ?
                                  W katalogu podają wartość tych kondensatorów sprzęgających na 4.7uF.
                                  Tu jest nota do tego scalak-a jest tam schemat.
                                  http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...BA/TA8210.html

Skomentuj

Bzdura! To nie sa rezystory od wzmocnienia! Do regulacji glosnosci sluzy potencjometr
                                    Sorki, myślałem że one zmniejszają poziom sygnału. Do czego one służą w takim bądz razie?

Skomentuj

ograniczaja napiecie sygnalu wejsciowego, zeby wzmacniacz sie nie przesterowywal

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                                        ograniczaja napiecie sygnalu wejsciowego, zeby wzmacniacz sie nie przesterowywal
                                        No i kolejna bzdura :) R9 i C12 oraz R10 i C15 to filtry dolnoprzepustowe (około 70kHz) zabezpieczające przed przedostawaniem się na wzmacniacz śmieci w.cz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X